ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Seniorus aicina nepārvērtēt savas spējas un aizdomāties par drošību uz ceļa

Pievienots: 26.02.2019

Valsts policijas veiktajā padziļinātajā pētījumā noskaidrots, ka vairāk nekā trešdaļa jeb 38% smagi cietušo gājēju ir vecumā virs 60 gadiem.

Turklāt atklājas arī, ka katrs trešais gājējs seniors negadījumā cietis savas vainas dēļ. Iemesli – savu spēju pārvērtēšana un ceļu satiksmes noteikumu neievērošana. Pašlaik Latvijā norisinās informatīva drošības kampaņa gājējiem senioriem „Strauja sirds, bet kājas lēnas”. Tās mērķis - pievērst uzmanību tieši tiem gājējiem, kuri nezināšanas dēļ vai apzināti pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus.

Pateicoties mūsu pilsētas Senioru skolas līdzdalībai un aktivitātei, Latgalē pirmais publiskais pasākums, kas ir veltīts gājēju satiksmes drošībai, tika organizēts tieši Krāslavā. Vairāk nekā 30 senioru, tiekoties ar Valsts policijas pārstāvjiem, ieguva papildus zināšanas par to, kā pasargāt sevi uz ceļa.

Ceļu satiksmes uzraudzības inspektors Vasīlijs Smoļakovs: „Ik gadu arvien vairāk pensionāru kļūst par ceļu satiksmes negadījumu upuriem, diemžēl daudzos ceļu satiksmes negadījumos seniori ir gājuši bojā vai guvuši smagas traumas. Iemesls – ceļu satiksmes noteikumu neievērošana.”

Izvērtējot Krāslavas senioru paradumus, kas ir saistīti ar ceļa satiksmes drošību, Vasīlijs Smoļakovs norādīja, ka, pēc viņa novērojumiem, daudzi vecākās paaudzes pārstāvji bieži pāriet ielu tam neparedzētā vietā, kā arī, šķērsojot brauktuvi pa gājēju pāreju, ne vienmēr novērtē situāciju - vai vadītājs paspēs nobremzēt un apstāties pirms gājēju pārejas.

Policisti sagatavoja senioriem ne tikai vizuālo informāciju, bet arī sniedza padomus par to, kā pasargāt sevi uz ceļa.

Izvēlieties drošu vietu ceļa šķērsošanai! Pirms šķērsojat ceļu, pārliecinieties par drošību, paskatoties pa kreisi, pa labi un vēlreiz pa kreisi! Pārliecinieties, vai jums tiek dots ceļš! Pa brauktuves malu vai ceļa nomali ejiet pretēji transportlīdzekļu braukšanas virzienam! Diennakts tumšajā laikā nēsājiet gaismu atstarojošu vesti vai apģērbu ar atstarojošiem elementiem! Ja jūtaties nepārliecināts vai jums ir slikta pašsajūta – lūdziet palīdzību līdzcilvēkiem! Labākai stabilitātei der atcerēties arī par laikapstākļiem atbilstošu apavu izvēli, pievēršot uzmanību to slīdamībai.

Iecirkņa inspektors Deniss Gžibovskis demonstrēja senioriem pretslīdēšanas līdzekļus, ar kuru palīdzību ziemā uz ietvēm neslīdēs kājas.

Savukārt Latgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ksenija Belova pastāstīja par nepieciešamību pelēcīgajā un tumšajā laikā valkāt apģērbu ar atstarojošiem elementiem un uzdāvināja senioriem atstarojošās vestes.

Kampaņas „Strauja sirds, bet kājas lēnas” uzdevums - pievērst senioru un sabiedrības uzmanību satiksmes drošībai. Seniorus aicina nepārvērtēt savas spējas un aizdomāties ne tikai par savu, bet arī citu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļa.

Sagatavoja Elvīra Škutāne, autores foto



Jauna aptauja

Februāris - 2019
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
 
otrdiena, 05.02.2019
ceturtdiena, 14.02.2019

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde