ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Latvijas robotikas čempionāts 2018

Pievienots: 24.04.2018

22. aprīlī Krāslavas pamatskolas otro, ceturto un sesto klašu skolēni devās uz Maltu, lai piedalītos Latvijas Robotikas čempionātā. Čempionātu organizēja Robotu skola sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju. Sacensībām tika reģistrēts 321 robots no Latvijas un Lietuvas, vairāk nekā 50 robotikas klubi un individuālie roboti. Sacensībās bija vairāku disciplīnu veidi - Lego Sumo, Mini Sumo, iRobot Sumo, Lego Līnijsekošana, Līnijsekošana, Folkrace, Lego Folkrace, Freestyle, kā arī jaunas disciplīnas Drone Racing un VEX. Krāslavas pamatskolas Robotikas komanda piedalījās līnijsekošanas, Lego līnijsekošanas, Folkrace un Freestyle jeb „Brīvā stila” disciplīnā. Robotika ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē, un, pateicoties šāda veida sacensībām, ir iespēja pilnveidot savas zināšanas un prasmes robotikā.

Līnijsekošanas sacensībās autonomam robotam no starta līdz finišam ir jākustas, sekojot

melnajai līnijai, un attālums jāveic maksimāli īsākajā laikā. Šajā disciplīnā startēja 2 roboti – Liāna Plinta (6.b) ar robotu „Mbots II” un Kristaps Kušnirs (2.b) ar robotu „Lēnis”. Abi roboti tika pirmajā desmitniekā, kas ir lielisks rezultāts.  „Mbots II” visu trasi veica 75.578 sekundēs, bet „Lēnis” 222 sekundēs, ierindojoties 7. un 9. vietā. Piedalījāmies pirmo reizi arī Lego līnijsekošanas disciplīnā. Diemžēl sesto klašu zēniem bija pārāk gudra programma, un robota smadzenes tika pārslogotas.

Kā arī jauna disciplīna mums šogad ir Folkrace jeb „tautas trase”. Folkrace sacensības ir autonomas mašīnas imitēšana apļveida trasē ar šķēršļiem. Trasē robotam jāspēj nobraukt pēc iespējas vairāk trases apļus vajadzīgajā virzienā, norādītajā laikā. Trasē ir vairāki līkumi un dažādu veidu šķēršļi, kurus robotam jāspēj pārvarēt. Papildus šķēršļiem ir arī pretinieku roboti, kurus mašīnai jāspēj apbraukt vai izvairīties no tiem. Uzvarētājs ir ātrākais, manevrētspējīgākais robots. Šajā disciplīnā piedalījās 21 robots. Kristīne Daļecka (6.b) ar robotu „Mbots I” ieguva 14. vietu, kas ir lielisks rezultāts.

Skolēniem ir sasniegumi Freestyle disciplīnā, kur bija iespēja demonstrēt savus robotikas vai radošo projektu sasniegumus. Dalībniekam bija jāsagatavo neliels stāstījums par sava robota funkcijām un pielietojumu, un jāprezentē žūrijas locekļiem un apmeklētājiem. Ceturto un sesto klašu robotiķi prezentēja savus elektronikas projektus. Ceturtās klases prezentēja arī savus jaunos lego robotus – mazo līnijsekotāju un ūdens attīrītāju.  Šajā disciplīnā robotiķi ieguva godalgoto I vietu. Tiesneši paslavēja skolēnus par viņu radošumu un interesantu prezentāciju!

Nepalaidām garām iespēju nofotografēties kopā ar čempionāta vadītāju Egonu Reiteru.

Piedaloties šāda veida sacensībās, skolēni gūst satriecošu pieredzi, kā arī tās palīdz izvirzīt jaunus mērķus. Jau tiek plānotas jaunu robotu konstrukcijas un plānots paplašināt robotu sacensību disciplīnas.

Gan mazie, gan lielie robotiķi ir noguruši, bet šis nogurums ir patīkams. Ar padarīto darbu,  ar sacensību rezultātiem robotiķi ir ļoti apmierināti. Šī bija kopumā notikumiem bagāta un panākumiem pilna robotikas sezona.

Liels paldies par atbalstu Krāslavas pamatskolas administrācijai! Paldies skolēniem par lielisku darbu un vecākiem par atbalstu un aktīvu iesaistīšanos bērnu interešu un spēju attīstīšanā!

Dalība projektā – Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai (projekts Nr. 8.3.2.2/16/I/001)

Daiga Kušnire, robotikas pulciņa skolotāja



Jauna aptauja

Jūlijs - 2018
P O T C P S S
  01
02
03
04
05
06
07 08
09 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
 
trešdiena, 04.07.2018
otrdiena, 24.07.2018
otrdiena, 31.07.2018

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde