piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Supratkas Dagdā

Pievienots: 21.02.2023

Dagdas Folkloras centrs sadarbībā ar Dagdas Kultūras centru supratkas Dagdā organizē kopš 2018. gada, un šo tradīciju turpināja arī šogad.

Dagdas Folkloras centra vadītāja Inta Viļuma pastāstīja, ka senāk supratkas bija cilvēku kopā sanākšana, īpaši rudens pusē un ziemā, kad lielie saimniecības darbi padarīti un ir vairāk brīva laika, kuru varēja pavadīt kopā ar kaimiņiem, paziņām un draugiem. Šādiem pasākumiem bijis dažāds mērķis – nopietna strādāšana, klusas sanākšanas reizes ar stāstījumiem un dziesmām, tāpat jautra laika pavadīšana ar dziesmām, dejām un rotaļām.

Supratku Dagdā mērķis bija atvadīties no ziemas, jo pati daba ar gaisu, kas smaržo savādāk, ar pirmajiem kurmja rakumiem, ar gaismu, kas uzkavējas ilgāk, liek manīt, ka ir pārejas punkts no ziemas miera uz kustību, darbību un jaunu sākumu. Šoreiz apmeklētājiem tika piedāvātas dažādas iespējas, kā pavadīt brīvo laiku un godam atvadīties no ziemas.

Radošajās darbnīcās, kuras vadīja Svariņu Tautas nama pasākumu organizatore Erna Šļahota, bija iespēja izgatavot dzīvības zariņus, rotājot bērza zariņus ar krāsainām spalvām un lentītēm. Senākos laikos bērzam tika piedēvētas pārdabiskas spējas: uzskatīja, ka bērzu pumpuri, kas sāk raisīties šajā laikā, ir pilni ar dzīvību, tāpēc šie bērzu zari tika saukti arī par dzīvības zariņiem. Tauta ticēja, ka, kamēr bērzi ir pumpuros (nav atdevuši spēku lapām), tajos ir auglības spēks, tāpēc gavēņa laikā ar buntītēm tika „pērti” gan lopi, gan vecāki (īpaši sievas), gan lauki pirms aršanas un arkli, gan koki, lai veicinātu auglību.

Tāpat, izmantojot pogas un diegu, katrs varēja izgatavot gan rotaļlietu, gan senu mūzikas instrumentu. Senos laikos, kad bērniem nebija lielas rotaļlietu izvēles, tika asprātīgi izmantotas dažādas saimniecībā izmantojamas lietas, tajā skaitā arī pogas. No pogām un stipra diega tika gatavoti „žvūrgzdyny” – gan rotaļlieta, gan mūzikas instruments.

Jaunieši aicināja ikvienu iesaistīties tradicionālajās rotaļās un dejās.

Tiem, kam bija vēlēšanās izkustēties un pavadīt šo dienu svaigā gaisā, bija iespēja vizināties ar ragaviņām, šļukt no kalna, slēpot vai vienkārši pastaigāties, nododoties nūjošanai.

Senos laikos uz supratkām nāca dažādu paaudžu cilvēki, tāpēc Dagdā šajā dienā tika padomāts par visiem, lai katrs var atrast sev tīkamu nodarbi, jo klāt pie visa minētā supratku noslēguma daļā skatītājus izsmieties no sirds aicināja Nautrēnu pagasta Dekteru amatierteātra aktieri, kuri piedāvā izrādi latgaliešu valodā „Modernā laulība jeb slimokases pacients”, režisore Ērika Bozoviča. Smiekli, aplausi, pilna zāle skatītāju bija supratku cienīgs noslēgums, kā arī apliecinājums tam, ka ziema tika godam pavadīta.

Nevar nepieminēt pankūkas un karstu tēju, kurus bija iespējams baudīt pie īpaši šim nolūkam paredzētajiem galdiņiem kopā ar ģimeni, draugiem vai kaimiņiem visu supratku garumā. Par garšīgajām pankūkām parūpējās Dagdas vidusskolas pavāres.

Jura Rogas foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Jūlijs - 2023
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
31
 
trešdiena, 05.07.2023
piektdiena, 07.07.2023
otrdiena, 11.07.2023
pirmdiena, 31.07.2023

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde