ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Uzņēmējdarbība Krāslavas novadā. 2016. gads

Pievienots: 02.05.2017

2016. gads Krāslavas novada uzņēmējiem bija mierīgs gads, nenotika izmaiņas nodokļu politikā, nebija vērojams straujš cenu kāpums.

Latvija ir neliela valsts, un tās tirgus ir mazs. Uzņēmumu izaugsmi veicina ārējais tirgus, tādējādi pozitīvi ietekmējot valsts tirdzniecības bilanci. Krāslavas novadā darbojas vairāki eksportējošie uzņēmumi. A/S „Krāslavas piens” daudz investē tehnoloģijās, kas dod iespēju ievērojami uzlabot produkcijas kvalitāti un apjomu.  2016. gadā rūpnīcā tika uzstādīts moderns aprīkojums, kas ir paredzēts piena pārstrādei – pašlaik tas ir Baltijā vienīgais separators ar tiešo piedziņu un sterilizatoru. 2016. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 11 miljoni eiro. Piena pārstrādes produkti tiek eksportēti galvenokārt uz Vāciju un Holandi, kā arī uz Saūda Arābiju, sausais piens – arī uz Gruziju, Kazahstānu, Poliju, Lietuvu. Iekšējam tirgum aiziet 20% no saražotās produkcijas, pieaugot apgrozījumam, pieaug arī darbinieku skaits.

SIA „Varpa” ir viens no lielākajām kokapstrādes uzņēmumiem Latgalē, kas nodarbina 106 cilvēkus. Galvenā produkcija ir galdniecības izstrādājumi, kokskaidu granulas, dārza mēbeles un bērnu spēļu laukumi, kuru eksportē uz Franciju, Zviedriju, Lielbritāniju. 2016. gadā uzņēmums nodeva ekspluatācijā kokskaidu granulu noliktavu. 2016. gadā uzņēmuma apgrozījums un darbinieku skaits mazliet pieauga.

SIA „Nemo” ir viens no lielākajiem sieviešu virsdrēbju ražotājs Latvijā, kas veic rūpniecisko šūšanu un sniedz izšūšanas pakalpojumus, sūtot savu produkciju uz Skandināvijas valstīm. Pašlaik uzņēmuma kopējā jauda ap 130-150 tūkstoši izstrādājumu gadā. SIA „Nemo” 2016. gadā maijā Gulbenē atklāja apģērbu šūšanas uzņēmuma filiāli. Uzņēmums nodarbina vidēji 240 strādājošo.

Zviedrijas - Somijas kopuzņēmums „Latgran” nodarbojas ar industriālo kokskaidu granulu ražošanu un realizāciju, tā produkcija tiek eksportēta uz Eiropas Savienības valstīm.  

SIA „IV PLUS” šūšanas pakalpojumus sniedz Igaunijas, Norvēģijas un vietējiem uzņēmumiem, gadā tiek sašūti apmēram 52 tūkstoši izstrādājumu – gan darba apģērbi, gan bērnu virsdrēbes.

2016. gadā Krāslavas novadā savu saimniecisko darbību uzsāka vairāki uzņēmumi. 2016. gada nogalē bijušajā SIA „Krebsar” ēkā (Indras iela 30, Krāslavā) savu darbību uzsāka SIA „Fiwolat”, kas ražo taras dēļus eksportam uz Lielbritāniju, darbā tika pieņemti divpadsmit strādnieki.

2016. gada novembrī „Statoil” atvēra jaunu degvielas uzpildes staciju Krāslavā, Rīgas ielā. Šī ir četrpadsmitā degvielas uzpildes stacija, kas Latvijas „Statoil” tīklā darbojas uz franšīzes pamata.

Latvijā dzimušais zīmols „Naive Wood Factory” radies 2014. gada rudenī Rīgā un no 2015. gada turpina un attīsta savu darbību Krāslavā. SIA „Naive Wood” mēbeļu izgatavošanā izmanto materiālus no savu laiku nokalpojušām koka celtnēm. Mēbeļu dizainu papildina veco dēļu izteiksmīgā tekstūra un metāla elementi. Visa produkcija pilnībā ir roku darbs. Ik mēnesi tiek ražotas aptuveni trīsdesmit mēbeles. 

Latgales uzņēmēju atbalstam ar 2017. gadu sāk darboties Latgales speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) likums, lai veicinātu Latgales reģiona attīstību, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai. LSEZ ir iespēja gan Latgales uzņēmējiem, gan ienākošiem investoriem ieguldīt līdzekļus uzņēmējdarbībā nākotnē - līdz 2035. gadam un saņemt likumā noteiktas nodokļu atlaides: 80% uzņēmuma ienākuma nodokļa un no 80% līdz pat 100% nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi. Savu vēlmi saņemt Latgales SEZ kapitālsabiedrības statusu ir izrādījuši arī Krāslavas novada uzņēmēji.

2016. gada oktobrī savu darbību uzsāka Daugavpils Biznesa inkubators, kas veidots, lai palīdzētu attīstīties jauniem, dzīvotspējīgiem un konkurētspējīgiem komersantiem. Pirmsinkubācijas atbalsts (100% līdzfinansējums) pieejams fiziskām personām un komersantiem uz laiku ne ilgāk par 6 mēnešiem – biznesa idejas novērtējums, uzņēmējdarbībai nepieciešamā vide, biroja aprīkojums. Inkubācijas atbalsts pieejams uz laiku ne ilgāk par 4 gadiem tiem komersantiem, kuriem ir iespēja pretendēt uz grantu ar līdzfinansējumu 50% apmērā no attiecināmajām izmaksām.

Krāslavas novada ekonomisko platformu 2016. gada 1. janvārī veidoja 722 uzņēmumi, savukārt 2015. gadā - 736 uzņēmumi.

Pagājušajā gadā Krāslavas novadā reģistrēti 30 jauni uzņēmumi sekojošās nozarēs: kokapstrāde, lauksaimniecība, mazumtirdzniecība, izmitināšanas un viesnīcu pakalpojumi, ēdināšana. Vadošās nozares Krāslavas novadā: lauksaimnieciskās produkcijas ražošana un pārstrāde, kokapstrāde, vieglā rūpniecība, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšana un tūrisms.

2016. gadā notika vairāku uzņēmumu darbības apturēšana. 44 Krāslavas novadā reģistrētie uzņēmumi likvidēja savu darbību, un 2015. gadā savu darbību likvidēja 50 uzņēmumi. Bieži tas bija saistīts ar biznesa vides sakārtošanu, likvidējot uzņēmumus, kas vairs nav ekonomiski aktīvi. Bezdarba līmenis Krāslavā 2016. gada 1. janvārī bija 13,70% pret darbspējas vecuma iedzīvotājiem.

Katru gadu Krāslavas novada uzņēmēju zināšanu stiprināšanai tiek rīkoti informatīvi pasākumi. 2016. gada aprīlī tika organizēts Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra seminārs par pieejamajiem atbalsta instrumentiem uzņēmējdarbībai, savukārt gada nogales seminārā tika sniegta aktuāla informācija par atbalsta iespējām uzņēmējdarbībai, nodokļu piemērošanas izmaiņām 2017. gadā.

Krāslavas novada tūrisma informācijas centrs (TIC) 2016. gadā organizēja apmācības, dalību izstādēs un pieredzes apmaiņas braucienus. 2016. gada 5.–7. februārī Latgales reģions prezentēja savu tūrisma piedāvājumu starptautiskajā tūrisma izstādē „Balttour 2016”. Pagājušajā gadā Krāslavas novada TIC sadarbībā ar tūrisma uzņēmējiem apmeklēja Krāslavas novada tūrisma objektus. Septembra beigās notika pieredzes apmaiņas brauciens uz Hījumā reģionu Igaunijā, kurā dalībnieki apmeklēja dažādus reģiona uzņēmumus, dalījās pieredzē, strādājot Eiropas kulinārā mantojuma tīklā, baudīja visdažādākos kulinārā mantojuma ēdienus un ieguva daudz jaunu ideju sava darba pilnveidošanai un dažādošanai. Novembra sākumā Latvijas tūrisma pārstāvji stiprināja saites ar Baltkrievijas kolēģiem, kuriem prezentāciju sniedza tūrisma profesionālis arī no Krāslavas.

Klātienē tika sniegtas daudzas konsultācijas par finanšu pieejamību, konsultatīvs atbalsts piemērotu industriālo zonu un telpu atrašanā, biznesa uzsākšanā,  finansējuma piesaistē un projektu izstrādē.

Krāslavas novada dome atbalsta novada mazos ražotājus un rīko viņiem vairākus pasākumus. Pagājušajā gadā pašvaldība finansēja uzņēmējiem - mājražotājiem dalību „Pārnovadu uzņēmēju dienā 2016” Aizkrauklē, kur pircējiem garšoja Olgas Birkes sieri un mājas kēksi, Sergeja Zakrevska maize un kaņepju sviests, Dinas un Māra Skudru gaļas kūpinājumi ar preču zīmi „Skudru gaļa”, SIA „Krāslava D” konditorejas izstrādājumi. 21. jūnijā dome iniciēja un atbalstīja novada mazo ražotāju braucienu uz Kuldīgu, ar mērķi apmeklēt Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību (LPKS) „Kuldīgas labumi”, iegūt informāciju par kooperatīvās sabiedrības dibināšanas procesu, pārņemt pieredzi, apzināt sasniegumus un grūtības, un iespējamos atbalsta mehānismus. Augustā ZS „Bagātības”, SIA „Latvilna”, ZS „Kurmīši” un L.Morozova piedalījās Latgales dienā Rīgā. 

2016. gada decembrī, pirms Ziemassvētkiem, Krāslavā (Baznīcas ielā 1) tika atvērts mājražotāju tirgus „Jāņupīte”. Divas dienas nedēļā tirgū var iegādāties mājražošanas produkciju, ko izgatavo Krāslavas novadā: žāvētus gaļas un zivju izstrādājumus, sieru, maizi, linu un kaņepju eļļu, medus, zāļu tējas, kā arī daudzveidīgus konditorijas izstrādājumus.

Ceļu infrastruktūras sakārtošana ir viena no Krāslavas novada pašvaldības prioritātēm. 2016. gadā ir noslēgta vienošanās par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēta projekta īstenošanu. Projekta gaitā veikta Raiņa ielas posma, Vasarnīcu ielas un pašvaldības ceļa „Kalnieši – Stalti” posma pārbūve, 2017. gadā plānota divu Lielās ielas posmu pārbūve. Paredzēts, ka  projekta attīstīšana ļaus pieciem uzņēmumiem izveidot trīspadsmit jaunas darbavietas un veikt ieguldījumus savu uzņēmumu attīstībā.  

Pasākuma „Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos” ietvaros līdz 2020. gadam Krāslavas novadam ir pieejami 2,43 miljoni eiro Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējuma, lai veicinātu uzņēmējdarbību lauku teritorijās. Finansējums paredzēts investīcijām pašvaldības grants ceļu infrastruktūras kvalitātes uzlabošanai novada lauku teritorijās, kas nepieciešami lauku saimniecībām uzņēmējdarbības attīstībai. 2016. gada laikā ir uzsākta pirmo grants ceļu pārbūve. Robežnieku pagastā tika pārbūvēts ceļš „Skuķi - Blusi” 2,36 km garumā, bet Skaistas pagastā tika pārbūvēts ceļš „Traptišķi - Lūņi - Traptišķi” 1,62 km garumā. 2017. gadā šī pasākuma ietvaros ar ELFLA atbalstu tiek paredzēts veikt 1,70 km garu ceļa „Kalvīši - L.Gengeri - Mazie Suveizdi - Izvalta” pārbūvi Izvaltas pagastā, 1,79 km garu ceļa „Kalte - Krasnoļenka” pārbūvi Krāslavas pagastā, 3,94 km garu ceļa „Kombuļi - L.Zīmaiši” pārbūvi Kombuļu pagastā, ceļa „Meža Doski – Žaunerāni” (~2 km) pārbūvi Aulejas pagastā, ceļa „Vaivodi - Rusakova - Indra” (~3 km) pārbūvi Indras pagastā, ceļa „Kalnieši - Pakuliški” (~1,5 km) pārbūvi Kalniešu pagastā, ceļa „Vecborne - Kaplava” (1,88 km) pārbūvi Kaplavas pagastā, ceļa „Stremki - Lupandi” (~1,9 km) pārbūvi Piedrujas pagastā, ceļa „Pleiku apbraucamais ceļš” (~1,2 km) pārbūvi Robežnieku pagastā un stratēģiskā ceļa „St. Krāslava – Vilmaņi” (~ 3 km) pārbūvi Ūdrīšu pagastā.

Krāslavas novada pašvaldība turpina strādāt arī pie idejas par Indras ielas ražošanas zonas un Tirgus ielas 19 attīstību un Loģistikas centra Pāterniekos izveides.

  2016. gadā ir apstiprināti vairāki ELFLA LEADER projekti Krāslavas novadā, kuru ietvaros tiks veidoti jauni pakalpojumi un radītas darbavietas, piemēram, SIA „Stivuls”  iegādājās autoservisa iekārtas, kas ļauj piedāvāt jaunu pakalpojumu - jaunākās paaudzes LED lukturu regulēšanu autoservisā Krāslavā. Āris Vanags  projekta ietvaros iegādājās  galdniecības iekārtu komplektu, lai varētu veikt individuālos pasūtījumus  no masīvkoka un saplākšņa. SIA „Drošība K” iegādājās iekārtas un aprīkojumu, kas ļaus sertificēt ugunsdzēsības aparātu apkopes punktu Krāslavā. SIA „Rems R” īstenos projektu, lai sniegtu dažādu transportlīdzekļu mazgāšanas pakalpojumus.

Ikgadējā projektu konkursā „Jauniešu biznesa ideju konkurss komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Krāslavas novadā” 2016. gadā tika saņemti seši biznesa plāna projekti, no tiem apstiprināti - četri, kopējais piešķirtais finansējums 9000 eiro. 2012.–2016. gadā kopā tika atbalstītas astoņpadsmit jauniešu biznesa idejas; kopējais projektu konkursam piešķirtais finansējums 41 351,18 eiro. Sekmīgākie piemēri – Āra Vanaga projekts „Dāvanu un suvenīru izgatavošana ar lāzera palīdzību”, Aināra Dzalba projekts „Zivju pirmapstrādes telpas un kūpinātavas izveide Kombuļu pagastā” un Vinetas Plintas projekts „Bērnu apģērba šūšanas ateljē izveide un attīstība”.

2016. gadā Krāslavas novads varēja lepoties ar uzņēmēju godalgām dažādos konkursos. Sviesta konkursā 3.vietu un starptautiskās izstādes „Rīga Food 2016” bronzas medaļu piešķīra AS “Krāslavas piens” (valdes priekšsēdētājs Aleksejs Krivenko) ražotajam skābkrējuma sviestam ar tauku saturu 82,5 %. SIA „Nemo” uzvarēja nominācijā „Lielākais nodokļu maksātājs” konkursā „Latgales reģiona uzņēmēju balva 2016”. 2016. gada 16. septembrī Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Zemkopības ministriju pasniedza apbalvojumu „Veselīgs Latvijas uzturs” Krāslavas novada Indras pagasta ZS „Bagātības”. 2016. gada 14. oktobrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sveica konkursa „Sējējs 2016” laureātus un veicināšanas balvu saņēmējus – lauksaimniekus. Veicināšanas balva konkursa grupā “Gada lauku saimniecība” tika piešķirta Krāslavas novada ZS „Raudovišķi” un tās saimniekam Aleksandram Ivanovam.

Krāslavas novada dome 2016. gada beigās rīkoja arī uzņēmēju godināšanas pasākumus, kuros tiek pateikts paldies novada darbīgākajiem un uzņēmīgākajiem cilvēkiem. Novembra sākumā notika „Saimnieks 2016”, kurā piedalījās novada zemnieku saimniecību īpašnieki, kuru ģimenes, daudzas pat vairākās paaudzēs, saimnieko uz zemes. Novembra beigās pašvaldība jau ceturto gadu pēc kārtas rīkoja pasākumu „Krāslavas novada uzņēmējs 2016”, kurā piedalījās aktīvākie novada uzņēmēji un viņu pārstāvji, kuri devuši lielu ieguldījumu mūsu novada izaugsmē un attīstībā.

Lai 2017. gads Krāslavas novada uzņēmējiem ir tikpat ražens un bagāts ar panākumiem, pasākumiem un apbalvojumiem kā 2016. gads!

 Agita Ļebedkova,
Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas uzņēmējdarbības atbalsta projekta koordinatore 


Jauna aptauja

Maijs - 2017
P O T C P S S
01
02
03
04
05 06 07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
 
ceturtdiena, 04.05.2017
sestdiena, 13.05.2017
trešdiena, 24.05.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde