ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Programmas „Latvijas skolas soma” aktivitātes Indras pamatskolā

Pievienots: 16.12.2022

Indras pamatskolas audzēkņi 2022./2023. m.g. 1. semestrī kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros izvēlējās iepazīt klātienē Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes.

1.-4. klašu audzēkņi devās mācību ekskursijā uz Krāslavu. Viesojoties darbnīcā pie Olgas un Valda Pauliņiem, skolēni iepazinās ar keramikas tapšanas procesu. Īpaši bērniem patika izmēģināt roku podu darināšanā. Darbojoties individuāli, katrs bērns izveidoja sev no māla svilpaunieku. Ekskursijas turpinājumā skolēni apmeklēja Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju un iepazina jaunās ekspozīcijas.

 5.-7. klašu skolēni apmeklēja vienu no Latvijas jūgendstila pērlēm – Lūznavas muižu. Atraktīvā gide sākumā iepazīstināja ar Lūznavas muižas vēsturi un izstāstīja par Kerbedzu dzimtu (1870. gadā Staņislavs Kerbedzs nopirka Lūznavas muižu no poļu muižniekiem). No prezentācijas skolēni uzzināja, ka Lūznavas muiža uzcelta 20. gadsimta sākumā kā vieta mākslas un mūzikas norisēm, ka ir piedzīvojusi vēsturiskas pārmaiņas, kļūstot par skolu, kara štābu, atkal skolu, tehnikumu, pagasta pārvaldi un bibliotēku, bet 2015. gadā atdzimusi no jauna.

Interaktīvajā klasē skolēni apskatīja dzelzceļa inženierim S. Kerbedzam veltīto multimediālo ekspozīciju „Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām”, izspēlēja interaktīvo spēli par dažādiem inženiertehniskajiem jautājumiem, izprata tiltu būvēšanas nianses un ar moderno tehnoloģiju palīdzību noklausījās paša Kerbedza stāstījumu par savu dzīvi un sasniegumiem.

Pastaiga pa muižas ēku sākās no bēniņiem, kur ir ierīkota neparasta Sikspārņu izziņas skola. Pēc tam ieskatījāmies viesiem paredzētajās istabiņās ar interesantiem nosaukumiem „Marijas rezidence”, „Sofijas rezidence” un „Felicijas rezidence”. Ekskursija pa muižas ēku noslēdzās ar kapelas apmeklējumu.

Pēc aktivitātēm Lūznavas muižas telpās devāmies uz muižas parku, lai piedalītos izzinošajā vides spēlē „Muižas sikspārņa Mūža misija”, kuras laikā ar kartes palīdzību bija jāatrod 10 objekti parkā un jāveic kāds uzdevums.

Šis brauciens papildināja 5.-7. klašu skolēnu zināšanas par Latvijas vēsturi, iepazīstot izcilas personības, kuru ievērojamais ieguldījums deva pozitīvu ietekmi gan tuvākajā apkārtnē, gan Latvijas kā valsts atpazīstamībā pasaulē.

Ekskursijas laikā bija iespēja iepazīties ar mūsdienīgiem risinājumiem muzeja ekspozīcijas tapšanā, kas padarīja tās iepazīšanu aizraujošāku. Objektu meklējumi parka teritorijā pilnveidoja orientēšanās prasmes un veicināja komandu saliedēšanos.

Pateicoties programmai „Latvijas skolas soma”, audzēkņiem bija iespēja papildināt savas zināšanas vēsturē, dabaszinībās, literatūrā un latviešu valodā.

8.-9. klases audzēkņi izvelējās programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēt Latgales vēstniecību „GORS”, lai noskatītos filmu „Māsas”.

...Pusaudžu gadi, sarežģīts vecums... Cik daudz par to ir rakstīts un spriests. To dēvē par vētru un dziņu laiku. Tieksme pēc neatkarības, patstāvības, pirmās mīlestības, kļūdas un vilšanās...

Šis ir vienreizējs dzīves brīdis, kurā notiek daudzas spraigas iekšējas cīņas. Un tieši šajā brīdī pusaudzim ir ļoti svarīgi sajust vecāku stipro aizmuguri. Bet ko darīt, ja vecāku nemaz nav un tevi grib adoptēt un aizvest uz svešu valsti? Šī un citas problēmas tika aplūkotas minētajā mākslas filmā.

Filma neatstāja vienaldzīgu ne pieaugušo, ne pusaudzi. Mēs apspriedām to autobusā pa ceļam uz mājām, runājām klases stundā. „Māsās” redzētais saskan arī ar literatūras stundu tēmām, tas saskan ar skolēnu vecumu.

Kā es rīkotos galvenās varones vietā, ko izvēlētos un kāpēc? Kā es rīkotos skolotāju, adoptētāju vietā? Kādas ir savstarpējās attiecības manā ģimenē? Šos jautājumus, domājams, ir uzdevis sev jebkurš nevienaldzīgs skatītājs un, iespējams, citām acīm paskatījās uz daudzām lietām.

Semestra noslēgumā astoņpadsmit 4.-8. klašu audzēkņi Krāslavas Kultūras namā uz lielā ekrāna skatījās eksotisko piedzīvojumu filmu „Ziemassvētki džungļos”. Tā ir pirmā latviešu filma, kas gandrīz pilnībā nofilmēta ārpus Latvijas, gandrīz otrā pasaules malā – Indonēzijā. Filmā „Ziemassvētki džungļos” izjutām piedzīvojumu garu, tā noderēja kā papildinājums dabaszinībās, ģeogrāfijā un sociālajās zinībās apgūtajam. Filmā nopietna vieta atvēlēta vides aizsardzības jautājumiem, filmas noskatīšanās paver iespēju izvērst diskusiju par dabu un vidi mums apkārt, kultūru atšķirībām, kā arī attiecībām ģimenē.

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros Indras pamatskolas skolēni iepazina kultūras norises kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, kas sniedz māksliniecisku baudījumu, raisa pārdomas par personīgi nozīmīgiem un sabiedriski aktuāliem jautājumiem, izklaidē un vienlaikus palīdz paplašināt redzesloku un apgūt mācību saturu.

Ruta Andrukoviča, Vija Sjadro, Ilona Beitāne-Špaka, Inga Jākobsone, Indras pamatskolas skolotājas
Autoru foto



Jauna aptauja

Decembris - 2022
P O T C P S S
 
01
02 03 04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30 31  
ceturtdiena, 01.12.2022
pirmdiena, 19.12.2022

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde