otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Pieredzes apmaiņas brauciens Krāslavas novada tūrisma uzņēmējiem

Pievienots: 12.10.2020

Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) ik gadu rīko pieredzes apmaiņas braucienu Krāslavas novada tūrisma uzņēmējiem. Iepriekš tie bija braucieni pa sava novada vai tuvāko Latgales novadu tūrisma objektiem, šoreiz devāmies tālāk – uz Vidzemi un Ziemeļlatgali. Šādu braucienu mērķis ir redzēt, kā strādā citi šīs nozares uzņēmēji; gūt pieredzi no cilvēkiem, kas savu darbu veic jau gadu desmitiem, kā arī gūt motivāciju no jauniem un uzņēmīgiem cilvēkiem, kas nebaidās uzsākt savu biznesu arī dziļi laukos. Neatņemama pieredzes apmaiņas braucienu sastāvdaļa ir ideju aizgūšana, jaunu zināšanu iegūšana un sava darba izvērtēšana.

Divu dienu braucienā pa Gulbenes novada, Alūksnes, Viļakas novada un Malnavas ievērojamākajiem objektiem devās 19 dalībnieki, kas pārstāvēja 14 dažādus tūrisma uzņēmumus, amatnieku darbnīcas, mājražotājus un Krāslavas novada TIC.

Pirmo dienu uzsākām ar vizīti Gulbenes novada Rankas pagastā. Kā pirmo pieturas punktu savā maršrutā izvēlējāmies vietu, kur apbur smarža, pārsteidz stāstījums un iedvesmo uzņēmība. Tā ir kafijas grauzdētava „Tīrs miers” (www.tirsmiers.lv). Uzņēmumu vada divi jauni un apburoši jaunieši – Kalvis un Baiba. Pēc vairākiem Lielbritānijā nodzīvotiem gadiem viņi atgriezušies Baibas dzimtas mājās, kur šī ģimene saimnieko jau piektajā paaudzē, un uzsāka kafijas grauzdēšanas biznesu. Kalvis ir Latvijā labākais barista jeb cilvēks, kurš par kafiju zina gandrīz visu. Jaunieši iepērk kafijas pupiņas tieši no plantācijām Brazīlijā, Etiopijā u.c. Jaunieši uzsver, ka viņiem svarīga ir kvalitāte, tāpēc ļoti rūpīgi izvēlās pupiņu iegādes vietas. Saviem viesiem Kalvis un Baiba izstāsta aizraujošu stāstu par kafijas ceļu no plantāciju laukiem līdz Latvijas iedzīvotāju krūzītei, kā arī pacienā katru viesi ar kafiju. Izvēle ir plaša – 6 veidu kafija, karstā šokolāde un tēja tiem, kas kafiju nedzer. Kā saka paši uzņēmēji: „Kafija ir māksla, un katra tasīte ir neatkārtojams mākslas darbs.” „Tīrs miers” – brīnišķīga vieta, ar ko sākt ceļojumu.

Pēc kafijas baudīšanas devāmies uz netālu esošo Rankas muižu (www.rankasmuiza.lv), ar kuru, starp citu, ir izveidojusies laba sadarbība arī kafijas grauzdētavas uzņēmējiem. To atzinīgi novērtēja arī mūsu uzņēmēji, jo arī Krāslavas novadā uzņēmēji savā starpā cieši sadarbojas. Rankas muiža ir viena no Gulbenes novada pērlēm. Tā ir privātīpašumā esoša muiža. Tās īpašnieki to iegādājās pirms 18 gadiem. Senā pils ēka ir neatgriezeniski cietusi ugunsgrēkos un šobrīd nav atjaunota. Šobrīd ir atjaunotas trīs Rankas muižas saimniecības ēkas - klēts, stallis un Jaunā pils. Klētī ir ierīkota bibliotēka un koncertzāle ar 50 sēdvietām, otrā klēts galā atrodas antīko priekšmetu un „Mercedes Benz” automašīnu izstāde. Stallis pārtapis par greznu svinību zāli. Lielākais apmeklētāju pārsteigums ir Jaunajā pilī izveidotā Romas katoļu kapela, kas iesvētīta par godu Lurdas Dievmātei un Sv. Bernadetei. Rankas muižas teritorijā atrodas 12 ha plašs parks ar skulptūrām un 3 dīķiem. Ļoti gaiša un sirdssilta vieta.

Trešais objekts, ko mēs apmeklējām Rankas pagastā, bija saimniecība „Vecpāpani”, kur tiek ražoti dažādi ogu un augļu vīni. Tos ražo no saimniecībā izaudzētām avenēm, upenēm, āboliem, plūškoka augļiem un citām ogām. Saimnieks iepazīstina ar saimniecību un rīko vīna degustāciju tam īpaši ierīkotā zālē.

Uzņēmējiem bija iespēja apskatīt arī Gulbeni (www.visitgulbene.lv), kur devāmies apskates ekskursijā kopā ar gidu. Gulbene ir bagāta ar skaistiem, koptiem parkiem un senu dzelzceļa staciju, no kuras kursē bānītis ar tvaika lokomotīvi.

Gulbenes novadā ir vairākas skaistas, varenas muižas un pilis. Pagājušā gada novembrī apmeklētājiem durvis vēra Stāmerienas pils. Gulbenes novada pašvaldība tajā pēdējo divu gadu laikā ir veikusi atjaunošanas un restaurācijas darbus fasādei, jumtam un logiem. Renovācijas laikā atjaunota astoņu šķautņu stikla piramīda jumtā virs galvenajām pils kāpnēm. Ir izveidota arī multimediāla ekspozīcija par Volfu dzimtu un lielformāta fotoizstāde par pils vēsturi. Diennakts tumšajā laikā pils ir izgaismota un uz tās sienām var noskatīties filmiņu par pils romantiskajiem pāriem. Stāmerienas pili ieskauj ainavu parks, tā lepnums ir Mīlestības ozoli, par kuriem izveidojusies leģenda: pils dārznieks iemīlējies barona meitā, bet meita bija apsolīta citam baronam. Meitas kāzu dienā dārznieks iestādījis divus ozolus un savijis tos kopā. Tie turpina augt vēl šobaltdien.

Katrā braucienā ir vajadzīgs kāds pārsteigums. Šoreiz tas bija brauciens ar bānīti no Stāmerienas līdz Alūksnei. Daudziem tas bija nostalģisks pasākums, jo ar vilcienu nebija braukts kopš bērnības, citiem – jaunas izjūtas, jo Krāslavā pasažieru vilciens nekursē jau daudzus gadus. Bānītis, kas kursē maršrutā Gulbene – Alūksne, ir vienīgais šaursliežu vilciens Baltijā.

Brauciena galapunkts – Alūksne (visitaluksne.lv). Tūrisma nozarē Alūksni aizvien biežāk min kā labo piemēru. Tieši tāpēc tā tika iekļauta pieredzes apmaiņas brauciena programmā. Pilsēta, kas atrodas Alūksnes ezera krastā, Krievijas pierobežā, ir skaista gan dienā, gan naktī. Pēdējo desmit gadu laikā pilsēta ir mainījusies līdz nepazīšanai. Šeit skaidri redzams, cik saliedēti un pārdomāti strādā cilvēki, kas atbildīgi par pilsētas attīstību. Neskaitāmu projektu rezultātā ir radīti jauni tūrisma objekti, labiekārtotas atpūtas vietas, izveidota atbilstoša infrastruktūra. Pašvaldības izveidotie un iekārtotie objekti tiek iznomāti privātpersonām, kas tur veiksmīgi attīsta savu uzņēmējdarbību. Un pats svarīgākais, ieguldot lielos finanšu līdzekļus un pilnveidojot pilsētu, te tiek domāts par cilvēkiem, kas visu izveidoto lietos.  Alūksnē veiksmīgi sadzīvo senais ar inovatīvo. Jaunajā pilī ierīkots Alūksnes muzejs, senās pils drupu ielenkumā ierīkota estrāde ar 3000 sēdvietu, līdzās tempļa kalnam – zipp line jeb gaisa trase. Visapkārt ezeram ir labiekārtoti pastaigu celiņi, atpūtas vietas makšķerniekiem vai tiem, kuri vienkārši vēlas baudīt pasakaino skatu. Arī naktī tā pārsteidz, pārvēršoties par romantisku pilsētu. Te izgaismots ir teju viss – Tempļa kalns, tilts pāri ezeram līdz Marijas salai, abas pilis, soliņi, četras strūklakas, celiņi… Alūksne noteikti ir jāredz savām acīm!

Alūksni Krāslavas novada tūrisma uzņēmēji varēja iepazīt gan vakarā, gan nākamās dienas pirmajā pusē. Daudzi no līdzbraucējiem pārstāv kādu naktsmītni. Divu dienu braucienos ir iespēja iepazīt arī šo tūrisma jomu. Alūksnē par naktsmājām izvēlējāmies kempingu „Jaunsētas” (www.jaunsetas.lv), kas atrodas Alūksnes ezera krastā. Kempinga teritorijā iekārtots Katrīnkrogs, pludmale, vasaras kafejnīca, divas lielās mājas ar atpūtas zālēm un istabiņām nakšņošanai. Tas ir viens no lielākajiem atpūtas kompleksiem Alūksnē.

Otrajā brauciena dienā, kad ekskursijā ar zinošo gidi Inesi Alūksne tika iepazīta un uzzināts daudz interesantu faktu par tās vēsturi un mūsdienām, devāmies uz Alūksnes skatu torni. Tas ir maksas tornis, kas atrodas Tempļa kalnā. Gandrīz 38 m augstumā, torņa virsotnē plīvo Latvijas karogs. Lielo augstumu pārvarēt uzdrošinājās vien puse no mūsu braucēju pulka. Bet tas bija to vērts! No torņa virsotnes paveras elpu aizraujošs skats uz Alūksni.

Līdz brauciena noslēgumam atlika vēl divi objekti. Abi Ziemeļlatgalē. Pēc nedaudz vairāk nekā 100 km gara pārbrauciena piestājām z/s „Kotiņi” (www.kotini.lv), kas nodarbojas ar graudaugu audzēšanu. Saimniecība pārsteidz ar savu ražošanas apmēru, varenajām iekārtām un pārliecinošu saimniekošanu. Sarunā ar gidi Nataļju, kura jau 10 gadus strādā „Kotiņos”, nojaušam, ka darbinieki te ir novērtēti un cienīti. Nataļja ar lielu degsmi un lepnumu stāsta par saimniecības attīstību un vēsturi, par ikdienas darbu, te ražoto produkciju. Saimniecība šobrīd ir viens no populārākajiem Ziemeļlatgales objektiem, kurp tiek vestas gan oficiālas delegācijas, gan tūristu grupas. Tas ir labs piemērs tam, kā nepadoties un pārkāpt to robežlīniju, kas no vienkāršas zemnieku saimniecības ļauj pārtapt lielā, spēcīgā uzņēmumā.

Z/s „Kotiņi” paspārnē darbojas Rekovas dzirnavas – vieta, kur var baudīt ēdienus, kas pagatavoti no „Kotiņu” produkcijas. Grūbu saldēdiens, pupu kotletes, zirņu humuss…  Rekovas dzirnavās ir „Kotiņu” produkcijas veikals, saimniecība piedāvā iepirkties arī viņu internetveikalā.

Noslēgumā apmeklējām „Latgolys šmakovkys” dadzynotovu (www.latgalessmakovka.lv) Malnavā. Tā ir viena no retajām vietām Latgalē, kur var iegādāties šmakovku, dzimtenīti jeb stipro alkoholisko dzērienu. Atvērt alkoholisko dzērienu ražotni ir diezgan sarežģīti, bet ne neiespējami. Savā pieredzē dalījās „Latgolys šmakovkys” īpašnieks Jānis. Lielu interesi raisīja iespaidīgais šmakovkas dzīšanas aparāts un interesantie stāsti par tradicionālā dzēriena klātbūtni cilvēku ikdienā. Šeit vienkāršais stiprais dzēriens pārtop smalkā dzērienā, ko vest mājās kā suvenīru vai dāvanu.

Divu dienu brauciens izdevās daudzveidīgs un iespaidiem bagāts. Brauciena dalībnieki atzina, ka tas esot bijis kā svētki. Katrs sev varēja aizgūt kādu ideju, pieredzes stāstos smelties padomu un pārliecību, ka katru sapni var realizēt, tikai tam no sirds jātic.

Paldies brauciena dalībniekiem par aktivitāti, izrādīto interesi katrā no objektiem un patīkamo kopā būšanu. Brauciena dalībnieku vārdā sakām sirsnīgu paldies SIA „Miks bus” šoferim Ivanam par ērto braucienu divu dienu garumā. Īpaši liels paldies Krāslavas novada domei par finansiālu atbalstu transporta nodrošināšanā.  

Krāslavas novada TIC kolektīvs

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde