ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Latgales kulinārais mantojums – kvalitatīvs un smeķīgs tūrisma produkts

Pievienots: 23.01.2018

Cilvēki iepazīst kultūras, izzinot vēsturi, aplūkojot senus priekšmetus un fotogrāfijas, klausoties cilvēku atmiņu stāstus un lasot grāmatas. Viss minētais raisa emocijas, uzjunda atmiņas un ļauj nokļūt senu notikumu virpulī. Taču mūsdienās aizvien iecienītāka ir vēstures izgaršošana, ko ļauj piedzīvot tūrisma uzņēmēji, kas piedāvā kulinārā mantojuma ēdienus.

Īpaši aktuāls ir Latgales kulinārā mantojuma piedāvājums – maize, sieri, dažādi gaļas ēdieni, konditorejas izstrādājumi, tējas un stiprāki dzērieni. Latgale ir izdaudzināta kā viesmīlīgs novads, kur galdi lūst aiz ēdienu pārpilnības, nevienā Latgales mājā viesis nepaliek badā. Latgales kulinārais mantojums ir bagāts un daudzveidīgs, to ietekmējusi reģiona daudznacionālā vide.

Jau vairākus gadus Krāslavā veiksmīgi darbojas biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs”. Tās biedru vidū ir uzņēmēji no visa Latgales reģiona. Kopā strādājot, tūristiem tiek piedāvāts kvalitatīvs un smeķīgs tūrisma produkts – kulinārais mantojums. Viens no kulinārā mantojuma kritērijiem ir, pagatavojot ēdienus, izmantot vismaz 70% no vietējām izejvielām, kas ir audzētas reģionā.

2018. gada 18. janvārī viesnīcā „Park Hotel Latgola”, kas ir Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībniece, notika biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” biedru sanāksme. Par padarīto 2017. gadā un 2018. gada plāniem sanāksmes dalībniekus informēja biedrības valdes priekšsēdētāja Tatjana Kozačuka: „Biedrībā „Latgales kulinārā mantojuma centrs” šobrīd oficiāli darbojas 32 biedri. Aizvadītajā gadā ir reģistrēti 2 jauni biedri: brīvdienu māja „Noras” Balvu novadā un viesu māja „Rudzupuķes” Daugavpils novadā. Gada laikā ir izdoti informatīvi materiāli par Latgales kulinārā mantojuma uzņēmumiem. Tie popularizēti tūrisma izstādē „Balttour 2017” un citās starptautiskajās izstādēs ārzemēs, veikts aktīvs Latgales kulinārā mantojuma popularizēšanas darbs portālā www.turismagids.lv. Kompetences palielināšanai uzņēmējiem tika organizētas lekcijas: „Profesionālās izdegšanas profilakse, veiksmīga konfliktsituāciju risināšana” un „Kvalitāte kā svarīgs uzņēmuma attīstības faktors. Iespējas pozitīvām pārmaiņām. Sinerģijas spēks”. Biedrības pārstāvji piedalījās seminārā „Meistara diena”, kas notika 26. septembrī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā.

Biedrība sniedz iespēju uzņēmējiem piedalīties dažādos tirdziņos, kā arī organizēja Latgales amatnieku un kulinārā mantojuma tīkla uzņēmēju dalību starptautiskajā mākslas festivālā „Slavjanskij Bazar 2017” Vitebskā. Aizvadītajā gadā tika plaši svinēts Latgales kulinārā mantojuma festivāls – Gurķu svētki Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksā. Uzņēmēju attīstībai ir svarīgi redzēt, kā viņiem līdzīgi cilvēki strādā citur pasaulē, tāpēc 2017. gada 20.-22. septembrī tika organizēts pieredzes apmaiņas brauciens uz Druskininkai rajonu Lietuvā.

Jau ir ieskicētas jaunā darba gada ieceres un plāni. Ir apstiprināts Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekts „Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana”. Projekta realizācija sāksies gada otrajā pusē un tajā ir paredzēts organizēt un piedalīties starptautiskajos festivālos, apmācībās, pieredzes apmaiņas braucienos, tiks sagatavota un izdota recepšu grāmata, modernizēts portāls www.kulinaraismantojums.lv, tiks iegādāts aprīkojums dalībai festivālos (stendi, galdi, krēsli u.c.), ierīkotas amatniecības un kulinārā mantojuma darbnīcas u.c. Tāpat turpināsies aktīvs mārketinga darbs, izdodot informatīvus materiālus. Tiks rīkoti dažādi pasākumi, lielākais no tiem notiks 21. jūlijā Krāslavā - Starptautiskais kulinārā mantojuma festivāls. 7.–8. aprīlī Latgales reģionu apmeklēs Latvijas gidu asociācijas dalībnieki ar mērķi iepazīties ar jauno tūrisma objektu un Latgales kulinārā mantojuma uzņēmumu piedāvājumiem”.

Biedrības darbs ir pamanīts un atzinīgi novērtēts arī citos Latvijas reģionos. Sanāksmē, lai smeltos pieredzi un stiprinātu sadarbību, bija ieradušies pārstāvji no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, Ogres tehnikuma un Smiltenes tehnikuma. Šie tehnikumi arī ir Eiropas kulinārā mantojuma tīkla dalībnieki.

Pēc oficiālās daļas sanāksmes dalībnieki apmeklēja Daugavpils Šmakovkas muzeju, kurš arī ir kulinārā mantojuma tīkla dalībnieks. Par uzņēmuma piederību kulinārajam tīklam liecina atpazīstamības zīme - pavāra cepurīte uz gaiši zila fona ar nazi un dakšiņu tās abās pusēs.

Pēc ekskursijas muzejā viesnīcas „Park Hotel Latgola” atjaunotajās restorāna „Plaza” telpās notika pasākuma saviesīgā daļa. Nenoliedzami, Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībnieki ir tie cilvēki, kuri ciemos tukšām rokām nebrauc. Cienastu bija tik daudz, ka restorāna lielais kopgalds teju lūza. Katrs uzņēmējs vēlējās parādīt saviem novadniekiem un viesiem no citiem Latvijas reģioniem ēdienus, ar ko lepojas viņu sētā. Un mums nudien ir, ar ko lepoties.

Latgales kulinārais mantojums ir reģiona vizītkarte. Bet 2015. gadā Latgales kulinārais mantojums ir atzīts par Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi jeb EDEN (European Destinations of ExcelleNce) projekta konkursa uzvarētāju Latvijā nominācijā „Tūrisms un gastronomija”.

Vairāk informācijas par tīkla darbību un tās biedriem atrodama tīmekļa vietnē www.culinary-heritage.com un www.kulinaraismantojums.lv.

 Preses relīzi sagatavoja:
Biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs”



Jauna aptauja

Janvāris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde