piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Laimes muzejs pirms ziemas miega

Pievienots: 06.11.2020

Atsaucoties uz vietējo Indras iedzīvotāju iniciatīvu, Krāslavas novada dome savulaik sagatavoja un īstenoja divus projektus, kuru rezultātā ir izveidots jauns tūrisma objekts Indras pagastā – Laimes muzejs, kas atrodas Sporta ielā 2, Indrā.

Telpās nav ierīkota apkure, tāpēc ziemas laikā muzejs ir slēgts. Ir īstais brīdis parunāt par darba rezultātiem šajā sezonā. Par to, kā pagājusi kārtēja sezona, stāsta Indras Laimes muzeja vadītāja Ilona Kangizere

Vilinājums iepazīt Latgales nomali

Gribētos sacīt, ka Indras Laimes muzejs ir tūrisma grupu galamērķis, bet pareizi būtu teikt, ka novadā savas pozīcijas nostiprinājis jauns tūrisma objekts, kas vilina tūristus apmeklēt Latgales pašu nomali. Ja agrāk cilvēki šaubījās - braukt vai ne uz šo pusi, tad tagad pēc Laimes muzeja popularizēšanas neskaitāmos masu medijos cilvēki sapratuši, ka obligāti šurp jāatbrauc!

Ik gadu pa tūkstotim klāt

Indras Laimes muzeja sezona sākas 8. aprīlī un turpinās līdz pirmajām salnām, bet šogad sezonu noslēdzām ātrāk. Šāds lēmums pieņemts, sakarā ar Covid-19 straujo izplatību visā valstī, un, lai iespējami mazinātu infekcijas izplatības riskus. Cilvēki vairs nevar braukt pie mums lielās grupās, bet pāris apmeklētāju dēļ turpināt darbu nebija ekonomiski pamatoti.

Šī mums ir trešā sezona un pirmā Covid-19 pandēmijas zīmē. Tomēr tā bija ļoti veiksmīga un par 1000 cilvēkiem audzējam apmeklētāju skaitu. Ja muzeja pirmajā darbības gadā mums bija 2000 apmeklētāju, pērn - 3000, šogad jau 4000, un gatavojamies, ka nākamgad būs apmēram 6000. Biju gaidījusi lielāku apmeklētāju pieplūdumu jau šogad, bet sezonu ļoti ietekmēja izsludinātie ierobežojumi Covid-19  pandēmijas sakarā. Statistika rāda, ka mūsu objekts interesants visiem sociālajiem slāņiem, visiem vecumiem, bet īpaši gribu uzsvērt skolēnu grupas, kuru bija ļoti daudz.

Ģeogrāfija

Laimes muzeja apmeklētāju pulkā ir arī ārzemnieki no Igaunijas, Lietuvas, Kostarikas, Vācijas, Dānijas un Zviedrijas. Ļoti mazā skaitā, šogad ceļošana daudziem nebija aktuāla. Taču, pieskaitot klāt iepriekšējo gadu apmeklētājus, veidojas interesanta ģeogrāfija – pērn pie mums ciemojās viesi no Argentīnas, Austrālijas, Brazīlijas, ASV un citurienes.

Pienesums Indras ļaudīm

Laimes muzejs vietējiem cilvēkiem dod iespēju nopelnīt, tālab mana pārliecība ir – ja varam radīt un attīstīt jaunu interesantu objektu, obligāti jāturpina strādāt šajā virzienā, jo ar to mēs uzreiz pievilinām cilvēkus un varam attīstīt citas jomas, piemēram, naktsmītnes un ēdināšanas pakalpojumus. Tūristi uz Indru mēro tālu ceļu, viņiem vajag paēst. Uz šodienu pagastā ir tikai viena saimniecība, kas drīkst sniegt ēdināšanas pakalpojumus. Mēs viņu iesakām viesiem, un noslodze saimniecei bija ļoti liela. Droši vien ēdināšanu varētu piedāvāt vēl kāds, diemžēl neviens cits nav sakārtojis nepieciešamās formalitātes.

Viena no pagasta iedzīvotājām drīkst piedāvāt ievārījumu degustāciju, un muzeja apmeklētāji ar prieku izmanto iespēju našķoties ar slavenajiem, daudzveidīgajiem Indras ievārījumiem. Sevišķi priecīgi par šo iespēju ir cilvēki, kuri vēlējās, bet nevarēja atbraukt uz ievārījuma svētkiem Indrā.

Pateicoties aktīvai un uzņēmīgai vietējo biškopju ģimenei, kura dzīvo netālu no muzeja, mums ir tapis jauns piedāvājums - bišu dravas apmeklējums. Šie biškopji sakārtoja nepieciešamās formalitātes un drīkst vest pie stropiem nelielas cilvēku grupas. Ikviens interesents var iejusties biškopja tērpā un gana detalizēti iepazīties ar bišu dzīvi stropā, pēc tam saimnieki piedāvā nodegustēt medus produkciju pavēnī zem kupla augļukoka.

Diemžēl mums arvien nav cilvēku, kuri piedāvātu naktsmītnes – tā ir brīva niša interesentiem. Kad tūristiem rodas interese par naktsmītnēm Indras tuvumā, piedāvājam tūristu mītnes mums tuvākajos pagastos – Robežniekos, Piedrujā, Kalniešos, kā arī tālākajos pagastos un Krāslavā. Atkarībā no vēlmēm. Kalniešu pagastā ir atvēries viesu nams vietā, kur visapkārt tikai mežs un ezers, bet cilvēki no pilsētas dažreiz interesējas tieši par tādu „mežonīgu” atpūtas vietu.

Tuvojoties Latvijas simtgadei, fonds „1836” realizēja projektu „Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!”, lai Latvijas pierobežā izveidotu 1836 kilometru garu tūrisma taku. Tēvijas parkā pie Laimes muzeja ir viena no 1836 zīmēm. Tas arī veicinājis muzeja apmeklējumu pieaugumu, jo pie mums viesojās visi, kas kuri apceļoja Latviju pa sauszemes robežu.

Laimes muzeja piedāvājums

Izstrādāti divi piedāvājumi, kas apmierina gan steidzīgos, gan tos cilvēkus, kuri nekur nesteidzas un vēlas piedalīties visās aktivitātēs. Pirmais piedāvājums ir iespēja apskatīt eksponātus, bet otrs piedāvājums ir laikietilpīgāks un tas iekļauj gan gida stāstījumu, trauku plēšanu, zāļu maisiņa siešanu, naglu dzīšanu, laimes smaržu laboratoriju un citas aktivitātes. Cilvēki lielākoties grib šovu, un tāpēc pie mums vislielākais pieprasījums ir pilnai programmai ar ģidu un aktivitātēm.

Ļoti populāra kļuvusi Laimes sajūtu un dabas vērošanas taka Tēvijas parkā līdzās Indras Laimes muzejam. Par taku zināja retais apmeklētājs, bet cilvēki uz Indru brauc tālu ceļu, un, kamēr viena grupa ir muzejā, otra, kas gaida savu kārtu, dodas pa taku un atklāj sev jaunus pārsteigumus. Aptuveni tāda bija mūsu iecere, šo taku veidojot – lai rindā gaidītājiem nav jāstāv pie muzeja durvīm, bet ir iespēja gaidīšanas laiku pavadīt aizraujošā pārgājienā tepat blakus.

Otrs pārsteigums – pateicoties Krāslavas novada biedrības „Laimīgi Indrā” projektam, pavasarī muzejā ierīkota Indras amatnieku istaba, kur ikviens interesents var iepazīties ar vietējo amatnieku izstrādājumiem un iegādāties savai gaumei atbilstošus piemiņas suvenīrus.

Muzejs, taka un amatnieku istaba strādā ciešā sadarbībā, daudzi muzeja apmeklētāji izbauda pastaigu pa taku un iegādājas suvenīrus.

Prominences un slavenības

Lepojamies, ka šosezon Laimes muzeju apmeklēja Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita sieva Andra un viņas četras māsīcas. Prezidenta kundze bija ļoti pateicīga muzeja apmeklētāja, jo kopā ar māsīcām izbaudīja visu mūsu plašo piedāvājumu, piedaloties katrā aktivitātē. Mums pat nācās piepūlēties izdomāt šo to klāt standarta piedāvājumam, jo patiesi bija negaidīti milzīga interese par visu.

Starp muzeja apmeklētājiem ir arī citas sabiedrībā labi atpazīstamas personas. Pie mums viesojās TDA „Līgo“ mākslinieciskais vadītājs Jānis Purviņš ar ģimeni. Pērn muzeju apmeklēja 10 meitenes un sievietes, kurām dots vārds Indra, šogad tādu bija par vienu vairāk – 11. Turklāt šogad starp muzeja apmeklētājiem bija arī meitenīte, kurai vecāki devuši vārdu Laime, kas tāds ir viņai vienīgajai Latvijā, vismaz pagaidām. Tieši dzimšanas dienā vecāki Laimi atveda uz Laimes muzeju.

Starp citu, daudzi apmeklētāji mums atstāj pa kādai nozīmīgai dāvanai. Imanta Ziedoņa muzejs kolektīva darbinieki, uzdāvināja interesanti noformētu dzejas grāmatiņu „Minimismi”. Vieni no pēdējiem apmeklētājiem šogad bija Līksnas pagasta senioru kolektīvs, arī dāvanā atstāja vērtīgu grāmatu. Vairākkārt Laimes muzeju apmeklēja Kazimira Gendela dēls, kurš dāvināja grāmatas.

Esam globālajā tīmeklī!

Laimes muzeja kolektīvs izveidojis savu „facebook” lappusi, kur ievieto fotogrāfijas un īsas publikācijas par muzeja darbību. Mēs aicinām interesentus apmeklēt šo mūsu lappusi, lai iegūtu visaktuālāko informāciju par iespējām apmeklēt muzeju un rast priekšstatu, kas sagaida muzeja apmeklētājus.

Pierakstīja Juris Roga



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde