otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Mākslas plenērs Indras ciematā

Pievienots: 08.07.2019

Jūnijā nogalē Indrā norisinājās interesants un saturīgs pasākums – mākslas plenērs. Plenērā piedalījās jaunieši no Indras, Robežnieku un Piedrujas pagastiem, kuri ir mācījušies vai arī pašlaik mācās Indras Mākslas un mūzikas skolā.  Plenēra dalībniekiem vajadzēja īstenot divus atbildīgus un diezgan sarežģītus uzdevumus. Pirmais uzdevums - apgūt grafiti tehniku un uzgleznot kvalitatīvu grafiti gleznojumu. Otrs uzdevums - izveidot gleznojumu izstādi „Ieskaties” Indras Laimes muzejam.

Grafiti. Kas tas ir? Kā to iemācīties un kā prasmes izmantot pareizā veidā un pareizā vietā.

Grafiti (itāļu: graffiti, no graffiare — 'skrāpējums', no sengrieķu γράφειν (graphein) — 'rakstīt') — zīmējums uz sienas: attēls, zīmējums, vai uzraksts, kas atstāts uz ārpus telpām esošas virsmas pilsētvidē, piemēram, nama sienas, mūra, žoga. Paveikt šādu uzdevumu – apgūt grafiti tehniku nav iespējams bez profesionāla pasniedzēja.  Ir patiesi patīkami, ka grafiti mākslinieks Edgars Ļuļs piekrita brīvprātīgajai misijai – jauniešu apmācīšanai. Edgars Ļuļs ( mākslinieka pseidonīms EGAS) 2015. gadā ir absolvējis Daugavpils Mākslas un dizaina vidusskolas „Saules skolas” Interjera dizaina izglītība programmu. Strādā par grafikas dizaina speciālistu un jau deviņus gadus nodarbojas ar grafiti mākslu. Edgara dzimtas saknes nāk no Indras, un arī pašlaik te dzīvo viņa vecāki.

Plenēra dalībniekiem grafiti tehnikas apguves process sākās ar teoriju un skicēšanu. Pēc tam plenēra dalībnieki apguva praktiskās iemaņas darbā ar grafiti krāsām – krāsu baloniņiem. Pēc apmācību procesa plenēra dalībniekus gaidīja nopietns darbs – grafiti sienas gleznojuma izveide. Pēc Edgara (EGAS) iepriekš sagatavotās skices jauniešiem vajadzēja veidot sienas gleznojumu. Gleznojuma tēma - dzelzceļš. Indra nav iedomājama bez dzelzceļa, un ciemats savu attīstību ir guvis pateicoties tam, ka tika uzbūvēt dzelzceļš un dzelzceļa stacija. (Rīgas—Daugavpils dzelzceļa sabiedrībai piederošā dzelzceļa līnija Rīga-Daugavpils tika atklāta 1861. gada 21. septembrī un veidoja savienojumu ar dzelzceļa līniju Pēterburga—Varšava.1866. gadā dzelzceļa sabiedrība uzbūvēja līnijas pagarinājumu līdz Vitebskai, un 1866. gada 24. maijā tika atklāta satiksme Daugavpils - Indra. Stacija tika atklāta līdz ar līnijas Daugavpils—Indra atklāšanu. Stacijas sākotnējais nosaukums — Baļbinova, 1921. gadā to pārdēvēja par Indru.)

Pēc ilga un nopietna darba plenēra dalībniekiem EGAS vadība izdevās izveidot gleznojumu, kurš kļūs par interesantu mākslas objektu ciemata vidē. Mēs ceram, ka šis objekts būs pozitīvs, mākslinieciski augstvērtīgs ielu mākslas paraugs. Gribam sirsnīgi ieteikt, ja kādam rodas aicinājums pievērsties grafiti mākslai, nevajadzētu ņemt krāsu baloniņus un apkrāsot visu, kam ejat garām, vai vēl ļaunāk - atstāt savas muļķības apliecinājumu dažādu vārdu veidā uz ēku fasādēm un žogiem. Vienmēr ir iespējams savas vēlēšanās un sapņus īstenot kvalitatīvā veidā, atrodot atbalstu un iegūstot zināšanas pie profesionāļiem – tādiem, kāds ir EGAS jeb Edgars Ļuļs.

„Ieskaties”.  Kāpēc un kur jāskatās?

Pasaule mainās. Dažus tas iepriecina, citi tam pretojas, dzīvojot atmiņās par aizgājušajiem laikiem. Mums katram ir brīva izvēle, kā izdzīvot sev doto dzīvi. Tomēr ļoti svarīgi ir iemācīt bērnus un jauniešus novērtēt un atšķirt. Atšķirt labo no sliktā, novērtēt un atpazīt mākslinieciski augstvērtīgo no diletantisma.

Daudzus gadus Indras Mākslas un mūzikas skolas pedagogs Māris Susejs ar saviem audzēkņiem pēta Latgales koka arhitektūru. Tā ir mūsu kultūrvēstures bagātība, kura pamazām aiziet nebūtībā. Saprast koka arhitektūras vērtību, saskatīt tajā skaisto māca Maris Susejs saviem audzēkņiem. Daudzu gadu garumā Māris ir pievērsis savu audzēkņu uzmanību šai tēmai. Sakrājušies neskaitāmi darbi, kuros jaunie mākslinieki attēlo Latgalē sastopamos koka logus, pēta to uzbūvi un apdari. Izvēloties interesantākos darbus plenēra laikā, tika veidota gleznojumu izstāde „Ieskaties”, kura tika atklāta 28. jūnijā un ir apskatāma Indras Laimes muzejā.

Dažu dienu laikā var paveikt daudz. It sevišķi tad, ja apkārt ir cilvēki, kuri tevi novērtē un atbalsts. Plenēra aktivitātes tika atbalstītas Krāslavas novada pašvaldības jauniešu iniciatīvu projekta konkursa ietvaros, piešķirot projekta „Mākslas plenērs Indras ciematā” īstenošanai finansējumu 300.00 EUR apmērā. Paldies Krāslavas novada domei, Krāslavas novada Izglītības pārvaldei un Indras pagasta pārvaldei par finansiālo un morālo atbalstu.

Ērika Zarovska, projekta vadītāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
otrdiena, 19.03.2024
08:14 Kino

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde