ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Seniori digitālā vidē iesaistās projektā „Digitāla Senioru skola Krāslavā”

Pievienots: 29.06.2021

„Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” īstenoja projektu „Digitāla Senioru skola Krāslavā” Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „Atbalsts NVO Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku mazināšanai” ietvaros. Programmu īsteno Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), atklāta projektu konkursa kārtībā piešķirot finansējumu NVO projektu īstenošanai līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Projekta „Digitāla Senioru skola Krāslavā” mērķis ir uzlabot vecāka gadagājuma cilvēku digitālās prasmes un dod iespēju senioriem piedalīties apmācībās, lai turpmāk varētu iesaistīties „Senioru skolas” aktivitātēs ar platformas „Zoom” palīdzību. Tieši senioru iesaistīšanās digitālajā vidē kā sabiedrībai nepieciešams pakalpojums tika atbalstīta konkursa norisē, kā arī tika piešķirts finansējums projekta īstenošanai.

Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” jau daudzus gadus strādā ar šo iedzīvotāju grupu, un organizatori bija labi izpratuši mērķauditorijas specifiku un vajadzības. Tāpēc projekta papildu mērķis bija nodrošināt nepārtrauktu komunikāciju ar senioriem, lai informētu viņus par aktuāliem Latvijas valdības lēmumiem, izplatītu zinātniski pamatotu informāciju par vakcīnām pret Covid-19.

Vēl viens papildu mērķis - pēc senioru apmācībām turpināt nodarbības un aktivitātes ar platformas „Zoom” palīdzību spēkā esošā projekta ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu 85% un attiecināmā valsts budžeta finansējumu 15%, kuru 100 % administrē Krāslavas novada dome, ietvaros („Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei”). Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi”” plānoja īstenot programmu „Garīgās veselības veicināšanas un veselīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumi senioriem „Vitāls seniors””, bet sakarā ar pulcēšanās ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas laikā, visas projekta aktivitātes tika atceltas uz nenoteiktu laiku.

Projekta „Digitāla Senioru skola Krāslavā” aktivitātes (senioru apmācība) notika ārpus telpām, izmantojot inovatīvu risinājumu – parkā aprīkotu mācību vidi pie Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra zem saliekamās nojumes, kas tika uzstādīta pirms katras nodarbības. Katrā projekta apmācību reizē nodarbībās piedalījās seši seniori vienlaikus (divās grupās pa trīs seniori). Visiem projekta dalībniekiem tika nodrošināta individuāla atsevišķa darba vietā pie galda un individuālās aizsardzības līdzekļi, ņemot vērā epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Lai nodrošinātu mobilo internetu ārpus telpas, projekta tāmē tika iekļauta atsevišķa SIM karte - LMT operatora tālruņa numurs projekta darbības laika periodā un bezlimita interneta mobilais pieslēgums.  

Senioriem informācijas tehnoloģijas pasniedza gan pieredzējuši skolotāji, gan skolēni - brīvprātīgie no Krāslavas Valsts ģimnāzijas. Prieks, ka jauniešiem - Aigaram Staņēvičam, Rihardam Karabeško, Elizabetei Križanovskai un Evitai Gorenko - bija interesanti pavadīt laiku kopā ar veciem cilvēkiem, palīdzot viņiem jaunu tehnoloģiju apguvē.

Pirmās nodarbības laikā projekta „Digitāla Senioru skola Krāslavā” dalībniekiem tika sniegta pamatinformācija par to, kā lietot planšetdatoru, kādas programmas var izmantot, kā izveidot savienojumu ar internetu utt.  Pēc tam uzdevumi kļuva arvien sarežģītāki: dalībnieki apguva prasmes darbā ar e-pastu, iemācījās sūtīt vēstules, daudz jauna uzzināja par vietnes „WhatsApp” funkcijām un izveidoja kopīgu grupu ar nosaukumu „Senioru skola”; tika izpētīts, kā atrast nepieciešamo informāciju, uzzināt transporta grafiku un iegādāties biļetes internetā un daudz ko citu. Nākamajā posmā visas aktivitātes tika veltītas tieši apmācībai, kā no dažādām ierīcēm pievienoties platformai „Zoom”. Projekta pēdējā nedēļā visiem projekta dalībniekiem vienlaikus notika 3 lekcijas, izmantojot platformu „Zoom”. Pirmie mēģinājumi bija veiksmīgi, lai gan gadījās gan tehniskas, gan cilvēciskas grūtības.

Vienu no projekta nodarbībām apmeklēja filmēšanas grupa, kuras sastāvā bija Madara Aldiņa no Sabiedrības integrācijas fonda un Artis Baņģieris, SIA „Filmu darbnīca” vadītājs. Mērķis bija izveidot videosižetu par to, kā notiek projekta aktivitātes. Tieši šajā dienā bija visbriesmīgākais laiks - nepārtraukti lija, bija spēcīgs brāzmains vējš un ļoti auksts. Par spīti grūtībām, visi dalībnieki pilnībā pabeidza apmācības programmu.

Projekta „Digitāla Senioru skola Krāslavā” rezultātā seniori ir uzlabojuši zināšanas par informācijas tehnoloģijām, kas viņiem palīdzēs labāk orientēties un justies pārliecināti un droši mūsdienu dzīvē. Lielākie ieguvēji no šī projekta ir tie 24 seniori, kuri tika apmācīti lietot planšetdatoru, un kuri turpmāk varēs iesaistīties „Senioru skolas” mācību procesā un citos pasākumos attālināti, izmantojot interneta pieslēguma metodi. Pirmās grupas piemēram sekos arī citi „Senioru skolas” dalībnieki, kā arī viņu paziņas un draugi, multiplicējot projekta efektu.

Labums no līdzdalības projektā, senioriem būs arī ciešāka integrācija sabiedrībā, vairāk komunikatīvo un sociālo iemaņu, lai piedalītos augsti tehnoloģiskajā pasaulē gan priekam, gan mācībām, kas kalpos kā aizsardzības faktori pret psiholoģiskiem traucējumiem izolācijas gadījumā. Visas šīs prasmes ir nepieciešamas arī saistībā ar valsts un privāto uzņēmumu pāreju uz elektroniskajiem pakalpojumiem.

Projekts tiek īstenots Sabiedrības integrācijas fonda Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „Atbalsts NVO Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku mazināšanai” ietvaros.  #NVOCovid2021

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

 Tatjana Azamatova, projekta vadītāja



Jauna aptauja

Jūnijs - 2021
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde