ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Meteņi Robežniekos

Pievienots: 21.02.2023

Daudzi cilvēki uzdod jautājumu: „Kas ir Meteņi?” Vārds „Meteņi” nāk no vārda „meti”, kas agrāk nozīmēja „laika pagrieziens”. Šiem svētkiem ir savas tradīcijas un paražas. Tie tiek svinēti tikai vienu dienu, taču šī diena ir ļoti darbīga, sākot jau no paša rīta, jo jāapmeklē visi radinieki un draugi, un vēl jāuzņem viesi, tādējādi veicinot savu turpmāko labklājību. Cilvēki iet masku gājienos - ķekatās, lai aizbaidītu ziemu. 

Mēs nolēmām uzaicināt visus pagasta iedzīvotājus uz Tautas namu, kur ir iespējams visiem kopā un jautrībā atvadīties no ziemas. Daži ieradās zirga vilktās kamanās, kurās atveda arī citus pagasta iedzīvotājus, un tad vizināja visus gribētājus. Daži atbrauca ar autobusu, bet citi vienkārši atnāca kājām. Gribētu uzsvērt, ka atrast zirgu un kamanas mūsu dienās jau ir problemātiski. Taču mūsu ciema iedzīvotājs Vladimirs Šveds ar savu znotu Vjačeslavu Jacinu labprāt piekrita visus pavizināt, turklāt iepriekšējā dienā uzsniga sniegs.

Tautas nama zālē mēs dziedājām, dejojām un piedalījāmies konkursos. Deju grupa „Robežnieku Alise” un akordeonists Pjotrs Pleiko-Ižiks neļāva nevienam garlaikoties. Sākumā viņi dejoja un dziedāja paši, bet pēc tam tika organizēta zibakcija ar modernām dejām un čigānu dejām. Dejoja visi – gan mazie, gan lielie. Kā gan neizmantot šādu retu iespēju, kad tiek piedāvāts uzvilkt svārkus no čigānietes tērpa, tad kājas pašas griež dejā. Dejoja bērni, pieaugušie un pat seniori, kuri jau sen aizmirsuši, kad pēdējo reizi bija dejās. Taču galvenais, lai viņu dvēsele būtu jauna, tad vecums nav šķērslis! 

Kad tika iznesta16 kg smaga svara bumba, gandrīz visi vīrieši devās pārbaudīt savus spēkus. Taču izšķiroša cīņa izvērsās starp vienas ģimenes pārstāvjiem - tēvu un dēlu. Uzvaru svinēja dēls Raimonds Jacina, kurš pacēla svara bumbu 31 reizi. Kaut gan Ragana viņam nedaudz piepalīdzēja, tēvs nejutās aizvainots. Jo bērniem vienmēr ir jābūt mazliet labākiem par saviem vecākiem. Pēc tam divas vīriešu komandas devās vilkt virvi. Virve neizturēja un pārtrūka. Neviens, izņemot virvi, necieta. Bet bērnu komandas vilka savu virvi līdz uzvarai! Vēlāk bija arī loka šaušana un šaušana ar arbaletu, kā arī dažādas spēles.

Par svētku kulminācija kļuva tradicionālā salmu lelles dedzināšana. Lietainajā un drēgnajā dienā tas neizdevās tik ātri, kas liecināja par to, ka ziema nesteidzas atkāpties no savām pozīcijām. Bet mēs visi jau pamanījām, ka dienas kļūst garākas un putni sāk čivināt kā pavasarī. Tātad mums atliek tikai sagaidīt pavasara saulīti, un mūsu dzīve uzmirdzēs jaunās krāsās!

Irina Buko, Robežnieka Tautas nama vadītāja
Staņislava Piciļeviča foto



Jauna aptauja

Februāris - 2023
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
 
trešdiena, 15.02.2023

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde