otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Skolēni eksperimentē!

Pievienots: 19.02.2018

14. februārī Krāslavas pamatskolā ir aizvadīts novada vides pētnieku konkurss „Skolēni eksperimentē”, ko ik gadu organizē Krāslavas Bērnu un jauniešu centrs. Vispārējās izglītības iestāžu 35 audzēkņi (līdz 9. klasei ieskaitot), kuri veikuši praktiskus, ar vidi saistītus pētījumus, novērojumus un eksperimentus šogad iesniedza 13 pieteikumus konkursam.

Katra eksperimenta pamatā jābūt centieniem izprast izmaiņas, kas varētu notikt, mainot standarta apstākļus. Vispirms tiek izvirzīti pieņēmumi par to, kam jānotiek, kā to panākt, ko varētu izmainīt, lai būtu salīdzināšanas iespējas un kā izmaiņas varētu ietekmēt notiekošos procesus - pasliktināt, paildzināt, uzlabot.

Pirmo reizi pētnieciskajā konkursā piedalījās Robotikas pulciņa dalībnieki.

Robotikas pulciņa vadītāja Daiga Kušnire: „Skolēnu darbi tika vērtēti, ņemot vērā dažādus kritērijus: eksperimenta zinātniskums, izpildījums; personīgs ieguldījums eksperimenta veikšanā, izstrādē; domas skaidrība un loģiskums eksperimenta rezultātu pasniegšanā; prezentācijas prasmes un spēja apspriest savu darbu ar komisijas locekļiem. Neskatoties uz satraukumu, kas dažreiz visas domas izdzēsa no prāta, kopumā esam ļoti lieliski debitējuši. Milzīgs prieks par to, ka skolēnus šādi eksperimenti aizrāva, un jau rodas jaunas idejas nākamajiem projektiem.”

Izmantojot dažādas metodes, Varavīksnes vidusskolas audzēknes Ilga Ļapere un Olīvija Kleščinska (skolotāja Lilija Jasinska) pagatavoja ievārījumu, sīrupu un medu no priežu čiekuriem un dzinumiem. Izpētīja tā iedarbību uz cilvēka organismu un sniedza rekomendācijas, kā to izmantot. Darbs ieguva I vietu un iespēju piedalīties Rīgas Dabaszinību skolas eksperimentu konkursā, kur 8. klases jaunieši varēs iegūt labu pieredzi un jaunas zināšanas vides izglītībā.

II vietu saņēma Varavīksnes vidusskolas audzēknis Guntis Ungurs ( skolotāja Ilona Solima) ar darbu „Aromaterapija un ēteriskās eļļas”. Skolēns izpētīja un mājas apstākļos izgatavoja dažādās eļļas ar izsmalcinātu smaržu. Pārbaudīja to iedarbību un secināja, ka aromāti rada labsajūtu, atsvaidzina gaisu un rada omulīgu noskaņojumu.

Krāslavas pamatskolas robotikas pulciņa audzēkņi ( skolotāja Daiga Kušnire) nodarbībās aplūkoja tēmu „Elektriskā ķēde”. Skolēniem tika dota iespēja uzzināt par šo tēmu daudz sīkāk, detalizētāk un pašiem pārliecināties par to nozīmi apkārtējā vidē. Lūk, audzēkņu praktiskā darba rezultāti. Tika demonstrēti: „Luksofors”, „Superauto”, „Laumiņu lukturītis”, „Līdmašīna”, „Pele”, „Morzes kods”, „Diskobumba”, „Sniegpārsliņas”.  II vietu ieguva „Ventilators”, kas tika izveidots no nevajadzīgām plastmasas pudelēm, ko demonstrēja un prata labi prezentēt Normunds Andžāns, Daniels Panfilo, Raivis Radivinskis. III vietu ieguva „Nitro kuģis”, kuru var izmantot, pārvadājot nelielas kravas, un kā rotaļlietu. Peldošas motorlaivas modeli izgatavoja Agnese Pauliņa, Mareks Plinta un Kristaps Kušnirs.

Robežnieku pamatskolas darbs „Kā ilgāk saglabāt pārtikas produktus svaigus” ieguva III vietu (skolotāja Alla Stavro). Meitenes (Irina Apaļko, Samanta Rakovska, Lolita Buko) glabāja produktus dažādos iepakojumos, pārbaudot, kur ilgāk saglabāsies svaigi.   

Visu eksperimentu gaitā tiek secināts, vai iepriekš paredzētais īstenojas, vai nepieciešams kaut ko mainīt, labot. Bet pats galvenais - skolēni iemācījās kontrolēt apstākļus, viņiem patīk sasniegtais rezultāts un ir vēlme turpināt pētīt un eksperimentēt.

Palīdzēja vērtēt eksperimentus fizikas un matemātikas skolotāja, Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne un mājturības un tehnoloģiju skolotāja Iveta Balule.

 Rita Vekšina, Krāslavas Bērnu un jauniešu centra vides izglītības konkursa organizatore



Jauna aptauja

Februāris - 2024
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
 
svētdiena, 04.02.2024
pirmdiena, 05.02.2024
otrdiena, 06.02.2024
09:35 Izstāde

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde