otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Priecē Krāslavas mākslinieku gleznas

Pievienots: 30.10.2018

Kā jau ierasts, vēlā rudens sestdienā Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta Krāslavas mākslinieku gleznu izstāde „Rudens 2018”. Pirmoreiz muzeja vēsturē viena izstāde notiek divas telpās – gan muzejā, gan grāfu Plāteru pils kompleksa bijušo staļļu ēkā, kas nesen ir ieguvusi jaunu veidolu.

Jāatzīmē, ka arī gads ir īpašs, jo Latvija svin savu 100. dzimšanas dienu un daži mākslinieki savos darbos centušies iestrādāt šo tēmu, parādīt savu redzējumu uz šo vērienīgo notikumu. Mākslinieks Felicians Lukaševičs bija sagatavojis skaņdarbu, kas veltīts Latvijas simtgadei un izpildīja to, atklājot izstādi, kurā apskatāmi 27 mākslinieku jaunākie darbi. Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja kolektīvs aicina visus mākslas mīļotājus atrast laiku un atnākt uz muzeju, lai ļautos Krāslavas mākslinieku radošas saimes otas triepiena valdzinājumam. Šeit tik tiešām ir ko redzēt - gan saulrietus, gan bangojošas jūras plašumus, gan vēja ņirboņu koku lapotnēs, gan kluso dabu, kas uzrunā ar savu skaistumu un eleganci.

Pirms sumināt katru no 27 māksliniekiem, muzeja direktors Valdemārs Gekišs publiski sveica divas jubilāres: Ingu Skumbiņu un Maiju Šulgu. Klātesošie tika informēti arī par to, ka mākslinieku saimei pievainojusies jauna māksliniece Marina Beļajeva, kura arī tika sumināta.

Dzīve vienmēr ir pārmaiņu pilna, dažas no tām ir ar skumju piegaršu: šogad aizgāja mūžībā novadniece Emīlija Leja, kuru klātesošie pagodināja ar klusuma brīdi. Viņas darbu vairs nav izstādē. Dažreiz šādi skumji notikumi kalpo par iedvesmu māksliniekam radīt kādu īpašu darbu. Neilgi pirms šīs izstādes atklāšanas mūžībā aizgāja mūsu novadnieks, divkārtējais olimpisko spēļu medaļnieks sprinta stafetē Juris Silovs. Viņš bija sava laika labākais Latvijas sprinteris,  un Krāslavas mākslinieks Andrejs Gorgocs nevarēja rīkoties citādi, kā, atliekot malā visus citus darbus, ātrā tempā uzgleznot viņu portretu uz šo izstādi. Juri Silovu klātesošie pagodināja ar klusuma brīdi.

Izstādes apmeklētāju un mākslinieku uzmanību piesaistīja A. Gorgoca iespaidīgā glezna, kas veltīta Latvijas simtgadei. Mākslinieks pastastīja par gleznas ideju un dalījās savā redzējumā par gleznā attēloto.

„Kad man ienāca prātā ideja veltīt gleznu Latvijas simtgadei, es apzinājos, ka būs jāparāda vesels gadsimts,” sacīja mākslinieks A. Gorgocs. „Izlasīju daudz grāmatu par Latvijas radīšanas vēsturi, un to nemaz nav tik vienkārši attēlot vienā darbā. Tāpēc es koncentrējos uz Latvijas radīšanas vēstures atslēgas momentiem, kas principā iekļaujami tajos personāžos, kuri radīja Latvijas vēsturi… Neaizmirsu arī visas Latgales un Krāslavas lomu, kas ir simboliski attēlota gleznā.”

Krāslavas mākslinieku gleznu rudens izstāde ir viens no gaidītākajiem un sirsnīgākajiem pasākumiem, kurā vērojams daudz prieka, labestības un telpā virmo ticība skaistajam. To akcentēja māksliniece Ļubova Tarļecka, kura pasākumu gaida ar lielu nepacietību, lai apskatītu otas kolēģu veikumu, kaut ko no redzētā pasmeltos sev, noskaidrotu sev interesējošas nianses.

Ļ. Tarļecka: „Visiem novēlu stipru veselību un radošos panākumus, jo bez šīm lietām mums nekas neizdosies! Lai dzimst labas idejas, top skaisti sižeti, un savos darbos spētu attēlot visu to, kas mums mīt dvēselē!”

Juris Roga,autora foto

Fotogalerija

 



Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde