piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Svarīga informācija Lieldienu svētku svinētājiem!

Pievienots: 09.04.2020

Tuvojoties Lieldienu svētkiem, dažādas Latvijā darbojošās konfesijas noturēs Lieldienu dievkalpojumus vai nu 12. aprīlī, vai arī 19. aprīlī, un, ievērojot kanoniskos noteikumus, to norisi nevar pārcelt.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns šī gada 8. aprīlī ir sagatavojis skaidrojumu par Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” minēto ierobežojumu attiecināmību uz reliģisko organizāciju darbību tieši Lieldienu laikā:

„Reliģiskajām organizācijām laika periodā no 10. līdz 12. aprīlim un no 17. līdz 19. aprīlim (atkarībā no Lieldienu svinēšanas laika) Lieldienu svētku dievkalpojumu laikā aicināt iedzīvotājus palikt savās mājās un piedalīties svētku dievkalpojumos attālināti, tostarp, izmantojot internetu, TV un radio starpniecību.

Visus svētku dievkalpojumus plānot bez apmeklētāju klātbūtnes. Dievkalpojumus notur garīgais un kalpojošais personāls savu pienākumu ietvaros, pēc iespējas izvairoties no tiešā kontakta. 

Apzinoties, ka reliģisko organizāciju telpas (dievnami) ir publiskās vietas un tās nav slēgtas apmeklētājiem, uz reliģiskajām organizācijām ir tieši attiecināmi ierobežojumi un noteikumi par sociālo (fizisko) distancēšanos. Rīkojumā nav noteikts konkrēts personu skaits, kas var atrasties publiski pieejamās vietās (t.sk. reliģisko organizāciju telpās). Minētais nozīmē, ka ikvienam, kas atrodas reliģisko organizāciju telpās, ir jāievēro divu metru sociālā (fiziskā) distancēšanās. Tas ir attiecināms gan uz garīgo personālu, rīkojot dievkalpojumu, gan uz dievnamu individuālajiem apmeklētājiem (t.sk. dievkalpojumu laikā), gan uz citām personām, kā, piemēram, personām, kas veido dievkalpojuma video/audio tiešraidi. Līdz ar to reliģiskajām organizācijām ir pienākums nodrošināt iespēju apmeklētājiem ievērot divu metru distanci jebkurā  dievnama vietā, t.sk., ieejot dievnamā. Maksimālais ieteicamais apmeklētāju skaits, kas vienlaikus var atrasties dievnamā, ir 25 personas, neskaitot garīgo un kalpojošo personālu.

Reliģiskās organizācijas nodrošina roku dezinfekcijas līdzekļa pieejamību pie dievnamu ieejas un aicina apmeklētājus lietot sejas maskas.

Reliģiskās organizācijas sadarbojas ar Valsts policiju un citām institūcijām sabiedriskās kārtības un epidemioloģisko prasību nodrošināšanai.

Tādējādi ikviens ir stingri aicināms palikt mājās un neapmeklēt dievnamus Lieldienu dievkalpojumu laikā, lai rūpētos par sabiedrības veselības drošību un mazinātu inficēšanās risku sev un citiem cilvēkiem. 

Augsti novērtēju reliģisko organizāciju pārstāvju aktīvo iesaisti ieviesto drošības pasākumu skaidrošanā un ticīgo mudināšanā "palikt mājās", pēc iespējas atturoties no publisku vietu, tai skaitā, dievnama apmeklējuma, tā vietā aicinot reliģiskās darbības veikšanai izmantot attālinātus dalības veidus.”

Ticīgo cilvēku intereses respektētas

Valsts sekretārs R. Kronbergs vērš uzmanību arī uz to, ka reliģisko organizāciju pārstāvji turpina aktīvi iesaistīties ieviesto drošības pasākumu skaidrošanā un aicina ticīgos "palikt mājās", pēc iespējas atturoties no publisku vietu, tai skaitā, dievnama, apmeklējumiem, tā vietā reliģiskās darbības veikšanai izmantojot attālinātus dalības veidus – izmantojot internetu, TV un radio starpniecību. 

Ņemot vērā minēto, tiek darīts viss iespējamais, lai mazinātu cilvēku pulcēšanos dievnamos. Tomēr, respektējot ticīgo cilvēku intereses, nevar pilnībā aizliegt iespēju apmeklēt dievnamus, ik sevišķi tik nozīmīgu svētku laikā. Tādēļ būtu svarīgi nodrošināt ieteicamo maksimālo dievnamu apmeklētāju skaitu, kas vienlaikus var atrasties dievnamā, proti, 25 personas, neskaitot garīgo un kalpojošo personālu, nodrošinot divu metru sociālo (fizisko) distanci. Nodrošinot sabiedrisko kārtību un drošību, nav pieļaujama dievkalpojumu pārtraukšana, un noteikto ierobežojumu piemērošana un kontroles pasākumu veikšana jāveic, ņemot vērā konkrētās situācijas apstākļus (dievnama lielums, pasākuma norise u.c.). Minētie nosacījumi attiecināmi uz visa veida Lieldienu svētku dievkalpojumu norisi, neatkarīgi no reliģiskās organizācijas reģistrācijas fakta.

Tieslietu ministrija aicina visas iesaistītās institūcijas uz sadarbību, pieturoties pie Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna 2020. gada 8. aprīļa skaidrojuma.

Tāpat visas iesaistītās institūcijas, veicot savus pienākumus, tiek lūgtas ar izpratni izturēties pret sabiedrības ticīgo daļu, skaidrojot reliģiskajām organizācijām tiesībaizsardzības iestāžu darbību un tās nepieciešamību.

Attēls no https://momenti.lv/#lieldienas


Jauna aptauja

Aprīlis - 2020
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
 
pirmdiena, 06.04.2020
otrdiena, 14.04.2020

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde