ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Oktobris pāršķir raibās lappuses...

Pievienots: 04.11.2019

Rudens ir radošās iedvesmas laiks. Cilvēks izjūt  neparastu spēku pieplūdi, rodas un vairojas idejas. Gribas sasildīt ne tikai ķermeni, bet arī dvēseli. Tā tas notiek rudenī.

Šī gadalaika raksturs nav prognozējams: ir brīži, kad saulains smaids rotā rudens seju  - un mēs atgriežamies vasarā. Dažreiz rudens skumst vai raud visu dienu, no svina pelēkām debesīm birdinādams lietus lāses. Tieši šajā raibajā gadalaikā Varavīksnes vidusskolas skolēni un skolotāji iegrimst radošajā darbībā. Krievu valodas un literatūras nedēļas dienas ir kā daudzkrāsainās rudens lapas, tās nav līdzīgas viena otrai.

Piekto klašu skolēni mēģināja atminēt vārda „ Daugava” noslēpumu. Izrādās, ka seniem latviešiem un slāviem šis nosaukums nozīmējis  Ūdeņiem bagātā upe. Ar lielu interesi viņi izlasīja latviešu tautas pasaku „Kā zvēri Daugavu raka” un iepazinās ar dainām, kas veltītas dzimtajai upei.

Sestklasnieki veica virtuālo ekskursiju pa Krāslavu – pilsētu, kas bagāta noslēpumainiem stāstiem un leģendām par kņazu Vladimiru un Rognedu, par poļu virsnieka un grāfa meitas traģisko mīlestību, atklāja akmens noslēpumu, uz kura ir izcirsts karaļa kronis un gadskaitļi  1729, izlasīja  Persteņa ezera un Šokolādes kalna leģendas, lika pamatus  radošo darbu krājumam „Varavīksnes skolas leģendas”. Skolēniem tā iepatikās ceļot, ka vini  paplašināja ekskursiju maršrutus. Tika savāktas Krāslavas novada leģendas un iesākts darbs projektā „Literārie varoņi Latvijas kartē”.

Septīto un astoto klašu skolēni  nolēma cīnīties par valodas tīrību. Viņi uzaicināja uz tikšanos sociālo pedagogu Žannu Drozdovsku, kura pastāstīja par lamāšanās ļaunumu un deva padomus, kā cīnīties ar šo netikumu un kā tikt no tā vaļā. Skolēni aicināja bērnus un pieaugušos dzīvot ar devīzi „Manas domas, mana valoda – tas ir mans spogulis, kas  vienmēr būs tīrs”.

Rudens ir arī dzejas laiks. 9.a klases skolēni tikās ar mūsu skolas absolventi, Krāslavas grāfu Plāteru v.n. poļu pamatskolas skolotāju Karīnu Biruļi. Savās atsauksmēs skolēni rakstīja:

„Karīnas dzejoļi rakstīti ar dvēseli un lielu mīlestību.” (Ligita P.)

„Man patīk dzeja, nesen palaimējās pirmo reizi dzīvē tikties ar īstu dzejnieci.” (Andrejs B.)

„Karīnas dzejoļus caurauž mīlestība. Vēlreiz labprāt tiktos ar dzejnieci.” (Anželika l.)

„Šī tikšanās noteikti iedvesmos kādu sākt rakstīt dzejoļus.”  (Oļegs M.)

9.b klases skolēni atzīmēja „Liceja senloloto dienu”. Pirmais Puškina liceja izlaidums stāsta par izciliem pasniedzējiem un talantīgiem audzēkņiem. Skolēni iepazinās ar slavenās mācību iestādes vēsturi, ar to, kas un kā mācīja licejistus, lasīja Puškina dzejoļus, bet galvenais – saprata, ko nozīmē īstā draudzība.

Krievu valodas un literatūras nedēļas laikā visu klašu skolēni piedalījās jauno mākslinieku, rakstnieku un dzejnieku konkursos. Viņi zīmēja savus mīļākos literāros varoņus, noformēja jaunus, krāsainus grāmatu vākus, veidoja plakātus „Vai tu zini, ka...”, kolāžas „Manas mīļākās grāmatas”, prezentācijas „Krievu valoda mūsdienu pasaulē”, iepriecināja savus lasītājus ar jauniem stāstiem un dzejoļiem, izvēlējās kaligrāfijas karali un karalieni.

Rudens lēnām aiziet un atvadās no mums. „Lūk, rudens lietus atsāk smidzināt... Skalo dvēseles putekļus nost, lai vēlāk to ar baltu sniegu noklātu.”             

Jekaterina Aleksejeva,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas krievu valodas un literatūras MK vadītāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde