otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Tuvāk Dievam Aglonā

Pievienots: 17.08.2017

Katru gadu tūkstošiem katoļu no visas Latvijas pulcējas mazajā Latgales pilsētā - Aglonā, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos. Svētku pasākumi turpinājās piecas dienas: svinības sākas 11. augustā ar slimniekiem veltīto dienu (kurā tiek aizlūgts par smagi sasirgušo veselību), bet noslēdzas ar galveno Svēto Misi 15. augustā, to apmeklēja arī Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis. Visiem notikumiem Aglonā varēja sekot līdzi „Radio Marija” ēterā.

Šogad Aglonā ieradās vairāk nekā 20 svētceļnieku grupas. Ceļā uz savu mērķi apņēmīgajiem svētceļniekiem nācās pārvarēt ne tikai daudzus kilometrus garajā maršrutā līdz Aglonai, bet arī laika apstākļus – lielo karstumu, lietusgāzes un vēju. Svētceļnieku pulkā vienmēr iekļaujas arī bērni un sirmgalvji, kuriem ir fiziski grūtāk mērot kājām tālo ceļu. Tieši neatlaidība un stipra ticība Dievam ceļiniekiem sniedz spēku pārvarēt jebkādas grūtības un šķēršļus.

Arī es 14. augustā devos uz Aglonu, lai piedalītos svētku pasākumos. Ierodoties Aglonā, mani visvairāk pārsteidza cilvēku jūra visapkārt - jau no paša rīta Aglonas centrālais laukums bija pārpildīts, bet pie svētavota un Jaunavas Marijas altāra sastājās garas rindas. Ir patiešām pārsteidzoši redzēt vienā vietā tik daudz dievbijīgu, Jēzum Kristum ticīgu cilvēku.

Bija redzams - svētku organizēšanā pielikti milzīgi pūliņi, jo viss bija labi saplānots. Strādāja vairāki medpunkti, kuri bija gatavi sniegt neatliekamo palīdzību jebkurā mirklī, policija regulēja satiksmi Aglonas šaurajās ielās, kā arī daudzi zemessargi nodrošināja sabiedrisko kārtību, bija pieslēgta nepārtraukta elektroapgāde. Kā zināms, šī gada pasākumam Aglonā Ministru kabinets piešķīra 125,9 tūkstošus eiro.

Aglonā man izdevās apmeklēt divas mises, kā arī izstāvēju garo rindu pēc svētā ūdens. Aglonas svētajam ūdenim piedēvē dziednieciskas īpašības - tas ārstē dažādas hroniskas ādas kaites, iekaisumus, kā arī citas slimības, bet pārsvarā to izmanto, lai veldzētu slāpes.

Nozīmīgs brīdis šī gada pasākumā bija Arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča uzruna Aglonas svētku vigīlijas dievkalpojumā. Viņš aicināja klausītājus aizdomāties par nopietnu problēmu Latvijas valstī, proti, iedzīvotāju emigrāciju. Dzimstība vēl arvien ir mazāka par mirstību, un no valsts izbraucošo cilvēku skaits arvien vēl ir ap 10 tūkstošiem gadā. Arhibīskaps mudināja katoļticīgos atvērties uz svētību, atgriezties no grēkiem, atteikties no mantkārības, varaskāres, baudkāres. Runa mudina latviešu tautu mainīties uz labo, neskatoties uz mūsdienu grūtībām.

Svētku diena noslēdzās ar krusta ceļu, kurš tika veltīts pārdabiskam notikumam kristietības vēsturē – Fatimas brīnumam. 1913. gada 13. maijā mazā Portugāles pilsētā, Fatimā, trīs bērni uz lauka redzēja Jaunavas Marijas parādīšanos. Mūsdienās šajā pilsētā ir uzcelta kapela, ko apmeklē miljoniem svētceļotāju.

Aglonas svētki ir aizvadīti, tomēr iespaids un labas atmiņas saglabāsies uz ilgu laiku. Noteikti atgriezīšos Aglonā arī nākamajā vasarā!

Dāvids Babrovskis, autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/ru/galereja/foto/album/vissvetakas-jaunavas-marijas-debesis-uznemsanas-svetki-aglona.html


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde