ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

„Senioru skolas” jaunumi

Pievienots: 05.07.2018

 Neformālās izglītības kursa „Senioru skola” vasaras semestris piesātināts interesantiem notikumiem, kas ir saistīti ar Latvijas, Latgales un Krāslavas novada kultūru. Uzturot vasaras saulgriežu - garākās gada dienas - atzīmēšanas tradīciju, katru gadu tiek organizēta izzinoša pastaiga uz Šokolādes kalnu. Vieta svinībām nav izvēlēta nejauši. Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados Šokolādes kalnu izpētīja un aprakstīja kā senu pilskalnu Ernests Brastiņš. Tas ir aizsargājams valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis. Pastāv versija, ka uz šī kalna sendienās varēja atrasties rituālu norišu vieta. Bet Krāslavas iedzīvotājiem šī ainaviskā pilsētas daļa nomalē tradicionāli bija pastaigu un tikšanās vieta.

Šogad vasaras saulgriežu diena bija saulaina un karsta. Lielākā dalībnieku daļa parūpējas par savu veselību un drošību – uzvilka gaišas drēbes un galvassegas, paņēma līdzi ūdeni. Parasti ekskursija uz Šokolādes kalnu neiztiek bez šokolādes. Pagājušajā gadā viena no pastāvīgajām „Senioru skolas” pasākumu dalībniecēm nolasīja klātesošo priekšā pašas sacerētu poēmu par šokolādi. Arī šoreiz vasaras saulgriežu svinētājus Šokolādes kalnā pavadīja muzikants un mūzikas instrumentu izgatavotājs Aleksandrs Maijers. Viņa izpildījumā seno tautas dziesmu melodijas mūsdienīgā interpretācijā skaisti savijās ar dabas skaņām, radot neaizmirstamu svētku sajūtu. „Senioru skolas” organizētāji ir pārliecināti, ka jaunāko radinieku dalība senioru dzīvē ir ļoti svarīga. Paldies visiem, kas atzīst mūsu vērtības!

 „Senioru skolas” programmā ir iekļauti pasākumu, kuri akcentē vecāka gadagājuma cilvēku uzmanību uz mūsu pilsētas attīstības stāstiem. Maija beigās norisinājās ekskursija uz Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju, kur Eduards Danovskis iepazīstināja seniorus ar Latvijas simtgadei sagatavotu īpašu izstādi. Kā šīs tēmas turpinājums pagājušajā ceturtdienā notika pastaigu ekskursija, veltīta Rīgas ielai – galvenajai pilsētas asij. Karstā vasaras laikā padzīvojušiem cilvēkiem diezgan bīstami ilgi staigāt pa pilsētas ielām, var pārkarst. Rūpējoties par savu veselību, ekskursanti izmantoja pilsētas labiekārtotā centra priekšrocības - seno ēnaino parku, centrālo laukumu ar strūklaku, soliņiem un skatu uz vēsturiskajām ēkām. Seniori uzmanīgi klausījās stāstu par pilsētas pakāpenisku apbūvi un Rīgas ielas nosaukumu maiņu četru vēsturisko periodu laikā: vairāku grāfu Plāteru paaudžu pilsētas pārvaldi 200 gadu laikā, neatkarīgās Latvijas Republikas laikā, padomju un mūsdienu Latvijas laikā. Pagātnes pārzināšana palīdz labāk izprast tagadni. „Senioru skola” pateicas Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja darbiniecei Baibai Matvejenko par palīdzību, gatavojot vēsturiskos materiālus!

 Pirms pašas ekskursijas sākuma notika viens vērā ņemams notikums. Viena no aktīvākajām „Senioru skolas” pasākumu dalībniecēm bija uz ilgāku laiku aizbraukusi projām no pilsētas un palaida garām dažas iknedēļas tikšanās reizes. Neskatoties uz fizisku prombūtni, šai sievietei bija iespējas sekot notikumiem „Senioru skolas” interneta lapā. Šajā ceturtdienā viņa ar prieku pievienojās grupai un dalījās savos iespaidos. Pēc sievietes vārdiem, prombūtnes laikā viņa ne tikai skuma pēc ierastajām tikšanās reizēm draudzīgajā kompānijā, bet arī apskauda ar baltu skaudību notikumiem bagāto „Senioru skolas” dzīvi. Šis gadījums uzskatāmi demonstrē to, ka pretēji stereotipiem vecāka gadagājuma cilvēkiem ir likumsakarīga vajadzība ne tikai pēc draudzīgas saskarsmes un daudzveidīgiem sociālajiem kontaktiem, bet arī pēc regulāras sabiedriskās darbības. Turklāt tas palīdz ilgāk palikt enerģiskam un saglabāt skaidru prātu. Daudzi speciālisti, piemēram, pazīstamais gerontologs Jānis Zaļkalns, uzsver, ka aktīvs dzīvesveids vecumā dod iespēju sajust piederību līdzīgi domājošu cilvēku grupai, pilsētas kopienai. Tas arī palīdz atslēgties no ikdienas sadzīves rūpēm, sliktas pašsajūtas, skumjām domās un trauksmēm. Regulārā interesantā darbībā iesaistītie padzīvojušie cilvēki mazāk pakļauti depresijas riskam, retāk slimo un retāk vēršas pēc medicīniskas palīdzības, labāk izprot sabiedriskos procesus un izjūt lielāku apmierinātību ar savu dzīvi.

Ekskursiju programma jūlijam atrodas izstrādāšanas procesā. Tiek plānots ražotnes „Krāslavas avots” apmeklējums, izbraukuma ekskursija uz Aglonu u.c.

Lai vairāk uzzinātu par „Senioru skolas” aktivitātēm, sekojiet mums sociālajā tīklā -https://www.facebook.com/senioruskola/.

Piedalīties ekskursijā var jebkurš seniors, kas ir vecāks par 60 gadiem, iepriekš piezvanot pa tālr. 29412116 Tatjanai.

Tatjana Azamatova



Jauna aptauja

Augusts - 2018
P O T C P S S
  01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
 
ceturtdiena, 16.08.2018
trešdiena, 22.08.2018
ceturtdiena, 23.08.2018

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde