otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Tikšanās ar skaistumu

Pievienots: 23.01.2018

Iesākot Latvijas valsts jubilejas gadu, 11. janvārī Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja izstāžu zālē notika tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes izstādes „Ziedošais paralēlisms” atklāšana.

Pirms izstādes atklāšanas Krāslavas pamatskolas 4. b klasei ar audzinātāju Anitu Teivišu un 5. a klasei ar audzinātāju Jeļenu Japiņu bija unikāla iespēja tikties ar pašu tekstilmākslinieci. Kopā ar skolēniem pavadījām 1,5 stundu ar dzīvespriecīgu un jauku cilvēku. Māksliniece prezentēja savus darbus. Viņa stāstīja, ka jau no bērnības juta vienotību ar dabu, kas plešas plašumā, sazarojas veidolos un uzplaukst pilnīgumā. Tas nāk no bērnības, kad meitene ar prieku brauca ciemos pie mammas vecākiem uz Krāslavas pusi – uz Robežniekiem.

Par savu galveno darbības virzienu mākslā viņa uzskata tieši gobelēnu aušanu. Tekstilmāksliniecei patīk radīt liela izmēra darbus. Tāpat kā lielos kokos ieskrienas lieli vēji, arī lielos darbos ienākas lielas domas. Kompozīcijas veidošanā viņa pielieto lielu laukumu attiecības. Darbus būvē uz krāsu kontrasta principa. Ivetas Vecenānes daiļrades caurviju tēma ir ūdensroze - puķe, kura dabā sastopas ar trim stihijām: zemi, ūdeni un gaisu. Ūdensroze ir brīnums dabā. Māksliniece vēlas, lai gobelēnos tā pārtop par esības prieka simbolu. Saskatīt jauno un parādīt to savos darbos ir autores stihija.

Mēs uzzinājām, ka mākslinieces darbi ir bijuši izstādīti Vašingtonā, Romā, Berlīnē, Pēterburgā, Briselē, kā arī Ukrainā, Somijā, Zviedrijā, Lietuvā, Igaunijā, Kanādā, Austrālijā un citās valstīs.

Iveta Vecenāne izmanto Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieces Ingas Ļašenko augstās tehnoloģijās radīto dzintara diegu. Dzintara diegu savos darbos māksliniece kombinē kopā ar citām šķiedrām - kašmiru, zīdu, linu un vilnu. Viņa ir sarakstījusi arī divas aizraujošas bērnu grāmatas par brīvdienām Latgales laukos. Ļoti veiksmīgais mēģinājums bērnu literatūras laukā – grāmatiņas „Mans vectētiņš Antontiņš” un „Vectētiņš Antontiņš un mēs” ar pašas tekstu un ilustrācijām - vēsta par neparastu vectētiņu, patiesībā – mākslinieces vīratēvu, kurš ar savu nemierpilno dabu iedvesmo paraudzīties citādi uz dzīvi.

Māksliniece novadīja radošās darbnīcas mūsu skolēniem. Katram no skolēniem, kuri zīmēja ar pasteļkrītiņiem, māksliniece atrada labus un siltus vārdus. Jāatzīmē arī mākslinieces pedagoģiskās dotības. Viena no meitenēm pajautāja: „Kā jūs kļuvāt par tekstilmākslinieci?” Uz ko Iveta Vecenāne atbildēja: „Man paveicās ar vecākiem, viņi man atļāva nodarboties ar to, kas man patīk. Viņi man iemācīja redzēt skaistumu apkārt. Jau no 9. klases es sapratu, par ko gribu kļūt.”

Refleksijā visi skolēni atzīmēja, ka viņiem ļoti patika 11. janvāra pasākums, un par to liels paldies! Pateicamies Krāslavas muzeja darbiniekiem par iespēju satikties ar radošu un siltu cilvēku – Ivetu Vecenāni.

Novēlam māksliniecei turpināt popularizēt un attīstīt gobelēnu aušanas mākslu Eiropā un visā pasaulē!

Jeļena Japiņa,
Krāslavas pamatskolas 5.a klases audzinātāja



Jauna aptauja

Janvāris - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 
pirmdiena, 01.01.2024
pirmdiena, 08.01.2024
piektdiena, 19.01.2024

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde