ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Programma “Latvijas skolas soma” Krāslavas novada izglītības iestādēs

Pievienots: 04.02.2022

Ir pagājis septītais programmas „Latvijas skolas soma” atskaites punkts, kopš programma tika ieviesta izglītības iestādēs. Tā dod iespēju skolēniem piedzīvot kultūras un mākslas norises. Prasmīgi izvēloties pasākumu, veiksmīgi sasaistot to ar mācību vielu, ieguvēji ir gan skolēni, gan pedagogi.

Atskatoties uz paveikto, 31. janvārī attālināti notika Krāslavas novada programmas „Latvijas skolas soma” skolu koordinatoru sanāksme, kurā pedagogi dalījās piedzīvotajā, izstāstīja savus veiksmes stāstus un sāpīgo pieredzi. Kopīgā sarunā tika secināts, ka programma dod iespēju paplašināt skolēnu redzesloku, mācību satura apguvi padara interesantāku un aizraujošāku, bet, diemžēl, jau divus gadus klātienē izbaudīt pasākumus izdodas retu reizi. Pārdomas raisa Irēnas Gončarovas teiktais: „Vēl viens gads, kad mākslas darbus baudījām attālināti. Ko esam zaudējuši? Ko esam atraduši un paturējuši? Katram sava pieredze. Niansēta. Vai tiešām esam gatavi atteikties no mākslas klātbūtnes? No mūzikas vibrācijām, kuras izstaro instruments un izpildītājs. No dzīvās sarunas… . No acu skatiena… .” Skumji, bet pagaidām tā ir mūsu realitāte. Ar mākslu satiekamies digitāli.

 2021./2022. m. g. 1. semestrī tika skatītas koncertlekcijas - „Lāčplēša diena”, „Kosmosa burvis”, „Sprādziens mūzikā”, „Atmodas dziesmas. Dziesmotā revolūcija”, „Dzeja un mūzika”, „Ziemassvētki apkārt pasaulei”, „Ziemassvētku pasaka”; animācijas, dokumentālās un mākslas filmas – „Tizlenes”, „Jēkabs, Mimi un runājošie suņi”, „Londonas brīvdienas”, „Tornis”, „Vella kalpi”, „Gulbju jaunava”, „Vāsa”, „Korida”, „Laimes lācis”, „Parīzes noslēpumi”, „Maestro”, „Ručs un Nore”, „Spēlēju, dancoju”, „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, „Krustceļš”, „Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties”, „Maija un Paija”, „Tālavas taurētājs”, „Zelta zirgs”, „Četri balti krekli”, „Homo Novus”; piedzīvotas izglītojošas nodarbības – „Pasta muzeja vēsture”, „Māksla un zinātne arhitektūrā”, „Vēstures avoti Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā”, „No-zīmes: Kā dizains un burtveidoli ienāk manā ikdienā”, „Kā Barons pie uzvārda ticis”, „Digitālās mākslas darbnīca”, „Digitālā foto darbnīca”, „Daugavpils vēsture”, „Senā skola – jaunā skola”, „Indras vēstures līkloči”, „Māls un podnieka amats”, „Piparkūka – Ziemassvētku gardums ar tradīcijām”, „Slutišķu sādžas vēsture”, „Kultūrvēsturiskā izziņas programma Lūznavas muižā”, „Gaisma pašu rokām”, „Otrā pasaules kara vēsture”, „Iepazīšanās ar audējas amatu”, „Iepazīšanās ar podnieka amatu”; skatītas digitālās izrādes „Cauruļzobis vienīgais”, „Noklausies”, „Indrāni”, „Misija Zeme”, „Sudraba slidas”, rokopera „Mauglis”, muzikālais dzīvesstāsts „No Veidenbauma neizbēgsi”, cirka izrāde „Zemūdens burbuļu izrāde”, apmeklēts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs.

Piedāvājumu klāsts ir gana plašs, bet izvēlēties, saplānot saistošākos, piemērotākos pasākumus un iekļauties finansējumā, nemaz tik vienkārši nav. Tādēļ skolu koordinatoru darbs ir nozīmīgs un ļoti atbildīgs. To ir uzņēmušies pildīt – Dagdas vidusskolā Irēna Maļkeviča, Krāslavas Varavīksnes vidusskolā Irēna Gončarova, Krāslavas ģimnāzijā Skaidrīte Gasperoviča, Ezernieku vidusskolā Svetlana Grebneva, Andrupenes pamatskolā Irēna Kuļka, Indras pamatskolā Inga Jākobsone, Robežnieku pamatskolā Maija Šemele, Krāslavas gr. Plāteru v. n. Poļu pamatskolā Karīna Biruļe, Priežmalas pamatskolā Sandra Rakova, Aleksandrovas pamatskolā Inese Kuzņecova, Šķaunes sākumskolā Ināra Andžāne. Par to viņām milzīgs paldies!

Programma „Latvijas skolas soma” turpināsies arī turpmāk, bet tās finansējums tiek samazināts. 2. semestrim tiek paredzēti 6 EUR uz skolēnu, 7 EUR vietā. Tas, savukārt, vēl vairāk ierobežos mūsu iespējas aizbraukt tālāk, apmeklēt pasākumus klātienē, kā arī aicināt māksliniekus uz skolu būs sarežģīti, ņemot vērā mūsu novada atrašanās vietu Latvijas kartē. Vienkārši liela finansējuma daļa aiziet ceļa izdevumiem. Bet plānosim, organizēsim, piedzīvosim to, ko spējam īstenot un būsim pateicīgi par šo doto iespēju!

Regīna Pauliņa, programmas „Latvijas skolas soma”
koordinatore Krāslavas novadā
Ināras Andžānes foto

 




Jauna aptauja

Februāris - 2022
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
 
pirmdiena, 14.02.2022
trešdiena, 16.02.2022
pirmdiena, 21.02.2022
pirmdiena, 28.02.2022

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde