otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Top šķiroto atkritumu savākšanas laukums

Pievienots: 08.04.2019

Plānojamajā ražošanas zonā Krāslavā, Latgales ielā 5, iepretī SIA „Krāslavas nami” centrālajai katlumājai top šķiroto atkritumu savākšanas (pieņemšanas) laukums, kas ir speciāli aprīkota norobežota vieta, kur konteineros savāc un uzglabā dažādu veidu atkritumus pirms to apglabāšanas vai pārstrādes.

SIA „Krāslavas nami” valdes priekšsēdētājs Valerijs Maslovs uzsvēra, ka objekts top atbilstoši MK noteikumu prasībai par šādu laukumu ierīkošanu pašvaldībās. Iedzīvotājiem tiks nodrošināta iespēja pareizi un likumīgi atbrīvoties no dažādiem atkritumu veidiem. Tuvumā esošo māju iemītniekiem topošā laukuma sakarā nav jāpārdzīvo - tas neatstās nekādu negatīvi ietekmi uz vidi un iedzīvotājiem. Būvdarbus veic iepirkuma rezultātā uzvarējušais būvuzņēmējs atbilstoši tehniskajam projektam, kas saskaņots ar visām instancēm. Laukums būs noasfaltēts, notekūdeņi tiks savākti un izlaisti caur iekārtu, kas tos attīra no naftas produktiem, augsne netika piesārņota. Pēc būvdarbu pabeigšanas teritorija tiks nožogota, un neviens tur nevarēs vest un izgāzt sazini kādus atkritumus, tikai to, kas būs atļauts. Bet kā īsti šo laukumu izmantos?

Valerijs Maslovs: „Laukums īslaicīgai šķiroto atkritumu uzglabāšanai ir nepieciešams gan mums, gan arī privātpersonām, kuras nedzīvo Krāslavā, bet atved savus šķirotos atkritumus maisos un izmet pilsētas šķiroto atkritumu savākšanas punktos. Attiecībā uz šķirotiem atkritumiem tā drīkst darīt, bet, kad atklāsim laukumu, šķirotos atkritumus varēs vest tieši uz laukumu, kur atbrīvoties no tiem būs ērtāk un ātrāk.

Visiem jāsaprot, ka dalīti vākto atkritumu konteineru apkalpošana ir iekļauta kopējā cenā par nešķirotiem sadzīves atkritumiem, līdz ar to svarīgi ir samazināt šīs izmaksas. Mēs, kā atkritumu apsaimniekotājs, tos savos konteineros, kas paredzēti dalītai atkritumu vākšanai, īslaicīgi uzglabāsim jaunajā laukumā.

PET taru (plastikāta pudeles), plastmasas, alumīnija, skārda iepakojumu, papīru, kartonu – visu, ko pēc tam var nodot otrreizējai pārstrādei, uzkrāsim un ar lielāku transportu vienā reizē aizvedīsim pārstrādātājiem. Tas dos ekonomisko efektu, jo transportēšanas izmaksas ir lielas. Vecais angārs netiks nojaukts, tur glabāsim to, ko nevar turēt zem klajas debess, piemēram, papīru un kartonu.

Ar laiku piedāvāsim iedzīvotājiem iespēju šeit nodot arī veco elektrotehniku, autoriepas, lielgabarīta atkritumus (skapjus, dīvānus, galdus, krēslus u.tml.), kā arī iespēju likumīgi atbrīvoties no mājsaimniecībās radītiem būvgružiem, kas šobrīd ir aktuāla problēma. Tiesa būvgružu pieņemšana būs maksas pakalpojums, katra krava tiks nosvērta, un cena būs atkarīga no svara. Bez maksas šādi atkritumi netiek pieņemti nekur. Tam visam mums vēl ir jāsaņem atļauja, un tas prasīs noteiktu laiku.

Gribu vēlreiz uzsvērt, ka šajā laukumā nebūs nekādu sadzīves atkritumu, tajā netiks šķiroti sadzīves atkritumi, nebūs nekādu darbības veidu, kas kaitē videi. Jā, var būt situācija, ka atvestajos šķiroto atkritumu konteineros ir cita veida atkritumu piejaukums, bet tos uzreiz atlasīs un iemetīs tādā pašā konteinerā, kādi stāv jebkurā daudzdzīvokļu namu pagalmā. Atkritumus, kas ir derīgi otrreizējai pārstrādei, nogādāsim pārstrādātājiem, bet viss pārējais tiks nogādāts uz atkritumu poligonu.”

Juris Roga,
autora foto

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde