ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Mazpulku ekskursija uz Alūksni

Pievienots: 21.05.2018

27. aprīlī, agri no rīta, 22 mazpulcēni no Krāslavas pamatskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas un viņu vadītājas devās ekskursijā uz Alūksni.

  Ekskursijas mērķis – gatavojoties Latvijas simtgadei, iepazīt Alūksnes novadu un pilsētu, kā arī iepazīt 29. Ziemeru mazpulka pieredzi.

  Pirmā tikšanās bija ar 29. Ziemeru mazpulka vadītāju Jāni Bērtiņu un mazpulcēniem. Iepazināmies ar mazpulka darbību, guvām pieredzi un ierosmi darbā. Mazpulcēni piedalījās radošajā darbnīcā, kur mazpulka vadītājs Jānis Bērtiņš piedāvāja izgatavot tauriņus papīra tehnikā, kā arī apskatījām mazpulcēnu darbu izstādi, piedalījāmies tirdziņā.

 Nākamais pieturas punkts bija dabas muzejs „Vides labirints”. Apskatījām gliemežu un gliemeņu kolekcijas no dažādām valstīm, kukaiņu kolekcijas, putnus, noklausījāmies to dziesmas. Visvairāk pārsteidza fluorescentie minerāli. Iepazināmies ar vienu no lielākām fluorescento minerālu kolekcijām Eiropā. Visiespaidīgākais bija „minerālu šovs” ultravioletajā gaismā.

  Turpinājumā ekskursija pa Alūksnes pilsētu. Tās laikā iepazināmies ar Alūksnes vēsturi, pašreizējo pilsētas attīstību, sasniegumiem. Sākumā apmeklējām Ernsta Glika Bībeles muzeju. Muzeja ekspozīcija veltīta pirmajam Bībeles tulkojumam latviešu valodā un tā autoram mācītājam E. Glikam. Apskatījām „Bībeles ceļu” no pašas pirmās, E. Glika tulkotās, līdz mūsdienu izdevumiem. Bijām pie Glika ozoliem un piemiņas akmens, uz kura rakstīts „Glika ozoli. 1685-1689”. Šis uzraksts un iestādītie ozoli ir par piemiņu izcilam tulkotājam, pedagogam, vācu mācītājam Ernstam Glikam, kurš iztulkoja latviešu valodā Veco un Jauno derību. Blakus muzejam atrodas Alūksnes Evanģēliski Luteriskā baznīca, devāmies to apskatīt. Tā ir viena no lielākām baznīcām, celta klasicisma stilā ar baroka iezīmēm.

 Ekskursijas laikā iepazināmies ar vairākām Alūksnes pilīm. Alūksnes Vecā pils atrodas Alūksnes ezera krastā, būvēta 1793. gadā klasicisma stilā, saglabājusies līdz mūsdienām. Pašreiz pilī atrodas Alūksnes mākslas skola. Redzējām Livonijas ordeņa pilsdrupas, Helēnas pili. Helēnas pils atrodas Alūksnes pilsētas parkā (19. gs.), šobrīd tajā atrodas mežniecība. Apskatījām vēl vienu pili - Alūksnes Jauno pili, kas celta neogotikas stilā. Šobrīd pilī atrodas Alūksnes muzejs un Dabas muzejs.

 Ekskursijas turpinājumā devāmies uz Tempļa kalnu. Tas ir valsts aizsargājams kultūras piemineklis, sens latgaļu pilskalns un senpilsētas vieta. Apskatījām skatu torni un Tempļa kalnu. No torņa paveras gleznains skats uz Muižas parku, Alūksnes ezeru, Livonijas Ordeņa pili.

 Ekskursijas laikā guvām daudz pozitīvu emociju, iespaidu, uzzinājām par Latvijas pilsētu daudz jauna.

  Paldies biedrībai „Latvijas mazpulki’’ par iespēju organizēt ekskursiju uz Alūksni.

 Paldies 29. Ziemeru mazpulka vadītājam Jānim Bērtiņam par sirsnīgu uzņemšanu, viesmīlību, pieredzes apmaiņas organizēto semināru, mazpulcēniem par jaukām dziesmām.

  Paldies skolu direktoriem par atbalstu un palīdzību ekskursijas organizēšanā.

  Paldies skolēnu vecākiem par atsaucību un sapratni.

  Krāslavas pamatskolas mazpulka vadītāja - Ināra Grāve,
470. KVĢ mazpulka vadītāja - Līvija Malahovska



Jauna aptauja

Novembris - 2018
P O T C P S S
 
01
02
03 04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
 
otrdiena, 20.11.2018

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde