sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

„Simtgades ekspresis” startēja Indrā

Pievienots: 30.05.2017

26.  maijā cauri visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem ceļā devās speciāls vilciena reiss „Latvijas ekspresis simtgadei” ar vairāk nekā 180 pasažieriem – dziedātājiem un dejotājiem. Gaidot XXVI Vispārējos latviešu dziesmu un XVI deju svētkus un Latvijas simtgadi, īpašais vilciens piestāja 12 Latvijas vietās un dzelzceļa staciju laukumos. Katrā vietā unikālus bezmaksas koncertus Latvijas novadu ļaudīm sniedza jauniešu koris „Balsis”, Rīgas Banku augstskolas jauktais koris „Monēta”, Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris „Rīga”, Rīgas Stradiņa universitātes Tautas deju ansamblis „Ačkups”, kultūras pils „Ziemeļblāzma” vidējās paaudzes deju kolektīvs „Auda”, VEF Kultūras pils Tautas deju ansamblis „Dardedze” un vietējie mākslinieki.

Vilciens savu maršrutu sāka Krāslavas novada Indras stacijā, kurp tas ieradās no valsts galvaspilsētas. Rīgas māksliniekus Indras stacijas laukumā sagaidīja vietējie iedzīvotāji un mūsu novada amatierkolektīvi – Izvaltas bērnu folkloras kopa „Mozī Latgalīši”, Izvaltas folkloras kopa „Izvoltīši” un Ūdrīšu Tautas nama folkloras kopa „Rudzutaka”, lai kopīgi uzsāktu simtgades svinības. Var sacīt, ka todien Indrā sākās Latvija, jo ceļu pa mūsu valsti uzsāka „Latvijas ekspresis simtgadei” – viens no lielākajiem un spilgtākajiem Latvijas simtgades vēstnešiem šogad!

„Turi Latviju dziļi ieslēgtu sirdī. Turi to kā lielāko dārgumu, ko nedrīkst pazaudēt. Jo, zaudējis Latviju, tu zudīsi pats,” ar šiem izcilajiem Jāņa Jaunsudrabiņa vārdiem pasākumu stacijas laukumā atklāja Latvijas valsts simtgades svinību pašvaldību koordinatore mūsu novadā Inga Kavinska.  

Viens no projekta „Latvijas ekspresis simtgadei” organizatoriem Andrejs Filipovs uzsvēra, ka šis vilciens saliedēs visus novadus: „Ar to, ka esam atbraukuši no Rīgas, mēs vēlamies pateikt, ka viss notiek nevis Rīgā, bet gan novados. Novadi un Rīga - visi Latvijas novadi ir saliedēti!”

Latvijā populārākais diriģents, jauniešu kora „Balsis” mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis pauda patiesu prieku būt Indrā un redzēt ļaudis kuplā skaitā sapulcējušos stacijas laukumā. Viņš atgādināja, ka pirms četriem gadiem līdzīgā veidā ar Dziesmu un deju svētku ekspresi tika ieskandināti 25. Dziesmu svētki. Bet „Latvijas ekspresis simtgadei” ir jau daudz vērienīgāks projekts.

Ints Teterovskis: „Šis ir īpašs vilciens, jo mēs šī vilciena plackartes vagonā pavadīsim kopā trīs dienas un divas naktis. Visi dalībnieki tur arī nakšņos, nekur citur mums nesanāks. Izbrauksim tiešām visu Latviju. Pa kluso varu pateikt: ja jums iepatiksies, varbūt atbrauksim arī 2018. gadā. Lai sanāk tā - kā iesākam, tā arī sagaidām, un tā arī noslēdzam. Lai visiem lieliska diena, paldies par latgaļu skaistajām dziesmām!”

„Mēs esam pirmā dzelzceļa stacija Latvijā, un esam par to ļoti lepni!” sacīja Indras pagasta pārvaldes vadītāja Ērika Gabrusāne. Pasākuma noslēgumā pašvaldības un novada ļaužu vārdā viņa pateicās par lielisko koncertu, pasniedzot kolektīvu vadītājiem nelielas dāvanas kā ceļa maizi, kas noderēs tālajā ceļā. „Latvijas ekspresis simtgadei” savu galapunktu Valgas stacijas laukumā sasniedza 28. maija vakarā, kur notika noslēguma koncerts. Ceļā no Indras līdz Valkai vilciens apstājās un koncerti notika Daugavpils, Krustpils, Daugavas, Vecumnieku, Dobeles stacijas laukumā, Liepājas Annas tirgus laukumā, Tukums I stacijā, Rīgas, Inčukalna un Siguldas stacijas laukumā.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/latvijas-simtgades-ekspresis-indra.html



Jauna aptauja

Maijs - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde