otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolēnu zinātniski pētnieciskā darbība

Pievienots: 12.04.2021

Lai dzīvē gūtu panākumus, atcerieties labi šīs trīs domas: redzēt – nozīmē zināt, gribēt – nozīmē varēt, uzdrošināties – nozīme dabūt.
/A.de Misē/

Krāslavas Valsts ģimnāzijā skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstrāde ir sena tradīcija – 1995. gadā dzimusī ideja nu jau 26 gadus veiksmīgi pierāda savu nozīmi ne vien skolēnu empīrisko pētījumu izstrādē un visu mūsdienās tik nozīmīgo prasmju pilnveidē, kas nenoliedzami attīstās šajā darba izstrādes procesā, bet arī savas skolas un dzimtās pilsētas prezentēšanā reģionā un valstī.

Skolēni, izstrādājot zinātniski pētnieciskos darbus, saprot, ka atbildes uz izvirzītajiem jautājumiem nevar gūt tikai ar esošajām zināšanām un prasmēm, tāpēc ir nepieciešams meklēt. Un meklēt izziņas literatūrā, dažādos avotos, zinātniskos rakstos… Pateicoties tam, arī skolēnu domāšana, spriešana, analīzes spējas, runa pilnveidojas.  Jaunieši savos pētījumos meklē atbildes uz sabiedrībai vai zinātnei aktuāliem jautājumiem, piedāvā pieteikto problēmu risinājumus, jo izvēlētie temati vienmēr ir nozīmīgi gan pašam darba veicējam, gan skolai, gan pilsētai, gan Latvijai un sabiedrībai kopumā.

Vērojot savu skolēnu darbošanos zinātniski pētniecisko darbu izstrādes procesā, rodas pārdomas – vai šajā darba izstrādes brīdī vēl eksistē tāds jēdziens kā gribasspēks? Vai tomēr var runāt par jauniešu mērķiem, motīviem, vērtībām, prioritātēm, to izvēli un veidiem, kā sasniegt to, ko vēlas? Droši vien tas jau ir kas lielāks un vērtīgāks, ar ko jaunietis var lepoties.

Un mēs lepojamies ar saviem jauniešiem.

Šī gada 26.janvarī skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference notika Krāslavas Valsts ģimnāzijā, kurā savus darbus prezentēja 12.klašu skolēni un trīs 11.klašu skolēni. Vērtējumam piedāvātie darbi visdažādākajās jomās – tiesībzinātnēs, politikā, vēsturē, filozofijā, vizuālajā mākslā, literatūrzinātnē, pedagoģijā, psiholoģijā, veselības zinātnē, datorzinātnē, veterinārzinātnē, uzņēmējdarbībā… Klausītāji un vērtētāji – 10.-11. klašu skolēni un visi pedagogi. Prezentācijas notika tiešsaistē, tika vērtēta katra uzstāšanās - runas saturs,  atbildes uz jautājumiem, runas temps,  dikcija, prezentācijas vizuālais noformējums, pareizrakstība, uzstāšanās kultūra, kontakts ar auditoriju, tas ir, darbs tiek lasīts no lapas vai ir brīvs, nepiespiests stāstījums. Nopietni, vai ne? Bet mēs mācām saviem jauniešiem nebaidīties, un nebaidīties arī no kļūdām, jo vislabākais veids, kā uzlabot pašpārliecinātību, ir darīt to, no kā visvairāk baidies. Un mūsējie spēj pārvarēt bailes un gūt rezultātu - arī šogad no 26 skolā prezentētajiem darbiem Latgales reģionam tika piedāvāti 10 darbi, un visi desmit darbi arī tika izsaukti uz Latgales reģiona konferenci:

  • „Starptautiskās atbildības kā 21. gadsimta sabiedrības drošības garanta raksturojums” - Jānis Vorslovs (12.kl.), vad. L.Andžāne;
  • „Latvijas Republikas Satversme: būtība, izpratne” - Artūrs Kalinkevičs un Laura Liskopa (12.kl.), vad. V.Nalivaiko;
  •  „Demokrātijas līmenis Latvijā un draudi demokrātijai” - Sanija Bogdāne (12.kl.), vad. V.Nalivaiko;
  • „Dzimtas vēstures pētīšana un ciltskoka veidošana” - Laila Pleiko-Ižika (12.kl.), vad. Dz.Rateniece;
  • „Mēmi kā gadsimta atspulgs” - Olga Maksimova, Santa Solima (12.kl.), vad. I.Skerškāne;
  • „Skolas vecuma bērnu ievietošanas audžuģimenēs psiholoģiskās problēmas un risinājumi” – Gabriela Cimmermane (12.kl.), vad. A.Juškeviča, kons. Mg.psych., Mg.sc.educ. Ē.Gintere;
  • „Mūsdienu pusaudža ieinteresēta mācīšanās – datorspēles” – Karims Klimanis (12.kl.), vad. L.Koževņikova;
  • „Valsts aizsardzības mācība un skolēnu iespējas, to apgūstot” – Igors Stikuts (11.kl.), vad. I.Stikute;
  • „Proteīnu ietekme uz cilvēka organismu un proteīna uztura bagātinātāji” – Karīna Stikute (11.kl.), vad. L.Malahovska, kons. Dr.biol. I.Kaminska;
  • „Sausās acs sindroms – 21. gadsimta slimība vai organisma specifiskā iezīme” – Evelīna Krista Sitnika (11.kl.), vad. L.Malahovska, kons. Dr.biol. I.Kaminska.

5. martā skolēni savus darbus jau prezentēja komisijai, kuras sastāvā bija augstskolu mācībspēki. Arī šeit labi rezultāti, jo visi darbi ieguva godalgotas vietas – 3 darbu autori (G.Cimmermane, S.Bogdāne, E.Sitnika) ieguva 1.pakāpes diplomu, 3 darbu autori (J.Vorslovs, O.Maksimova, S.Solima, L.Pleiko-Ižika) ieguva 2.pakāpes diplomus un 4 darbu autori (L.Liskopa, A.Kalinkevičs, K.Stikute, I.Stikuts un K.Klimanis) ieguva 3.pakāpes diplomus.  Un vēl lielāks bija mūsu gandarījums, kad uz Latvijas Valsts skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferenci tikai aicināti visi darbi, kas ieguva 1. un 2.pakāpes diplomus.

31. martā mūsu skolēni savus darbus prezentēja Latvijas skolēnu 45. zinātniskās pētniecības darbu konferencē 551 skolēna konkurencē. Un rezultāti ir! Divi 2.pakāpes diplomi - Sanijai Bogdānei un Gabrielai Cimmermanei. Un Gabrielai arī tika piešķirta Labklājības ministrijas specbalva par kvalitatīvi izstrādātu zinātniski pētniecisko darbu.

Jaunieši, mēs lepojamies ar jums! Un kopā esam sapratuši, ka grūti nenozīmē neiespējami! Tas nozīmē, ka ir jāpacenšas. Un esmu pārliecināta, ka tie nebūt nav jūsu visu vienīgie sasniegumi, jo cilvēks, kurš  „pārvieto kalnus”, vienmēr kādreiz ir sācis ar mazu oļu nešanu.

Milzīgs paldies, skolotāji – darbu vadītāji, recenzenti, klašu audzinātāji! Un atsevišķa pateicība direktora vietniecei mācību jautājumos Sandrai Nemeņonokai par atbalstu, pacietību, sapratni un palīdzību darbu formatēšanas un iesniegšanas procesā.

 Ilga Stikute, KVĢ direktora vietniece metodiskajā darbā


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde