piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Pašvaldība plāno sakopt un atjaunot Adamovas dabas taku

Pievienots: 11.09.2018

   

Viens no Krāslavas novada vērtīgākajiem resursiem ir daba. Ikdienas ritmā laiks paskrien ātri un, lai veldzētos un atpūstos, mēs dodamies dabā. Ar dabas vērtībām mēs piesaistām arī Krāslavas novada viesus un tūristus. Par dabas vērtībām brīnāmies paši un apbrīnojam dabas varenību un unikalitāti. Lai šo resursu efektīvi pārvaldītu, ir nepieciešams veikt teritoriju apsaimniekošanas pasākumus, bet bieži vien to apgrūtina apstāklis, ka vieta, kur mēs esam pieraduši braukt peldēties, velomaršruts vai pastaigu taka pieder privātpersonām. Publiski pieejamu objektu apsaimniekošana rada daudz neskaidru jautājumu, tāpēc pašvaldība vēlas veidot jaunu, pozitīvu pieredzi un sadarbībā ar privātīpašniekiem sakopt un atjaunot dabas objektu – Adamovas dabas taku. 

Krāslavas novada dome ir uzsākusi īstenot Latvijas vides aizsardzības fonda finansētu projektu „Dabas parka „Daugavas loki” Adamovas dabas takas daudzveidības saglabāšana un aizsardzība, īstenojot teritorijas apsaimniekošanas pasākumus”. Adamovas dabas taka ir viens no objektiem dabas parkā „Daugavas loki”, kas ir publiski pieejams bez maksas visiem interesentiem. Diemžēl dabai ir tendence mainīties, un ierastie skati uz Daugavas lokiem, ar kuriem bija interesanta Adamovas dabas taka apmeklētājiem, pakāpeniski, gadiem ejot, aizaug, koka laipas satrūd, un objekta atjaunošanai nepieciešams ieguldīt arvien vairāk līdzekļu. Rodas jautājums - kuram ir pienākums uzturēt publiski pieejamu objektu, ja tas atrodas uz vairāku privātpersonu zemes – privātīpašniekam vai pašvaldībai? Tā kā Adamovas dabas taka piesaista daudz tūristu un ir nozīmīgs apskates objekts novada tūrisma jomā, pašvaldība katru gadu iegulda līdzekļus un brīvprātīgo darbu, lai uzturētu taku kārtībā – atjauno laipas, savāc atkritumus, pavasarī atbrīvo taku no ziemas laikā nokritušiem kokiem utt. Taču līdz šim tie ir bijuši vairāk ikdienas uzturēšanas darbi, kurus nepieciešams veikt, lai taka būtu pieejama apmeklētājiem.

Projekta ietvaros sadarbībā ar zemes gabalu īpašniekiem, pa kuriem iet Adamovas dabas taka, ir paredzēts veikt apsekošanas darbus, lai izstrādātu takas labiekārtošanas projektu un atjaunotu ne tikai takas infrastruktūru, bet arī skatus uz Daugavu un tās ieleju. Tas paredz vērienīgus darbus takas plānošanai un projektēšanai, bet galvenais – takas pārbūvei un skatu punktu uz Daugavu atjaunošanai. Tāpēc pašvaldība cer uz privātīpašnieku saprati un atsaucību, lai kopīgi plānotu un īstenotu Adamovas dabas takas apsaimniekošanas aktivitātes.

Projekta ietvaros paredzēts organizēt arī mācības Krāslavas novada gidiem un tūrisma jomas pārstāvjiem „Vides gids un tūrisms īpaši aizsargājamā dabas teritorijā”, lai informētu tūrisma nozares pārstāvjus un darbiniekus, kā izmantot vietējos dabas objektus, dabas parka „Daugavas loki” un aizsargājamā ainavu apvidus statusu tūristu piesaistīšanai un kā veidot videi draudzīgus tūrisma maršrutus.

 Aina Dzalbe,
Krāslavas novada domes
projektu speciāliste,
Samantas Miglānes foto



Jauna aptauja

Septembris - 2018
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
piektdiena, 21.09.2018

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde