ceturtdiena, 25. aprīlis, 2024Vārda diena: Bārbala, Līksma
crest1 crest2

„Kultūras kanona vēstis Latvijas nākošajā simtgadē”

Pievienots: 27.11.2017

Šogad jau sesto reizi notika Kultūras kanona konkurss, un visus šos sešus gadus Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolēni to atbalsta. Pirmais posms notika Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „GORS”. Šoreiz ģimnāzijas komandu pārstāvēja Sintija Skerškāne, Laura Dzalbe un Pauls Nartišs kopā ar skolotāju Ingu Skerškāni, kas mūs ieinteresēja arī šogad piedalīties šajā konkursā.

Katru reizi skolēniem ir dots kāds konkrēts uzdevums, kas jāsagatavo līdz novembra sākumam, un tad noteiktajā dienā jābrauc uz Latgales sirdi prezentēt veikto. Šī gada tēma bija „Kultūras kanona vēstis Latvijas nākošajā simtgadē”. Skolēniem bija jāizvēlas kāda Kultūras kanona mājaslapā esošā vērtība, tā padziļināti jāizpēta, jāizdomā un jāizveido mājaslapas saturs ar šo vērtību.

Mums nebija ilgi jāspriež par to, kādu vērtību izcelt Latvijas simtgadē. Tā kā visi komandas dalībnieki ir bijuši un vēl līdz šim ir saistīti ar tādu latviešiem grandiozu pasākumu kā Dziesmu un Deju svētki, tad tika nolemts izvēlēties tieši šo tautas tradīciju.

Dziesmu svētki ir sinonīms Latvijai, mūsu nacionālā identitāte. Tieši caur tiem cilvēki visā pasaulē redz mūsu valsti. Ja Dziesmu un deju svētki pazustu, sagrūtu arī vērtības, kas ir ietvertas tajos. Uz Dziesmu svētku pamata balstās Latvju nācija un kultūra. Tieši Dziesmu svētku nedēļā latvieši apzinās savu latvietību, izjūt patriotismu un kopības spēku. Dziesmu svētkos visi ir uz vienas frekvences - vienalga, vai uzstājas uz mazas skatuvītes Vērmanes dārzā vai Mežaparka kopkorī.

 Katram tika noteikti savi pienākumi – kādam jāintervē Dziesmu svētku dalībnieki, kādam jāiet uz Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju pēc senām krāslaviešu Dziedāšanas svētku fotogrāfijām, kādam jāstrādā pie mājaslapas prototipa izveidošanas. Soli pa solim viss nepieciešamais tika izdarīts. Mēs piedāvājām papildināt Latvijas Kultūras kanona mājaslapu ar visu svētku dalībnieku aprakstiem, intervijām un viņu foto reportāžām.

14. novembrī notika Latgales reģiona skolu darbu prezentācijas. Atbraukušās komandas izrādījās konkurētspējīgas, un bija grūti paredzēt, kuras divas nākamā gada janvārī dosies uz otrās kārtas norisi Rīgā. Pēc visu komandu teicamajām prezentācijām, kafijas pauzes un žūrijas locekļu sarunām, tika paziņots, ka pirmās vietas ieguvēji un komandas, kas dosies uz Rīgu, ir no Krāslavas Valsts ģimnāzijas un Nautrēnu vidusskolas. Uzvarētāji bija gandarīti par izdarītā darba augļiem. Dalībnieki un viņu skolotāji saņēma dāsnas dāvanas no konkursa sponsoriem.

2. konkursa posms norisināsies mūsu valsts galvaspilsētā. Līdz tam laikam reģionos uzvarējušās komandas, kas ir divas no katra reģiona, var nedaudz atvilkt elpu, taču jau 2018. gada 12. janvārī visus gaida tikšanās Rīgā, LKA Teātra mājā „Zirgu Pasts” ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Kultūras kanona mājaslapas satura izstrādes un citu mediju ekspertiem, kuri jauniešiem mācīs mediju satura izstrādes pamatprincipus. Vissvarīgākais notikums būs 26. janvārī, kad Latvijas Nacionālajā bibliotēkā trešās konkursa kārtas dalībniekiem būs jāveic tieši tajā dienā uzdots fināla uzdevums. Katrai fināla konkursa komandai tiks piešķirta nominācija, vislabāk izpildīto darbu rezultāti tiks realizēti kā publiski pieejams mediju saturs. Lai visiem veicas pēdējos divos Kultūras kanona konkursa posmos!

 Krāslavas Valsts ģimnāzijas komanda – 12.d klases skolniece Laura Dzalbe,
12.c klases skolniece Sintija Skerškāne,
11.d klases skolnieks Pauls Nartišs


Jauna aptauja

Novembris - 2017
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
trešdiena, 08.11.2017
trešdiena, 15.11.2017

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde