piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Pirmā atklātā stunda par indiešu klasisko deju

Pievienots: 15.02.2017

13. februārī, Svētā Valentīna dienas priekšvakarā, Krāslavā notika pirmā atklātā stunda par indiešu klasisko deju „Bharatanatyam”. To organizēja divas biedrības -„Cilvēka attīstības centrs” un „Krāslavas māmiņu klubs”.

 Nodarbību vadīja viešņa no Rīgas, pazīstamā horeogrāfe un dejotāja Larisa Podskočaja, indiešu klasisko deju centra „Bharata” (www.bharata.lv) vadītāja.

 Indiešu dejas tradīcijas pastāv jau vairākas tūkstošgades. Deju pamatā ir ritmiskas kustības, kā arī roku un kāju saskaņota darbība. Otrs aspekts – tās ir izteiksmīgas dejas, kas ir līdzīgas pantomīmai. Šajā dejas formā tiek izmantota žestu un mīmikas valoda, kurai ir poētiska vai emocionāla nozīme. „Bharatanatyam” dejas stila pamatā ir dinamiskas kustības - ritmiski lēcieni un pagriezieni.

 Meistarklases ietvaros dalībnieku grupa – Krāslavas pilsētas un novada iedzīvotāji - aizrautīgi apguva šīs ritmiskās kustības, ko papildina roku žesti, acu skatiens un sejas izteiksme. Pasākumā piedalījās arī vīrieši, kam bija jāpievērš lielāka uzmanība pirkstu lokanībai un savam artistiskumam.

 Šis unikālais pasākums noslēdzās ar Larisas Podskočajas paraugdemonstrējumiem. Viņa prezentēja 3 deju kompozīciju veidus - no ritmiskas līdz ornamentālai. Tikšanās dalībnieku un skatītāju vētrainie aplausi liecināja par to, ka visi ir sajūsmā par dejas izpildījuma tehnikas augstāko līmeni.

 Turklāt noskaidrojās, ka Larisa Podskočaja ir cieši saistīta ar Latgali. Larisas tēvs – Antons Bernarda dēls Podskočijs ir dzimis Konstantinovas ciemā. Bet Larisas māte nāk no Rēzeknes.

Vizīte uz Latgali un tikšanos programma bija pietiekami piesātināta, ar indiešu dejas mākslu iepazinās novada iedzīvotāji ne tikai Krāslavā, bet arī Robežniekos, kur sestdien, 11. februārī, notika jogas un austrumu deju grupas kopīga nodarbība.

 Svētdiena bija veltīta Rēzeknei, kur Zanes Ludborži mūzikas privātskolas telpās un ar tās direktores piedalīšanos norisinājās indiešu dejas stila „Bharatanatyam” meistarklase un ansambļa „Lehaim” koncertprogramma. Tas bija īsts Indijas un Izraēlas kultūras radošais festivāls.

 Pirmdien, 13. februārī, Indras senioru deju kolektīvs „Labvakar” vīrišķīgi apguva 28 roku žestus (mudras), kas tiek izmantoti indiešu dejās, lai izteiktu emocijas un sižetu. Vispārēju sajūsmu izraisīja kāds roku žests, ko Indijā apzīmē ar vārdu „Indra”.

 Tajā pašā dienā Lidijas Trušeles audzēkņi no Indras Mākslas skolas kopā ar Larisu Podskočaju arī apguva „Bharatanatyam” stila elementus, roku žestus un dažādas kustības. Skolēniem ļoti palīdzēja teicama iepriekšēja sagatavošanās, ko nodrošina regulārās nodarbības mākslas skolā. Kaut gan fiziska slodze, izpildot indiešu dejas, ir diezgan nopietna, visi tika galā, un stundas noslēgumā noskatījās deju kompozīciju pēc Indijas pasaku motīviem.

Aleksandrs Lahtionovs

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/indiesu-dejas.html


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde