piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Skolēni ceļo, iepazīst un mācās

Pievienots: 24.10.2018

Pateicoties iniciatīvai „Skolas soma”, Izvaltas pamatskolas skolēniem bija iespēja aizbraukt ekskursijā. Mēs izvēlējāmies Preiļus - nelielo, viesmīlīgo un rudenīgi krāsaino Latgales mazpilsētu. Līdz Preiļiem no Izvaltas ir tikai stundas brauciens, bet daudzi no mums pirmo reizi apmeklēja kaimiņu pilsētu. Zelta rudens neskopojās ar savu krāsu košumu, saule sildīja, mazo un lielo ceļotāju noskaņojums bija priecīgs, zinātkārs, radošs un gatavs jauniem iespaidiem. Ainavas aiz autobusa loga bija kā no ceļojumu kataloga: Latgales pauguri, ceļu līkloči, zilie ezeri, tumšie meži, viss rudens zelta apmirdzēts. Mūsu novads patiešām ir pats skaistākais!

 Preiļos, izstaigājuši Preiļu pils parka kompleksu, izpētījuši tajā augošos kokus, pabarojuši pīlītes, mēs gājām uz savu galveno mērķi - Preiļu leļļu muzeju. Lelles, mākslinieces Jeļenas Mihailovas radītie mākslas darbi, ir fantastiskas. Māksliniece J.Mihailova ir vairāku pasaules valstu leļļu autoru asociāciju dalībniece, ieguvusi godalgotas vietas dažādos starptautiskos leļļu autoru konkursos un izstādēs. 2009. gadā viņa ir darinājusi lelli, pēc toreizējā Valsts prezidenta V.Zatlera pasūtījuma, kā dāvanu Spānijas karalim. Jeļena ir arī aktīva labdarības pasākumu atbalstītāja. Lūk, ar tādu radošu, talantīgu mākslinieci un viņas darbiem mēs iepazināmies Preiļos. Turpat bija iespēja arī pielaikot karaļu un karalieņu cienīgus tērpus.

 Ceļojuma turpinājums bija ne mazāk aizraujošs un interesants: Aglonas bazilika mūs pārņēma savā varā ar diženumu, mieru un svētumu. Priesteris Juris, kas bija mūsu gids, pastāstīja, ka Aglonas baznīca ir uzcelta vietā, kurā kādai ļoti ticīgai sievietei parādījās Dievmāte ar bērniņu uz rokām. Aglona ir visas pasaules katoļu iecienīta svētvieta. Visi padzērāmies Aglonas svētavota ūdeni.

Skolēnu atsauksmes par šo braucienu

Karīna: „Šogad mēs devāmies ekskursijā uz Preiļiem. Pirmā pietura bija Leļļu muzejs, kurā bija ļoti interesanti, bija ļoti daudz dažādu leļļu ar krāšņiem tērpiem. Uzzinājām, kā lelles tiek gatavotas, vienu lelli izgatavo apmēram 10-15 dienās, dažām vajadzīgi mēneši darba. Vislabāk man patika lelles – populāri aktieri un mūziķi. Pats interesantākais bija pārģērbšanās. Mūs aicināja uz speciālu ģērbtuvi, kurā bija ļoti daudz krāsainu, skaistu kleitu. Pirms kleitas uzvilkšanas mums aplika speciālu karkasu, lai kleita izskatītos kuplāka. Visi fotografējās, sanāca daudz skaistu foto. Atpakaļceļā mēs apskatījām Aglonas baziliku, uzzinājām daudz jauna par tās vēsturi. Šī ekskursija man ļoti patika, jo mēs braucām, visa skola, kā liela ģimene un es ieguvu daudz jaunu zināšanu.”

Baiba: „Rudens ir labākais laiks, lai brauktu ekskursijā, jo no kokiem krīt zeltainas lapas, spīd saule un dabas skati aiz autobusa loga ir ļoti skaisti un neparasti. Mēs apmeklējām Preiļu parku ar senajām pilsdrupām un ezeru, kurā peldēja balti un pelēki gulbji, Leļļu muzeju, Aglonas baziliku un Karaļkalnu. Man ļoti patika šī ekskursija, es uzzināju daudz jauna un interesanta, bet Leļļu muzejā ar blondo parūku un grezno rozā kleitu es jutos kā īsta princese.”

Līga: „Man ļoti patika ekskursija, īpaši Aglonas bazilikas apmeklējums, jo tur priesteris mums sarīkoja skriešanas sacensības, tas bija jautri. Pēc tam viņš mums izstāstīja par baznīcas vēsturi, tās apkārtni. Mēs noskaitījām kopīgu lūgšanu un apmeklējām arī Aglonas svētavotu.”

Kristīne: „Es gribētu, lai tādu ekskursiju būtu vairāk! Ir interesanti un jautri pavadīt laiku ar skolasbiedriem ārpus stundām, mēs tā labāk iepazīstam viens otru un sadraudzējamies. Redzējām skaistas, rudenīgi krāsainas Latgales ainavas, labāk iepazinām Latgali.”

 Lai lauku bērniem būtu vairāk tādu iespēju aizbraukt, izzināt un iepazīt mūsu dzimto Latviju, tās talantīgos cilvēkus, dabas ainavas, kultūras un arhitektūras pieminekļus! Lai bērni lepojas, ka viņu Dzimtene ir Latvija!

L.Bogdāne



Jauna aptauja

Oktobris - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde