otrdiena, 23. aprīlis, 2024Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris
crest1 crest2

Laba iespēja jauniešiem!

Pievienots: 29.09.2017

Kopš pagājušā gada decembra Krāslavas novada pašvaldība piedalās projektā „Proti un dari!”, tas ir paredzēts jauniešiem vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem, kas nekur nestrādā, nemācās un nav reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki. Ikvienam jaunietim, kas piedalās projektā, ir sava individuālā programma, atbilstoši kurai norisinās darbs - līdz mērķa sasniegšanai. Šo individuālo plānu, ņemot vērā jauniešu motivāciju, izglītību, intereses un vēlamo rezultātu, katram dalībniekam sastāda projekta koordinatore Krāslavas novadā Inta Murāne.

Inta Murāne: „Projekta laikā trīs jaunieši jau realizēja savu programmu, bet septiņi vēl turpina ceļu uz savu mērķu sasniegšanu.

Pateicoties šim projektam, daži jaunieši uzsāka apmācības dažādās izglītības iestādēs. Piemēram, Artis Batarāgs projekta ietvaros guva pirmo darba pieredzi, kā arī viņam tika nodrošināta prakses vieta Latgales Reģionālajā televīzijā, kur jaunietis iepazina  TV operatora darbu. Puisim ir ļoti liela motivācija darboties šajā jomā, tāpēc viņš nolēma turpināt savu izglītību Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā.

Kā veiksmīgu piemēru var minēt vēl vienu jaunieti, kam pagaidām ir tikai pamatizglītība. Viņa intereses ir saistītas ar datortehnoloģijām, tāpēc viņš strādāja novada domes speciālistu vadībā, projekta ietvaros jaunais cilvēks papildināja savas zināšanas un arī ieguva motivāciju turpināt savu izglītību. Pašlaik šis jaunietis iesaistīts Nodarbinātības valsts aģentūras pasākumā – Praktiskā apmācība pie darba devēja profesijā – datortehniķis. Pēc šī pasākuma beigām darba devējam ir jānodrošina jaunietis ar darbu vēl vismaz 3 mēnešus.

Projektā piedalās jaunā māmiņa Jekaterina Mančinska no Robežniekiem. Par šo programmu Jekaterina izlasīja tīmeklī, un viņu ieinteresēja šī informācija, tad viņa nolēma vērsties pēc palīdzības pie Maijas Šemeles, jauniešu kluba „Robežnieku kodols” vadītājas, kas palīdzēja viņai pieteikties dalībai projektā.

„Pēc izglītības esmu pārdevēja, tāpēc man piedāvāja strādāt autoveikalā – gan kā transportlīdzekļa vadītājai, gan kā pārdevējai,” pastāstīja projekta dalībniece. „Diemžēl nācās atteikties, jo man nav autovadītāja tiesību. Mans mērķis šajā projektā – pabeigt autovadītāju kursus un iegūt autovadītāja apliecību.”

Jaunā sieviete aizraujas ar zirgu kopšanu, palīdz organizēt rikšošanas sacensības Robežniekos. Lai visu paspētu, jābūt mobilai, līdz ar to autovadītāja tiesības jaunajai māmiņai būs ļoti noderīgas.

„Pabeigt kursus, nokārtot eksāmenu un iegūt autovadītāja apliecību plānoju līdz 18. novembrim – tā ir mana dzimšanas diena,” Jekaterina ir apņēmības pilna.

Vēl viena projekta dalībniece - Svetlana Esmane - Krāslavā dzīvo tikai 3 gadus, viņa pārcēlās uz Latviju no Baltkrievijas.

Svetlana uzsvēra: „Ir tāds teiciens - nav ko iet svešā klosterī ar savu likumu. Tāpēc es mācos latviešu valodu un meklēju darbu. Plānu man ir daudz. Man ir divas augstākās izglītības, pēc profesijas esmu veterinārārste un veterinārārste - ķirurģe, taču pagaidām es nevaru strādāt savā specialitātē, jo tagad kārtoju visus dokumentus, lai mani diplomi tiktu atzīti Latvijā. Esmu gandarīta par to, ka šī projekta ietvaros man palīdz sakārtot nepieciešamo dokumentāciju un ir nodrošināta iespēja apgūt latviešu valodu individuāli, lai varētu nokārtot valsts valodas prasmes pārbaudi un iegūt apliecību par valsts valodas prasmi augstākajā līmenī (zemākais un vidējais man jau ir). Turklāt es grasos turpināt savu izglītību un plānoju pabeigt florista vai friziera kursus.”

Iveta Slepčenko, Robežnieku pagasta iedzīvotāja, audzina mazu bērnu. Šī jaunā sieviete ir mācījusies Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā „Saules skola”, tāpēc viņa nolēma paplašināt savas zināšanas amatniecībā, kas zināmā mērā ir saistīta ar mākslu. Projekta ietvaros Iveta mācās manikīra un nagu dizaina kursos. Nākotnē viņa plāno uzsākt darbību kā individuālā komersante un sniegt pakalpojumus (manikīrs) saviem novadniekiem.

Noteikt mērķi, tā īstenošanas iespējas un savas vēlmes projekta dalībniekiem palīdz mentori. Šobrīd Krāslavas novadā ar jauniešiem strādā trīs mentores - Maija Šemele, Iveta Leikuma un Antoņina Bezina.

Maija Šemele, mentore, kas koordinē Ivetas un Jekaterinas darbu, atzina: „Es vēroju meiteņu dalību projektā, palīdzu ar dažādām rekomendācijām, ar vienu vārdu sakot - sekoju viņu individuālās programmas izpildei.”

Projekta koordinatore Krāslavas novadā Inta Murāne informēja, ka programma, kas paver jauniešiem plašākas iespējas, turpināsies līdz 2018. gada beigām, tāpēc jaunatnei vēl ir laiks, lai varētu pieteikties dalībai projektā „Proti un dari!” un, iespējams, īstenotu savu sapni.

Elvīra Škutāne



Jauna aptauja

Septembris - 2017
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30  
otrdiena, 05.09.2017
piektdiena, 22.09.2017

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde