ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Projekta noslēguma tikšanās Briselē

Pievienots: 08.12.2022

Krāslavas novada pašvaldības Dagdas pilsētas un pagastu apvienības četri pārstāvji piedalījās „Eiropa pilsoņiem” projektā „Network for a new Europe” noslēguma pasākumā Briselē. Sagatavošanās fāzē notika dalībnieku reģistrācija Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta apmeklēšanai.

Krāslavas Varavīksnes vidusskolas skolēni - Klemenss Križanovskis un Aleksandra Soročina - piedalījās izsludinātajā projekta video konkursā „Ko man nozīmē Eiropa un Eiropas Savienība?” Jaunieši kreatīvi apspēlēja šo tēmu, organizēja interesantas intervijas un iemūžināja to skaistās fotogrāfijās. Video tika demonstrēti visiem projekta partneriem no Ungārijas Pesta pašvaldības, Rumānijas Lupeni pašvaldības, Itālijas Locri pašvaldības un organizācijai „Eurokom” no Itālijas.

Centrālās diskusiju tēmas katrai valstij bija „Migrācija. Darbs un bezdarbs”. Tas nozīmē, ka katras dalībvalsts partneri stāstīja par situāciju savā valstī, savā dzīvesvietā. Diskusijās piedalījās Eiropas Parlamenta deputāti, kas pārstāvēja Itāliju un Ungāriju. Mēs visi zinām, ka dažādu politisko notikumu ietekmē migrācijai bijusi būtiska loma Latvijas iedzīvotāju skaita un kvalitatīvā sastāva izmaiņās. Tika minētas dažas nākotnes prognozes. 

Apmeklējām „Parlamentarium”, kas palīdzēja mums izprast ar Eiropas Parlamentu saistītus svarīgus jautājumus, izskaidroja ceļu uz ciešākas sadarbības veidošanu Eiropā un Eiropas Parlamenta darbības principus, un ļauj uzzināt, ko dara deputāti, lai risinātu aktuālas problēmas. Šeit informācija var tikt sniegta jebkurā no Eiropas Savienības 24 oficiālajām valodām.

Ar interaktīvas grīdas kartes palīdzību mēs devāmies virtuālā ceļojumā pa Eiropu un iepazināmies ar tās daudzveidību. Omulīgajā viesistabā noklausījāmies, ko cilvēki stāsta par Eiropas Savienības ietekmi uz viņu dzīvi.

Mājupceļā uz viesnīcu varējām pajūsmot par saposto Briseli, kas gatavojas Ziemassvētkiem. Ziemassvētku gadatirgus, kas pārņem pilsētas centru, palīdz izkliedēt novembra tumšās dienas. Te ir plaša vecpilsēta. „Must-see” (vajag apskatīt) ir pilsētas centrālais laukums (Grote Markt jeb Grand Place) ar vietējo rātsnamu. Interesants fakts par rātsnamu - to īstenībā cēla divu arhitektu vadībā un, lai arī nams izskatās normāls, sīkāk ieskatoties tajā, var redzēt, ka katra puse ir veidota atšķirīgā stilā. Visapkārt vecpilsētai ļoti daudz restorānu, bāri un kafejnīcas, suvenīru veikaliņi, un burgernīcas, vafeļu tirgotavas un beļģu frī tirgotavas. Nogaršojām Briseles tradicionālās vafeles, kas centrā gan atrodamas uz katra stūra. Un jāsaka, ka šis gardums nelika vilties. Karamelizētā vafele ar saldējumu un svaigām zemenēm garšoja ļoti labi. Arī cenu variācija diapazonā no 6 līdz 10 eiro. „Čurājošais puisēns” (Manneken Pis) — strūklaka, kas attēlo čurājošu puisēnu, viens no pilsētas simboliem, gaidīja savus viesus.

Satiksmē izmantojām metro - 2,60 eiro par vienu braucienu. Tajā nedēļā metro darbinieki streikoja. Gadījās nopirkt biļetes uz metro, bet kājām doties uz viesnīcu. No satiksmes tēmas pāriesim uz uzvalkiem jeb ģērbšanās stilu. Ja Latvijā, redzot cilvēku uzvalkā, noteikti padomāsi - biznesmenis vai politiķis, tad šeit teju visi ir uzvalkos - tā Briseles ielās ir norma. Taču uzvalku krāsas ir neitrālas - pelēki, melni, pa retam tumši zili. Dienas vidū ielas, kafejnīcas Eiropas Parlamenta rajonā atdzīvojas. Kungi uzvalkos parkā tiesā savas līdzi paņemtās pusdienu sviestmaizes, kā arī stāv pie galdiņa āra kafejnīcā ar kolēģiem, sarunājas, pusdieno. Brisele ir strauja, šķita, esmu nonākusi citā pasaulē. Visi steidzas, mašīnu straume tik liela, ka galu nevar redzēt. Apkārt daudz biroju ēku kā stikla būri.

Brisele, Eiropas galvaspilsēta – tas skan tik mūsdienīgi. Kājāmgājējiem pievilcīga (visu iespējams izstaigāt kājām), vienlaikus saglabājot gan viduslaiku pieskārienu, gan mūsdienīgumu. Noteikti superīgi ir vasarā, un par to nav šaubu: līdz ar saulesstariem atdzīvojas dzīve kafejnīcās un Briselē iestājas ballīšu laiks. Beļģijā velokultūra ir ļoti attīstīta, tai ir 3. vieta aiz Holandes un Japānas.

Katra vieta atstāj savas emocijas, un katram asociācijas ar konkrēto pilsētu ir savas, un te varētu būt arī cits stāsts.

M. Micķeviča, projekta dalībniece
I. Baldiņas foto



Jauna aptauja

Decembris - 2022
P O T C P S S
 
01
02 03 04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30 31  
ceturtdiena, 01.12.2022
pirmdiena, 19.12.2022

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde