piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Krāslavas palete 2018

Pievienots: 28.09.2018

Arī šoruden Krāslava sagaidīja tradicionālā glezniecības plenēra „Krāslavas palete 2018”, dalībniekus - 14 aktīvus māksliniekus, kuri veselu nedēļu gleznoja pilsētā un novadā, iemūžinot skaistākās ainavas un objektus. Gan pasākuma rīkotāji, gan vairāki mākslinieki ir vienisprātis, ka Krāslavas paletei nepieciešami jauninājumi. Šogad plenēra rīkotāji iesāka jaunu tradīciju – mākslinieku meistarklases visiem interesentiem. Par celmlauzi piekrita būt Valērijs Makovojs, un interesentu viņam netrūka.

Bet tika turpināta arī agrāk Krāslavas plenēru vēsturē ieviestā tradīcija – organizēts izbrauciens māksliniekiem ārpus pilsētas. 26. septembra saulainajā rīta cēlienā viņi devās uz rudenīgi krāšņo Piedruju, kur visupirms apmeklēja vietējo muzeju un nedaudz iepazina šo vietu no vēsturiskā aspekta. Bija pārsteigumi un atklāsmes, pēc tam plenēristi izklīda pa ciematu, un gandrīz katrs paspēja uzgleznot pa kādam darbam vai radīt kādu skici.

Savukārt dienas otrajā pusē grupiņa apmeklēja Indras pagasta Laimes muzeju, Indras Mākslas un mūzikas skolu, Indras aušanas darbnīcu. Tobrīd sāka līt, tas neļāva gūtās emocijas tūlīt pat uzlikt uz audekla, bet plenēra dalībnieki pārlieku nesaskuma un neslēpa pozitīvās emocijas gan par plenēru, gan par tā rīkotājiem, gan par mūsu novada ļaudīm.

Indras pagasta Laimes muzeju mākslinieki bija apmeklējuši jau pērn, kad indrieši pastāstīja viņiem par savu fantastisko ieceri, bet parādīt vēl īsti nebija ko. Šogad viesiem izbrīnā iepletās acis, un sajūsmai nebija gala. Protams, viss muzeja piedāvājums tika izmantots maksimāli: gan naglas dzītas kokā, gan izmēģināts pianīns „Rīga”, gan lūrēts kastes caurumā, gan apskatīta fotoizstāde, gan uzkāpts tornī un veiktas citas aktivitātes. Pat trauki plēsti uz laimi! Pametot muzeja telpas, vairāki nolēma atbalstīt vietējos ražotājus un iegādājas viņu produkciju.

Būtu neierasti, ja mākslinieki dotos mājup, neapmeklējot Indras Mākslas un mūzikas skolu. Izglītības iestādes pedagogs Māris Susejs parādīja savu audzēkņu darbus, un pastāstīja, ka mudina bērnus pievērsties kultūrmantojuma sargāšanai un iemūžināšanai, proti, aicina viņus zīmēt veco koka māju latgaliskos logus, kas dažādu apstākļu dēļ, šodien var sacīt, jau ir izzūdoša vērtība. Pēc tam mākslinieki īsu brīdi uzkavējās pieredzējušās deju skolotājas Lidijas Trušeles deju stundā, pēc tam sataisīja kopbildi, kā arī visi bērni, kuri to vēlējās, varēja saņemt dažu mākslinieku autogrāfus tieši uz rokas. Gaisā virmoja patīkamas emocijas, par ko liecināja smaidi un čalas.

Grūti paiet garām Indras aušanas darbnīcai, sevišķi, ja ir mērķis iegādāties kādu no audēju darbiem. Tiesa, šeit viesi uzkavējās neilgi, jo bija pienācis laiks atgriezties Krāslavā.

Arī „Krāslavas palete 2018” plenēra dalībnieki nolēma savas jaunākās gleznas uzdāvināt Krāslavas pilsētai.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija



Jauna aptauja

Septembris - 2018
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
piektdiena, 21.09.2018

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde