otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

RVT Krāslavas struktūrvienība sadarbojas ar modes dizaineri Skaidru Deksni

Pievienots: 30.01.2018

Ja auto virsbūvju remontatslēdznieka profesija ir populāra puišu vidū, tad meitenes tehnikuma filiālē ar interesi apgūst  tērpu stila speciālista profesiju. Krāslavas teritoriālajā struktūrvienībā mūsu novada domes deputāti tikās ar kostīmu mākslinieci, modes dizaineri un mākslas zinātnieci Skaidru Deksni, kura vadīja jaunās tērpu konstruēšanas metodes semināru struktūrvienības audzēknēm un dažām SIA „Nemo” darbiniecēm.  Triju dienu laikā semināra dalībnieki apguva pašu darbietilpīgāko un sarežģītāko konstruēšanas daļu – bāzes konstruēšanu, un nedaudz vienkāršākos – svārku un kleitas (bāzes un svārku konstrukciju) - tālākās konstruēšanas posmus. Audzēkņiem šis seminārs vispirms bija nozīmīgs ar to, lai kvalitatīvāk sagatavotos eksāmeniem. Seminārs kļuva iespējams, pateicoties RVT struktūrvienības dizaina pasniedzējas Ilonas Stepiņas sadarbībai ar Skaidru Deksni un RVT atbalstam.

Ilona Stepiņa: „Studiju laikā Rīgas Tehniskajā universitātē izveidojās ļoti draudzīgas attiecības ar pasniedzēju Skaidru Deksni, kura man pastāstīja, ka iesākusi rakstīt savas tērpu konstruēšanas metodes grāmatu par gandrīz ideāla pieguluma tērpu. Ik pa laikam interesējos, kā viņai veicas? Kādā dienā pasniedzēja piedāvāja maketēt pēc viņas metodes konstruētos tērpus, lai pārbaudītu metodi un uzietu iespējamās kļūdas. Jaunā tērpu konstruēšanas metode ir patentēta, nākotnē tā tiks ieviesta visās profesionālajās izglītības iestādēs, kurās tiek apgūtas tērpu izgatavošanas specialitātes.”

Skaidra Deksne pastāstīja, ka rit grāmatas pēdējie izdošanas priekšdarbi. Viņas metode piedāvā precīzu cilvēka ķermeņa plastisko formu izklājumu plaknē. Tas ir visgrūtākais uzdevums, kas apģērbu konstruēšanā līdz šim vēl nav atrisināts tā, lai pilnīgi visas cilvēka ķermeņa individuālās īpatnības tiktu ņemtas vērā. Viņas metodē tās tiek ņemtas vērā. Pasaules apģērba ražošanas industrija ir saspringusi gaidās, lai iegūtu šo ideālo ķermeņa izklājumu plaknē, un iespējams, ka tieši Latvija būs pirmā, kur tas būs izdarīts.

Skaidra Deksne: „Semināra dalībniekiem parādīju savas metodes visgrūtāko – individuālā plecģērba konstrukciju. Mēs uzkonstruējām plecģērba bāzi, guļģērba bāzi, piedurkni un salikām kopā kleitā. Standarta plecģērba konstrukcija ir vienkāršāka, bet man gribas, lai semināra dalībnieki uz sevis sajūt, cik tas ir fantastiski - vienā piegājienā sašūt kleitu, kas perfekti pieguļ augumam!

10 gadus esmu strādājusi ar mākslas akadēmijas studentiem un 12 gadus - ar tehniskās universitātes, bet šeit, Krāslavā, es saskaros ar vidusskolas vecuma audzēkņiem un skatos, ka viņi nemaz neatpaliek, spēj uztvert sacīto tikpat labi kā pieaugušie, kas jau kaut ko ir mācījušies konstruēt.”

Arī Krāslavas novada domes deputāti, kuri todien apmeklēja mācību iestādi, ar interesi klausījās modes dizaineres stāstījumu par viņas izstrādāto konstruktīvi-plastiskās tērpu konstruēšanas metodi „DexNe”.

Juris Roga,
autora foto

 



Jauna aptauja

Janvāris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde