ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Rādīsim labu piemēru un nebūsim vienaldzīgi!

Pievienots: 30.05.2019

2016. gada 18. maijā tika svinīgi atklāts jauns un skaists bērnu rotaļu laukums. Toreiz, uzrunājot lielo cilvēku pūli, Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks pauda gandarījumu par to, ka šo projektu pašvaldība realizēja ar aktīvu pilsētnieku līdzdalību. Viņš arī aicināja visus iedzīvotājus, vecākus, vecmāmiņas un vectētiņus, lai viņi būtu ieinteresēti un pēc iespējas pieskatītu jauno bērnu rotaļu laukumu, kā arī ziņotu policijai, ja kāds tur izdomās darīt nedarbus.

Nemanot paskrējuši trīs gadi un tas, ko šajā laukumā redzam šodien, liek domāt, ka aicinājums nav īsti sadzirdēts. Pa visu perimetru laukums norobežots ar stiepļu nožogojumu, ir ierīkots apgaismojums, uzstādītas videonovērošanas kameras, bet nekas no tā īsti nepalīdz pasargāt laukumā esošās rotaļu iekārtas no sabojāšanas un salaušanas. Ir cietušas gan dažādas šūpoles, gan vingrošanas komplekss, gan rotaļu komplekss, gan tīklu piramīda, gan mūzikas instruments „Cadenza” – vārdu sakot viss rotaļu zonā izvietotais, pat mīkstais krāsainais segums. Nedaudz labāk šajos trijos gados klājies atpūtas zonas zālājam, soliem, smilšu kastei ar jumtiņu un soliem ar nojumi vecākiem. Bet visbēdīgākais skats ir uz žogu, kas saplēsts vairākās vietās un labots ar plastmasas kabeļu savilcējiem.

Krāslavas novada pašvaldības aģentūras „Labiekārtošana K” direktors Ēvalds Cauņa stāsta, ka ir regulāri jānorīko aģentūras darbiniekus, lai viņi salabotu bojātos rotaļu laukuma atribūtus. Ja to nedarītu, bērniem laukumā sev vairs nebūtu droši. Viena lieta ir laukuma dabīgais nolietojums, pavisam cita – vecāku un citu iedzīvotāju pilnīga vienaldzība, redzot spēļu laukuma apmeklētāju nedarbus. Uz katras rotaļu iekārtas ir piestiprināta plāksnīte ar norādījumiem, kāda vecuma bērniem tā domāta, taču šos nosacījumus pārkāpj pat tie bērni, kuri ierodas kopā ar vecākiem. Kāpēc gan nē, ja viena otra māmiņa nekautrējas pati ierāpties bērnu šūpolēs, kas zem viņas svara tikpat kā vaid! Personīgais piemērs, kā zināms, ir gana lipīgs. Un kur pazuda spēļu automobiļa stūres rats? Varbūt nodila? Jā, uz visiem spēļu atribūtiem ir nodiluma pēdas, lielākas vai mazākas, bet kurš gan noticēs, ka automobiļa stūres rats pārvērtās putekļos no mazo krāslaviešu rociņu pieskārieniem. Nē, pie tā savu roku pielikuši augumā krietni raženāki, bet ne gudrāki cilvēki, un tādus ne tuvu nedrīkst laist bērnu spēļu laukumam! Arī izmēģināt skanīgo mūzikas instrumentu vairs praktiski nevar, jo kādam ļoti traucēja sitamās vālītes un palikuši vien vadi, pie kuriem tās kādreiz turējās. Ja gribas paskraidīt pa krāsaino segumu, jāraugās zem kājām, lai nejauši netraumētos, trāpot ar kāju izplēstajā caurumā, kas top arvien lielāks.  Gribas uzkāpt un nobraukt no kalniņiem? Vēlams pārliecināties, ka visi dēlīši ir veseli. „Labiekārtošana K” darbinieki šonedēļ kārtējo reizi šajā objektā nomainīja salauztos dēlīšus pret jauniem, kā arī veica citus remontdarbus.

Savukārt pašvaldības policisti ik pa laikam pārskata videokameru ierakstus, lai sauktu pie atbildības bērnu vecākus vai pilngadīgas personas, kuras tīšuprāt lauž un bojā spēļu atribūtus.

Bet bez sabiedrības atbalsta tā ir cīņa ar vējdzirnavām. Šis laukums, kas ir gan skaists, gan spēļu atribūtiem bagāts, gan ērts, gan drošs, nav nosargājams bez pašu bērnu vecāku un pilsētnieku atbalsta. Var sacīt, ka atklāšanas dienā izskanējušais aicinājums nepalikt vienaldzīgiem un pēc iespējas pieskatīt jauno bērnu rotaļu laukumu, ir kļuvis krietni aktuālāks nekā bija pirms trīs gadiem. Vienaldzība patiesībā ir ļoti bīstama lieta, kas nākotnē var nelāgi atsaukties ikvienam.

P.S. Uz šo brīdi pašvaldības aģentūras „Labiekārtošana K” darbinieki savu iespēju robežās ir salabojuši sabojātās rotaļu iekārtas, noslīpējuši tās koka konstrukciju daļas, kur bija iespējams ieraut rokā kādu skabargu, kā arī aizdarījuši ciet caurumus mīkstajā segumā. Iestādes direktors Ē. Cauņa pauž cerību, ka rotaļu laukuma lietotāji un apmeklētāji cienīs darbinieku paveikto un saudzēs rotaļu laukuma iekārtas.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija


Jauna aptauja

Maijs - 2019
P O T C P S S
  01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
 
piektdiena, 10.05.2019

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde