otrdiena, 23. aprīlis, 2024Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris
crest1 crest2

Krāslavas vārti vienmēr vaļā!

Pievienots: 20.03.2017

16. martā Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā svinīgi atklāta Pētera Postaža gleznu izstāde „Veltījums Krāslavai”. Šī diena bija lieli svētki pilsētai, jo visas izstādē apskatāmās gleznas mākslinieks uzdāvina muzejam, papildinot tajā jau esošo savu darbu kolekciju. Atgādināšu, ka jau 2000. gadā muzejs ir saņēmis apjomīgu Pētera Postaža mākslas darbu dāvinājumu - 26 gleznas.  

Muzeja direktors V. Gekišs uzsvēra, ka jaunais dāvinājums ir būtisks papildinājums muzeja mākslas darbu kolekcijai un unikāla dāvana Krāslavai un visiem krāslaviešiem.

Notikuma vērienīgumu akcentēja arī Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Moisejs: „Šī izstāde, tēlaini izsakoties, kritusi auglīgā augsnē, jo mūsu pilsētā ir daudz glezniecības cienītāju un ne tikai cienītāju – šeit klāt ir daudzi cilvēki, kuri ir ķērušies klāt otai paši. Vieni to dara profesionāli, citiem tas ir hobijs, bet visiem tā ir iespēja izpausties un parādīt savu iekšējo pasauli. Arī mums, kuri ar otu ir uz „jūs”, mākslinieki ļauj paskatīties uz tām lietām, kuras mēs ikdienā neuztveram un paejam garām. Gribu apliecināt, ka Krāslavas vārti arī turpmāk jums būs vaļā un gribu novēlēt radošu un ražīgu darbu!”

Pēteri Postažu ar personālizstādes atklāšanu apsveica vairāki Krāslavā ļoti labi pazīstami mākslinieki, citi pasākuma dalībnieki, bet viens apsveikums bija īpašs, jo nāca no cilvēka, pateicoties kuram Postaža kungs un Krāslava tagad ir vienots kopums. Tā ir Dzintra Bukeviča, kura pirms kādiem 25 gadiem dežurēja Vēstures un mākslas muzejā, kad tajā pirmoreiz ienāca mākslinieks, kuru viņa tolaik vēl nepazina. Kopā ar mākslinieku telpās ieskrēja arī suns… Dzintra sacījusi: „Izejiet laukā kopā ar savu suni!” Uz ko mākslinieks atbildēja: „Tas nav mans suns, tas vispār ir Krāslavas suns!”

„Tā mēs iepazināmies,” turpināja stāstīt Dzintra. „Izrādījās muzejā ir ienācis gleznotājs, pedagogs, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors, kurš ieradies Krāslavā kopā ar saviem studentiem plenērā. Mākslinieks iepazinās ar mākslas darbu glabāšanas iespējām muzejā, bija gandarīts par redzēto, un pēc kāda laika muzejs saņēma pirmo dāvinājumu. Šodien šī kolekcija saņēma nopietnu papildinājumu.”

Pēteris Postažs dzimis 1940. gadā Jelgavā. Izglītību ieguvis Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā (1958 - 1964), stažējies Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā, studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas nozīmīgākajos un arī mazāk pazīstamos muzejos. P. Postažs regulāri rīkojis personālizstādes Rīgā un citās Latvijas pilsētās, piedalījies grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs.

Gleznotājs ir dāsns cilvēks, un Krāslava nebūt nav vienīgā vieta, kurai Postaža kungs ir dāvinājis savus darbus: „Man ir ļoti laba sadarbība ar Valmieru un Jelgavu, jo esmu Jelgavā Sarkanā Krusta slimnīcā dzimis un Annas baznīcā kristīts. Jelgavu karš nolīdzināja līdz ar zemi, bet slimnīca un baznīca man par godu bija saglabājušās. Esmu dāvinājis gleznas Liepājas un Gulbenes muzejam, jo Jaungulbenē piedzimu kā mākslinieks, proti, sāku nodarboties ar mākslu. Alūksnes pilsētai dāvināju, jo tēvs ir no Alūksnes. Vārdu sakot – savām dzimtajām vietām. Kāpēc Krāslavai? Jūsu Dzintra vainīga. Krāslavā norisa vasaras prakses studentiem, un viņu pedagogiem nebija, ko darīt pa dienu. Es atnācu uz muzeju, kur satiku Dzintru, sakām runāt, un tā tas sākās.”

Runājot par jaunatni, Postaža kungs pauž pārliecību, ka mācību iestāde, kurš viņš nostrādājis jau 48 gadus, sagatavo ļoti labus kadrus visās nodaļās, bet: „..padomju laikā mākslinieks bija profesija, kuram bija pasūtījumi, un viņš saņēma naudu. Mūsdienās nezinu, kas tagad mākslinieks ir, jo valsts pasūtījuma nav. Labie tekstilnieki, labie modes mākslinieki, labie grafiķi, labie gleznotāji, labie keramiķi, labie stikla mākslinieki, dizaineri – kādus tik mēs neražojam, ko viņi tik nav saražojusi, kādā labā kvalitātē! Ar jaunajiem māksliniekiem viss ir kārtībā, bet kapitālisma apstākļos viņiem neredzu godīgu konkurenci un attīstību!”

Juris Roga, autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/petera-postaza-gleznu-izstade-veltijums-kraslavai.html



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde