otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Mācoties atjauno transportlīdzekļus

Pievienots: 18.10.2017

PIKC „Rīgas Valsts tehnikums” Krāslavas teritoriālās struktūrvienības rīcībā nodots 1963. gada izlaiduma motocikls „Iž Jupiter 56”. Lai gan motocikls ir saņemts pirms pāris gadiem, tikai tagad izglītības iestādei ir radusies iespējas realizēt tā pārbūves projektu skolotāja Māra Ločmeļa un Guntara Jemineja vadībā.  

Motocikls repzentablām vajadzībām

„Motocikls izjaukts ilgi nogulēja pagrabā, mūsu jaunieši burtiski no kaudzes velk laukā tā daļas,” pastāstīja Māris. „Pamazām apzinām, kas trūkst, kādas detaļas var un vajag sameklēt, kādas būs jāizgatavo. Taps motocikla solo versija bez blakusvāģa, un tas nebūs izmantojams ceļu satiksmē, taču būs iedarbināms un braucams. Konstruktīvi dažas detaļas atšķirsies no standarta, jo gribas radīt jauniešos lielāku interesi – tiks realizēts minimāls tūnigs. Bet tas neietekmēs motocikla rūpnieciskos parametrus: standarta motors, pie kura atjaunošanas jaunieši strādās Guntara vadībā, standarta degvielas tvertne, vārdu sakot, tehniskie parametri paliks rūpnīcas līmenī, mēs ienesīsim jaunu vizuālo tēlu ar krāsojumu un uzzīmēsim RVT logo.

Tas ir mūsu vietējais projektiņš, kura veiksmīga realizācija ir saistīta ar tehnikuma dalību Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā Interreg Latvija – Lietuva. Pateicoties šīs programmas projektā iepirktajām iekārtām, varēsim izgatavot liektas sarežģītas konfigurācijas detaļas. Šobrīd motocikla remonts raksturojams ar melno darbu, kad būs iekārtas un izgatavosim smalkākās detaļas. Ceru, līdz gadumijai motocikls taps gatavs.”

Topošajiem virsbūves remontatslēdzniekiem jāapgūst prasmju un iemaņu kopums, lai viņi spētu izgatavot no metāla dažādas detaļas, tieši izgatavot, nevis nomainīt pret jaunām no veikala. Dāvinātais motocikls ir lieliska iespēja mācību procesu padarīt interesantāku, jo šajā reālajā braucamrīkā dažas detaļas jāuztaisa noteiktā formā, kā nepieciešams, jāatjaunina izpuvušās vietas, jāsametina, jānoslīpē, jāveic sagatavošana pirms krāsošanas, kas jāmāk labam profesionālim, un pat ar vienu soli „jāiekāpj” krāsotāja darbā – jaunieši nogruntēs, atkal slīpēs, nokrāsos, nolakos, nopulēs un novedīs motociklu līdz pilnīgai gatavībai, kas būs ļoti tuvu oriģinālam, bet ar interesantu piesitienu un izmantojams repzentablām vajadzībām.

„Golf II” būs satiksmē

Otrs projekts, kura realizācijā kopā ar audzēkņiem iesaistīti Māris Ločmelis un Guntars Jeminejs, ir vieglās automašīnas atjaunošana. Arī šis projekts palīdzēs jauniešiem attīstīt mācību procesā vajadzīgās iemaņas.

„Volkswagen Golf II” struktūrvienības rīcībā nonāca, pateicoties dāvinājumam. Lai arī tam ir derīga tehniskā apskate, mašīna šobrīd izskatās kā siets. Diez vai kāds automehāniķis uzņemtos atjaunot virsbūvi, bet Māris ir pārliecināts, ka audzēkņi paveiks visus nepieciešamos darbus un mašīna atgriezīsies ceļu satiksmē. Tiesa, būs nepieciešami lieli metināšanas darbi, jārūpējas arī par virsbūves ģeometrijas saglabāšanu, jāveic krāsošanas darbi, mehānikas un transmisijas remonts. Bet viss ir izdarāms!

„Guntars ar jauniešiem gādās par mehānikas un transmisijas remontu, es ar puišiem strādāšu pie virsbūves remonta,” turpināja Māris. „Mums šis auto ir Dieva dāvana, jo varam izmantot kā mācību trenažieri, turklāt, kad „Golf II” būs atjaunots, auto piederēs tehnikumam un jauniešiem būs iespēja baudīt sava darba augļus. Šobrīd veikta bojāto virsbūves elementu demontāža, puiši apgūst remontatslēdznieka tiešos darbus – virsbūves ģeometrijas atjaunošanu, metināšanas darbus, korozijas skarto daļu izņemšanu, detaļu nomaiņu. Attiecībā uz krāsošanu ir ideju lidojumi, bet konkrēti nekas nav izdomāts. Remonta gaitā atsijāsies īsti entuziasti, jo iesākt parasti grib visi, bet vienai daļai entuziasms ātri noplok. Pacietīgākie arī būs tie noteicēji, kas izlems par krāsojumu, un ir doma arī par aerogrāfiju.”

„Golfs” būs satiksmē jau nākamā gada vasarā, tehnikuma struktūrvienības vadība to plāno izmantot kā savu tehnisko transportvienību.

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde