otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Radošā darbnīca - tamborēšana uz pirkstiem

Pievienots: 19.06.2017

Ārzemēs un arī pie mums pamazām ieviešas jauns ekoloģiskā termina skaidrojums - jo mazāk mēs patērējam un apgūstam iemaņas no veca radīt jaunu, jo mazāk tiek tērēti neatjaunojamie dabas resursi. Ekoloģisks ir pārsvarā tāds, kura radīšanā netiek piesārņota vide, tas nozīmē ilgmūžīgus un atjaunojamus priekšmetus, lietas. Katru priekšmetu, ko plānojat nogādāt atkritumos, varētu aplūkot no cita skatpunkta un padomāt, kā tas saimniecībā būtu izmantojams turpmāk. Tādējādi tiek apgūta gan taupības, gan dabas mīlestības mācība.

9. jūnijā Krāslavas pamatskolā radošo darbnīcu „Tamborēšana uz pirkstiem” vadīja sirsnīga un atsaucīga divu jauku meitu Kristīnes un Marijas, kuras ir mūsu skolas skolnieces, māmiņa INA MAĻINOVSKA. Pirmajā brīdī šķiet, ka tamborēšana uz pirkstiem nav jau nekas īpašs, bet tad, kad Ina parādīja pašas darinātos paklājus no materiāliem, kurus mēs visbiežāk izmetam kā nevajadzīgus, tad sapratām, ka šīs prasmes ir nenovērtējamas. Paklāji bija simetriskas formas, krāsaini un bezgala gaumīgi. Izrādījās, ka Ina šos skaistos paklājus darināja no zeķubiksēm un zeķēm, kuras vairs ikdienā nav lietojamas. Galvenais ir pacietība. Ina atzīmēja, ka tāda veida tamborēšana ir labs relaksēšanās veids un cīņa ar stresu. Paklāju tamborēšanas uz pirkstiem mākslu ir apguvušas arī viņas meitas un sekmīgi veido jau savus paklājus. Jāatzīmē, ka tas ir ne tikai labs veids kā kopā pavadīt laiku, atgūt iekšējo mieru, bet šāda veida tamborēšana labi attīsta motoriku, radošumu, krāsu izjūtu. Lai izveidotu vienu paklāju, nepieciešams uztamborēt vismaz 8-10 metrus garu bizi, kuru vēlāk sašuj, izveidojot simetriski apaļu paklāju. Tā arī mēs, darbnīcas vadītājas iedrošināti, ķērāmies pie darba - griezām zeķes, zeķubikses un tamborējām bizi. Tā tapa no veca jauns! Šāda tamborēšana tiešām nomierina, ļauj atslēgties no ikdienas rūpēm... Lielākais trūkums gan bija tikai tas, ka zeķes un zeķubikses ātri vien beidzās, tāpēc šoreiz nācās samierināties ar maziem leļļu paklājiņiem. Taču mājup dalībnieki devās ar domu, ka viss saimniecībā noder, galvenais būt radošiem un lietderīgi izmantot gan lietas, gan laiku!

Paldies Inai Maļinovskai par veltīto laiku, pacietību un dzīves gudrībām!

 Darbnīcas notiek LSK Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu komitejas un „Røde Kors Nord-Trøndelag” atbalstītā projekta „Tikai kopā sapņi kļūst krāsaini” ietvaros. 

Velta Daņileviča, Krāslavas pamatskolas psiholoģe 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde