otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Pavasaris – ekskursiju laiks

Pievienots: 03.05.2019

Mācību stunda klasē ir gluži ierasta lieta, bet Krāslavas Valsts ģimnāzijas 8. klasei šopavasar ir īpaši paveicies, jo viņiem tiek piedāvāta lieliska iespēja doties vairākās mācību ekskursijās un paplašināt savu redzesloku neparastās vietās dažādos interesantos veidos.

Projekta „Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” Nr.8.3.2.2./16/1/001, STEM un vides jomas ietvaros 8. klase šī gada 29. aprīlī skolotāju Harija Misjuna un Romualdas Vešteres vadībā devās mācību ekskursijā uz Izglītības centru „Rāzna“, Mākoņkalnu un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.

Ekskursijas mērķis bija rosināt skolēnu interesi par skaisto Latgales dabu un tās aizsardzību, kā arī likt aizdomāties par nākotnes karjeras izvēles iespējām.

Pirmā informatīvi interaktīvā nodarbība notika Izglītības centrā „Rāzna” Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistes Regīnas Indriķes vadībā. Te skolēni iepazinās ar Rāznas Nacionālā parka vēsturi, vērtīgākajām augu un dzīvnieku sugām un dabas takām, kā arī ar Latvijas dabas aizsardzības sistēmu kopumā. Interaktīvajās nodarbībās skolēni varēja atpazīt koku, zivju, meža dzīvnieku, ūdensputnu sugas.

Otrā nodarbība notika gleznainā Rāznas ezera krastā, kur ar binokļiem rokās vērojām ezera ūdensputnu darbošanos. Gulbji, lauči, cekuldūkuri, pīles bija redzami turpat blakus ezera piekrastē. Vējainais laiks apstiprināja Rāznas ezera neoficiālo nosaukumu - „Latgales jūra“.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Mākoņkalnu, kuru tikai aprīļa mēnesī vien apmeklējuši vairāk nekā 1600 tūristi. Tā pakājē novietotais piemiņas akmens atgādina, ka šo brīnišķīgi skaisto dabas un vēstures objektu savulaik apmeklējis arī Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis.

248 metru augstums vēl nebija nekāds šķērslis mūsu dabas pētniekiem. No augšas pavērās gleznains skats uz Rāznu un tā apkārtni. Regīnas Indriķes stāstījums par Mākoņkalna vēsturi un leģendām papildināja skaistās ainavas vērošanu. Arī saulainais laiks, skaidrās debesis bez neviena mākonīša nodrošināja mūsu ceļotāju priecīgo noskaņojumu. Katram dalībniekam bija sakāms kas labs, kopīgi izvērtējot ceļojuma pirmo daļu.

Ekskursijas nākamais pieturas punkts bija Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija. Astotās klases skolēniem tā bija pirmā iepazīšanās ar augstskolu. Varbūt tieši tāpēc tā izraisīja viņos patiesu interesi. Daži pat jautāja, vai nevarētu šeit mācīties jau agrāk nekā tikai pēc 12. klases beigšanas?

Rēzeknes Tehnoloģiju augstskola sajūsmināja ar modernām telpām, laboratorijām un mūsdienīgām iekārtām. Ekskursijas vadītāja plaši un izsmeļoši izstāstīja gan par studijām, gan par pasākumiem un sabiedrisko dzīvi augstskolā. Noslēgumā aptaujas veidā tika pārbaudīts, ko skolēni atcerējušies visas ekskursijas gaitā. Vērīgākie klausītāji saņēma no augstskolas grāmatas un suvenīrus.

Ekskursijas gaitā iegūtās zināšanas un iespaidi tiks noteikti vēl daudz pārrunāti un analizēti gan mācību stundās, gan plānojot nākamos pasākumus un mācību ekskursijas.

Romualda Veštere, KVĢ ģeogrāfijas skolotāja

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
otrdiena, 19.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde