otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Mācības pieaugušajiem piedāvā 5 izglītības iestādes Krāslavā

Pievienots: 16.03.2018

 12. martā Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) atklāja otro pieteikšanās kārtu ES fondu pieaugušo izglītības projektā Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide. Šoreiz strādājošie un pašnodarbinātie vecumā no 25 gadiem var izvēlēties paaugstināt savu profesionālo kompetenci un konkurētspēju 12 dažādās tautsaimniecības nozarēs, piesakoties mācībām līdz 16. aprīlim 68 izglītības iestādēs visā Latvijā, tostarp 6 nozarēs un 5 izglītības iestādēs Krāslavā.

 Mācīties var vienu reizi

„Pieteikšanās notiek, iesniedzot dokumentus izglītības iestādēs klātienē, lai šī gada jūnijā varētu sākties grupu komplektēšana un mācības. Tā kā ikviens strādājošais vecumā pēc 25 mācīties šajā projektā var tikai vienu reizi, aicinām izdarīt pārdomātu izvēli un izglītības iestādē rūpīgi izpētīt izvēlētās izglītības programmas saturu, iepazīties ar plānoto nodarbību grafiku, pasniedzējiem un noskaidrot, vai izvēlēto mācību apguvē nepieciešamas priekšzināšanas,” aicina VIAA Profesionālās izglītības projekta departamenta Pieaugušo izglītības pārvaldības nodaļas vadītājs Ingus Zitmanis.

 Otrajā pieteikšanās kārtā Krāslavā ir pieejamas 27 izglītības programmas. Krāslavas un tuvējo novadu iedzīvotāji var pieteikties mācīties arī citās Latvijas pilsētās vai novados, ja var to savienot ar darbu un dzīvi savā pilsētā vai novadā.

 Mācības Krāslavā pieejamas tādās nozarēs kā kokrūpniecība (9 programmas), metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības (8 programmas), transports un loģistika (4 programmas), tekstilizstrādājumu, apģērbu un ādas izstrādājumu ražošana (4 programmas), ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms (1 programma) un būvniecība (1 programma). Tāpat Krāslavā ar projekta starpniecību var pārkvalificēties, iegūstot metālapstrādes un šūto izstrādājumu ražošanas tehnoloģijas speciālista profesiju.

 Krāslavā mācības piedāvā Profesionālās izglītības kompetences centrs „Rīgas Valsts tehnikums”, SIA „Latgales mācību centrs”, mācību centrs „BUTS”, SIA „VILLAS D” un SIA „Mācību centrs PLUS”.

 Mācību klāsts saskaņots ar darba devējiem

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem ar nepabeigtu vai pabeigtu izglītību - pamatizglītību, vispārējo vidējo, profesionālo vai augstāko izglītību, kam ir nozīme, ja izvēlētajās mācībās nepieciešamas priekšzināšanas.

 Šajā projektā piedāvātās mācības pieaugušajiem ir viena no iniciatīvām, kas risina Latvijas darba tirgū un tautsaimniecībā pastāvošos izaicinājumus – darba roku trūkumu ekonomikai svarīgās nozarēs un darbaspēka novecošanos. Tāpēc piedāvātās mācības ir saskaņotas ar darba devējiem Nozaru ekspertu padomēs un apstiprinātas Pieaugušo izglītības pārvaldības padomē, savukārt augsta pieteikumu skaita gadījumā īpašas priekšrocības uzņemšanā ir strādājošajiem vecumā no 45 gadiem, kuri strādā noteiktās profesiju grupās.

 Pieejams finansiāls un konsultatīvs atbalsts

Mācību izmaksu lielāko daļu sedz Eiropas Savienības (ES) fondi un valsts, savukārt iedzīvotājiem jānodrošina 10% līdzmaksājums, kuru var apmaksāt arī darba devējs. Neformālajās izglītības programmās iedzīvotāja maksājuma apmērs nepārsniedz 36 eiro, savukārt citās programmās tas var būt arī vairāki simti eiro.

 Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas. Viņiem pieejams arī atbalsts reģionālajai mobilitātei - transporta izmaksu kompensācija, ja šādi izdevumi radušies mācību laikā. Savukārt strādājošie ar invaliditāti var pretendēt uz asistenta vai surdotulka izmaksu kompensāciju.

 Lai projekta īstenošanas laikā izveidotu ilgtspējīgu pieaugušo izglītības pārvaldības sistēmu, projekta partneri ir Latvijas pašvaldības, kurās darbojas un nepieciešamības gadījumā strādājošajiem informatīvas konsultācijas par projektu un pieejamām mācībām tuvējā pilsētā vai novadā, tostarp Krāslavai tuvējos novados, sniedz pieaugušo izglītības koordinators. Visu koordinatoru kontakti pieejami saitē: http://bit.ly/PIkoordinatori.

 Ja nepieciešamās prasmes jau ir iegūtas darba vidē vai citur, projekta laikā var izvēlēties ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences atzīšanu, nokārtojot eksāmenu, kura izmaksas strādājošajiem vecumā no 25 gadiem kompensē projekts. Šis pakalpojums ir pieejams visās Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotajā sarakstā norādītajās profesionālajās kvalifikācijās kopš 2017. gada 1. decembra jebkurā laikā bez noteikta pieteikšanās termiņa.

 Otrajā kārtā piedāvāto mācību un izglītības iestāžu saraksts, kā arī pieteikšanās kārtība, dokumenti un cita praktiska informācija pieejama vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

Izglītības iestādes, nozares, izglītības programmas veids

 Par projektu

ES fondu projekta „Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, sešu gadu laikā līdz 2022. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 25 miljonus eiro.

 Papildu informācija:
Arita Sila,
kampaņas „Tuvāk jaunam darbam!” sabiedrisko attiecību speciāliste,
P.R.A.E. sabiedriskās attiecības,
tālr. (+371) 29623240, arita.sila@prae.lv

 Kristīne Keiča,
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste,
tālr.: (+371) 67785461, 28628088,
e-pasts: kristine.keica@viaa.gov.lv



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde