otrdiena, 23. aprīlis, 2024Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris
crest1 crest2

Nekļūstiet par vardarbības upuriem

Pievienots: 13.02.2017

 Vardarbība ģimenē apzīmē visus fiziskas, seksuālas, psiholoģiskas vai ekonomiskas vardarbības aktus, kas notiek ģimenē vai mājās, vai starp bijušajiem vai esošajiem laulātajiem vai partneriem neatkarīgi no tā, vai vardarbības izdarītājs dzīvo vai ir dzīvojis vienā dzīvesvietā ar vardarbības upuri.

No vardarbības ģimenē var ciest jebkurš ģimenes loceklis – gan sieva un bērni, gan vīrs un citi ģimenes locekļi, kuri dzīvo vienā mājoklī.

2014. gada 31. martā stājās spēkā grozījumi vairākos normatīvajos aktos, ieviešot tiesisku mehānismu personu pagaidu aizsardzībai pret vardarbību, kā arī paredzot tūlītēju Valsts policijas rīcību gadījumos, kas saistīti ar vardarbību ģimenē.

Ja persona cieš vai pastāv tūlītēji draudi personas veselībai vai dzīvībai no jebkura veida vardarbības ģimenē no savu tuvinieku (laulātā, bijušā laulātā, brāļa, māsas, bērna u.c.) puses un viņai ir nepieciešama tūlītēja aizsardzība, ir jāsauc policija jebkurā diennakts laikā. Policijas darbinieks, saņemot informāciju par iespējamiem draudiem, ka persona, kas atrodas mājoklī vai tā tuvumā, var nodarīt kaitējumu iespējamās aizsargājamās personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai, izbraucot uz notikuma vietu, noskaidro notikuma apstākļus, apzina aizsargājamo personu un personu, kas rada draudus, izvērtē, vai persona, kas rada draudus, varētu nodarīt kaitējumu aizsargājamās personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai un vai pastāv tūlītēji draudi.

Pastāvot šiem nosacījumiem, policijas darbiniekam ir jānovērš tūlītēji draudi, ka persona, kas atrodas mājoklī vai tā tuvumā, varētu nodarīt kaitējumu šajā mājoklī pastāvīgi dzīvojošas personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai, nekavējoties pieņemot policijas lēmumu par nošķiršanu uz personas rakstveida pieteikuma pamata. Policijas lēmumu par nošķiršanu var pieņemt uz laiku līdz astoņām dienām no lēmuma pieņemšanas brīža, kas uzliek par pienākumu pilngadīgai personai, kura rada draudus, atstāt mājokli, kur pastāvīgi dzīvo aizsargājamā persona, neatgriezties un neuzturēties šajā mājoklī un tā tuvumā tuvāk par lēmumā noteikto attālumu. Tas nozīmē, ka savu turpmāko apmešanās vietu personai, kas rada draudus, būs jāmeklē pašai, neatkarīgi no tā, kuram pieder mājoklis, izskaidrojot personai, kas rada draudus, nekavējoties, bet ne ilgāk kā 30 minūšu laikā paņemt no mājokļa pirmās nepieciešamības priekšmetus. Policija notikuma vietā mutiski informēs personu, kas rada draudus, par tuvākajā apkārtnē iespējamām apmešanās vietām. Policijas lēmumā par nošķiršanu var noteikt arī aizliegumu personai, kas rada draudus, kontaktēties ar aizsargājamo personu.

Policijas lēmums par nošķiršanu ir administratīvais akts, kas stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi un ir izpildāms nekavējoties. Protams, policijas lēmums par nošķiršanu ir apstrīdams vai pārsūdzams Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā, tomēr tā apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur šāda lēmuma darbību.

Policijas lēmums par nošķiršanu ir pagaidu risinājums tūlītēju vardarbības draudu gadījumā, jo lēmums var tikt pieņemts uz laiku līdz astoņām dienām. Ja aizsargājamā persona vēlas, lai šī aizsardzība turpinās ilgāku laika posmu, viņai uzreiz jāinformē policijas darbinieks par šo faktu, tad ar policijas starpniecību tiek iesniegts pieteikums tiesai. Kā arī persona pati var iesniegt pieteikumu tiesā.

Gan policijas lēmumu, gan tiesas lēmumu izpildes kontroli veic Valsts policija.

Ja persona, attiecībā pret kuru ir pieņemts policijas lēmums, neievēro un pārkāpj uzliktos pienākumus, policijas darbinieks var izmantot piespiedu līdzekļus (fizisku spēku, uzlikt piespiedu naudu), lai nodrošinātu policijas lēmuma izpildi. Minimālā piespiedu nauda ir 10 EUR, bet maksimālā - 1425 EUR. Personai, kas rada draudus, var uzlikt piespiedu naudu ikreiz, kad tā pārkāpusi policijas lēmumu par nošķiršanu. Taču, ja šī persona nepildīs tiesas nolēmumu, pret personu tiks uzsākts kriminālprocess, un rezultātā var draudēt īslaicīga brīvības atņemšana vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Tomēr vēlreiz jāpiemin, ka policijas lēmumu var pieņemt tikai uz rakstveida pieteikuma pamata. Ja persona atsakās rakstīt pieteikumu policijai, tad nošķiršanu piemērot nevar.

Tādēļ aicinām iedzīvotājus aktīvāk izmantot savas tiesības uz pagaidu aizsardzību un nekļūt par vardarbības upuriem. Vēl nesenā pagātnē valdīja uzskats, ka konflikti ģimenē tā ir tikai vienīgi ģimenes „iekšēja” lieta. Taču nav jācieš cilvēkiem ģimenēs, ja pastāv tiesisks instruments - nošķirt uz laiku varmāku, kurš ar savu vardarbīgo rīcību apdraud un var apdraudēt sev tuvus cilvēkus. Nav jāgaida nelaime ģimenē, kad ir iespēja to laicīgi novērst, jo pagaidu risinājums ir efektīvs gadījumos, kad ir nepieciešama tūlītēja rīcība, lai pasargātu savus tuvos un mīļos cilvēkus.

Ja tiek pārkāpts policijas vai tiesas lēmums, nekavējoties ir jāzvana 110 vai 112, vai Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes atbildīgajai amatpersonai - Krāslavas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektorei S.Bučinskai (tālr. 65603427) vai ierodoties policijas iecirknī Brīvības ielā 15, Krāslavā, 206. kabinetā.

Plašāka informācija pieejama arī interneta vietnē www.pretvardarbibu.lv

 


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde