otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Uz Indru pēc garšīgā un pozitīvā!

Pievienots: 18.10.2019

17. oktobrī Indras pagasta bibliotēkā notika pasākums „Rudentiņš bagāts vīrs, visus gatavs uzcienāt”, uz kuru tika aicināti Indras, Robežnieku un Joņinu bibliotēkas lasītāji. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja veikt sālījumu, marinējumu, ievārījumu degustāciju un apmainīties ar receptēm, starp kurām varbūt bija pat daža laika ritumā piemirsta vai retāk zināma.

Indras iedzīvotāja, agronome Valentīna Bārtule ir liela ievārījumu meistare, un vāra ļoti neparastus ievārījumus no tādiem augļiem un augiem, kādus cits mūžam neiedomāsies likt ievārījuma katlā. Šī pasākuma dalībnieki varēja ne tikai iepazīties ar literatūru par ievārījumu, noklausīties Valentīnas ievārījumu prezentāciju, bet arī kaut ko no tā visa nogaršot. Šajā drēgnajā rudenī, kad klejo infekcijas, imunitātes stiprināšanai lieti noderēs upeņu-piparmētru vai aveņu-piparmētru ievārījums. Gurķu ievārījums top kā veltījums Krāslavai - gurķu pilsētai. Valentīna vāra tik daudz dažādu ievārījumu, ka tūristi nereti jautā, kādi starp tiem visiem ir visneparastākie?

„Manuprāt, tie ir divi: no gailenēm, kas labi iet kopā ar gaļas ēdieniem, un nātrēm, kas ir ievārījums diētai. Tajā nav cukura, bet ir medus. Nātru ievārījumu lieto no rīta ar biezpienu vai sieru, piedzerot kafiju vai tēju…” klātesošajiem stāstīja Valentīna.

Lai arī siekalas jau tecēja, pirms degustācijas gardēžiem bija nedaudz jāpastrādā. Proti, Indras pagasta bibliotēkas vadītāja Romualda Žuraka aicināja pasākuma dalībnieces apmeklēt radošo darbnīcu „Rudens roze”, kur sievietes izgatavoja rožu pušķus no rudens salnu krāšņi izkrāsotajām kļavu lapām. Pie vienas reizes čaklās grāmatu lasītājas apskatīja telpās izvietoto Indras rokdarbnieču pulciņa darbiņu izstādi, kas pārsteidza ar daudzveidīgo tehniku, tematiku un rūpīgumu izgatavošanā. Turpat ir apskatāmi daži mākslas skolas audzēkņu darbi, kā arī tematiska fotogrāfiju izstāde, kurā Indra atspoguļota laikmetu griežos, parādītas arī Indras tradīcijas, kultūras dzīve un pagasta dzīve. Kamēr pasākuma dalībnieču viena daļa pievērsās kļavu lapu pārvērtībām, otra uzmanīgi pētīja izstādi, fotogrāfijas un diskutēja par jautājumiem, kas ieinteresēja.

Produktu degustācijas gaitā tika noskaidrots pats gardākais ēdiens un sumināta saimniece, kura ēdienu pagatavojusi. To paveica vienkārši – tās burciņas saturs, kura iztukšojās visātrāk un praktiski līdz dibenam, arī tika atzīts par gardāko. Burciņas satura saimniece Marina Ignatjeva diemžēl nevarēja ierasties uz pasākumu, bet balvu viņai aizveda un nodos rokās Robežnieku delegācija. 

Turpinājumā Joņinu un Robežnieku bibliotēkas vadītājas - Žanna Juhņeviča un Rita Kovaļevska - piedāvāja lasītājām jautrus konkursus un uzdevumus, kam arī bija liela atsaucība. Pasākuma dalībnieces bija ļoti aktīvas, jokoja, dziedāja, pat uzdejoja, gūstot un dodot daudz pozitīvas emocijas. Starp citu, mūsdienās tieši pozitīvi cilvēki ir tie, kurus novērtē, ar kuriem daudzi grib būt draugos, vēlas sadarboties, atrasties līdzās. Savukārt tie, kuri māk tik vien kā nemitīgi gausties un raudāt, citiem nav interesanti. Tālab šādiem pasākumiem ir, kā mūsdienās pieņemts sacīt, pievienotā vērtība – jo vairāk pozitīvu cilvēku, jo mazāk mūs visus nomāc dažādas negācijas un problēmas.

„Paldies, ka jūs atsaucāties un pieņēmāt aicinājumu piedalīties,” klātesošajiem sacīja Romualda Žuraka. „Šogad jau esam viesojušies pasākumā Robežnieku un Joniņu bibliotēkā pie Žannas un Ritas, tagad - šeit. Es ceru, ka mums ieveidosies jauna tradīcija. Varbūt rodas jautājums, kāpēc pasākumā nav vīrieši? Bet šodienas tēma ir tuva tieši mums, sievietēm!”

Juris Roga

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde