otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Grāmatas atvēršanas svētki notikuši

Pievienots: 03.02.2020

Šī gada 31. janvārī plkst. 17.00 Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs aicināja uz grāmatas „Nu sakneitis lozda zīd: Annys Vagalis folklorys i etnografiskūs materialu vuokums Kruoslovys apleicīnē” atvēršanas svētkiem Amatu mājā, Pils ielā 10, Krāslavā. 

Kaut latgaliešu valodai jau kopš 18. gadsimta vidus ir sava literārā rakstu tradīcija, ikdienas saziņā Latgalē dominē izloksnes. Kā specifiska parādība vietējo ļaužu valoda dzīvo mutvārdu daiļradē. Tautas kultūras vērtību saglabāšana un nodošana tālāk ir svarīgs faktors latgaliskās mentalitātes un reģionālās identitātes stiprināšanai, valodas dzīvotspējas nodrošināšanai.

Nozīmīgs ir skolotājas un novadpētnieces Annas Vagales latgaliešu folkloras, etnogrāfisko materiālu un vietvārdu vākums Krāslavas pusē, precīzāk, Kombuļu, Aulejas un agrākajā (pirmskara) Skaistas pagastā. Novada garamantu pierakstīšanai veltīta mūža lielākā daļa, un krājums iznācis daudzveidīgs: tautasdziesmas, pasakas, rotaļas, parunas, mīklas, ticējumi, etnogrāfiska rakstura piezīmes, dialektoloģijas materiāli, vietu nosaukumi. Sastādīta arī tematiska apvidvārdu vārdnīca.

Bagātīgais vākums apliecina A. Vagales agrīni iemantoto pārliecību par patiesām vērtībām: cienīt savu tēvu zemi un sargāt, glabāt dzimto valodu un kultūru. Tas simboliski sasaucas ar grāmatas nosaukumu „Nu sakneitis lozda zīd“ — arī šķietami necilais atdzīvojas, ja pret to izturas ar cieņu un mīlestību, ja to ievēro un kopj. Mūsdienu straujais laika ritējums nepārprotami rāda, ka bez saknēm nenoturēties, bet tik daudz kas svarīgs taču nāk taisni no sakņojuma bērnībā — no vecāsmātes dziesmas, no kaimiņa stāsta, no mātes padoma, no tēva amata prasmes. 

Mūža nogalē skolotāja Anna Vagale savu krājumu dāvinājusi Krāslavas Vēstures un mākslas muzejam, lai tas tur tiktu saglabāts un „pasargāts no aizmirstības dzimtajā novadā”. Daļa manuskripta kopiju nodotas Kombuļu pagasta bibliotēkai, šie rokraksti ir ieskenēti un pieejami elektroniski. 

No aizmirstības paglābtie Annas Vagales materiāli ļauj dziļāk un vērīgāk ielūkoties senču gara un materiālajā pasaulē, aicina pašam sajusties stiprākam.

Grāmata sagatavota pēc projekta  „Grāmatas „Nu sakneitis lozda zīd” izdošana.  Annas Vagales folkloras un etnogrāfisko materiālu vākums Krāslavas apkaimē” ar Valsts kultūrkapitāla fonda, „Latvijas Valsts meži”, Latgales reģiona attīstības aģentūras un Krāslavas novada domes finansiālo atbalstu.

Materiālu sagatavoja
Baiba Mileika,
Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja vēstures speciāliste

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde