sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

Šefpavārs konsultē ēdināšanas iestāžu vadītājus un pavārus

Pievienots: 30.12.2021

Katras ēdināšanas iestādes “atslēga” uz apmeklētāju sirdīm ir ēdienkartes piedāvājums. Mūsdienās, kad ēst gatavošana ir kļuvusi ne tikai par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, bet arī par modes lietu, pavāriem ir nemitīgi jāmeklē jauni risinājumi ēdiena pasniegšanā. Tās ir gan jaunas receptes, gan jau esošo ēdienu uzlabošana pagatavošanas niansēs, kā arī izskata ziņā.

Vislabākais skolotājs ir savas jomas profesionālis, kurš ikdienā nav saistīts ar kādu konkrētu uzņēmumu, - cilvēks no malas.

Projekta “LOCAL FOODS” ietvaros ikvienam Krāslavas novada, Augšdaugavas novada un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumam bija iespēja pieteikties konsultācijām, kuras vadīja viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Tomass Godiņš. Viņš ir strādājis vairākos restorānos, bet šobrīd strādā uzņēmumā “Vairāk saules – Catering” par šefpavāru un ražošanas vadītāju.

Konsultācijām pieteicās 10 uzņēmumi – atpūtas bāze “Lejasmalas” (Krāslavas novads), Lielbornes muiža (Augšdaugavas novads), “Pils restorāns” (Krāslava), Vaboles kulinārā mantojuma centrs (Augšdaugavas novads), restorāns “Restart” (Rēzekne), restorāns “Rozālija” (Rēzekne), “KARINA HOME” (Krāslavas novads), Silene Resort&SPA (Augšdaugavas novads), kafejnīca “Saules pakavs” (Ilūkste, Augšdaugavas novads), Saldumu pietura “Cīlovys” (Rēzeknes novads).

Brīvā gaisotnē, diskutējot par ēdienu, gatavošanas lietām un jaunākajām tendencēm pavārmākslā, kopā ar šefpavāru Tomasu Godiņu uzņēmumu vadītāji un pavāri analizēja jau esošās ēdienkartes un meklēja jaunus risinājumus uzlabojumiem. Visi uzņēmumi ir ļoti atšķirīgi, katram no tiem ir savs darbības veids: izsmalcināti ēdieni, kulinārā mantojuma ēdieni, svinību galdu klāšana, brokastu ēdieni, vegānie un veģetārie ēdieni u.c. Pateicoties šefpavāra lielajai pieredzei, viņš sniedza noderīgus padomus katram uzņēmumam.

Konsultāciju tēma nebija tikai ēdiens un tā pagatavošanas process. Tika runāts arī par mārketinga jautājumiem, attieksmi pret klientu un par to, kā atrast sava uzņēmuma klientu un kā izprast, kāds ir katra uzņēmuma klienta portrets jeb raksturojums. Ne mazāk svarīgas diskusijas raisījās par galda klāšanas kultūru un galda piederumu, trauku izvēli. Šefpavārs sniedza padomu arī virtuves iekārtu izvēlē un to izkārtojumā, lai būtu vēl ērtāk strādāt virtuvēs. Virtuvē ir svarīgi iegādāties atbilstošu tehniku, lai ar to ir ērti strādāt ikdienā un lai tai ir pietiekama jauda liela apjoma pasūtījumu realizēšanā. Virtuves iekārtas ietekmē arī ēdiena kvalitāti, tāpēc vairākos uzņēmumos konsultāciju laikā šie jautājumi bija ļoti aktuāli. Pavāri konsultāciju norisi atzina par vērtīgu un lietderīgu.

Konsultāciju noslēgumā šefpavārs Tomass Godiņš saka: “Esmu ļoti priecīgs piedalīties projektā “Local Foods”, jo varēju klātienē apmeklēt dažādus uzņēmumus un satikt saimniekus. Liels prieks, ka cilvēki cenšas un ar entuziasmu strādā. Ieteiktu visiem atrast savu virzienu, to realizēt un veiksmīgi strādāt visu gadu. Manuprāt, vajadzētu meklēt vietējos zemniekus, kuri varētu nodrošināt unikālus produktus un pavāri varētu gatavot interesantus ēdienus, ar kuriem priecēt klientus.”

Pasākumu organizē biedrība Eiroreģions “Ezeru zeme” sadarbībā ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību, īstenojot projektu Nr.LLI-416 “Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienība Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam. ERAF finansējums: 187459,00EUR. Projekta mērķis – mudināt attīstīt vietējo pārtikas ražotāju atbalsta sistēmu, tādējādi veidojot jaunas iespējas vietējai ekonomikai, nodrošināt vietējo produktu izstrādi un pārdošanu tieši no ražotājiem patērētājiem.

Inga Pudnika-Skerškāne

 



Jauna aptauja

Aprīlis - 2022
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30  
otrdiena, 19.04.2022

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde