otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Uzņēmīgie krāslavieši plūc panākumus kartingā

Pievienots: 02.06.2017

Rit LMT Autosporta Akadēmijas” Skolu kartingu kausa otrā sezona, un šogad projektā piedalās jau 15 mācību iestādes. Pirms sacīkstēm komandām bija iespēja aizvadīt kopējos treniņus. LMT Autosporta Akadēmijas” Skolu kartingu kausa un ProKart kauss 2017” izcīņa notiks sešos posmos.

PIKC Rīgas Valsts tehnikumu šosezon pārstāv Krāslavas teritoriālās struktūrvienības komanda: pilots - Sandris Lavniks, komandas vadītājs - Jānis Kuklis, galvenais mehāniķis - Oļģerts Dubra (līdz šim, bet turpmāk būs Elvis Daugerts), atbildīgais par loģistiku -Edvīns Luhmanovs, atbildīgais par marketingu un reklāmu sociālajos tīklos - Aleksandrs Kovaļovs.

Pilota panākumi trasē, tehnikas sagatavotība un atbalstītāju daudzums noteiks otras sezonas uzvarētājkomandu. Jau noslēdzies „LMT Autosporta Akadēmijas” Skolu kartinga kausa un „ProKart kauss 2017” 2. posms, kas šoreiz norisinājās sporta kompleksā „333”, Ropažos. Šoreiz labi startēja Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālā struktūrvienības komandas pilots Sandris Lavniks, kurš ierindojās 3. vietā (starp LMT Autosporta Akadēmijas skolu kartingu kausa dalībniekiem), lai gan startēja no 28 pozīcijas, kas ir pēdējā.  Par panākumu Sandis saņēma kausu un šampanieti „Mežezers”, mehāniķis - medaļu. Tās ir nopietna līmeņa sacensības, kurās piedalās ne tikai kartinga braucēji no Latvijas, bet arī no Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas – kopā 28 kartingi.

„Pilots un mehāniķis trasē ir paši svarīgākie, pat mani tur nelaiž,” pastāstīja komandas vadītājs-pieteicējs Jānis Kuklis. „Mēs gribam veidot nopietnu konkurenci, ceru, ka izdosies. Pirmais posms norisinājās Madonas kartingu trasē, kur labu vietu neieguvām, jo Sandri izstūma no trases un viņam vairs neizdevās pacīnīties par augstākām vietām.

Starp citu, Madonā mums gāja kā pa celmiem. Sandris ir svarā viegls pilots, bet tas pat labi, jo palielināt vienkāršāk, nekā samazināt. Sacensībām pielaiž, ja kopējais svars (kartings, pilots, ekipējums) nav mazāks par 165 kg. Visi lasījām nolikumu, bet kaut kā palaidām garām nianses. Tur viss sākās. Izmitinājāmies pie vienas skolotājas Viļānos, un tur, laukos, meklējām jebko, ko varētu piestiprināt kartingam, lai iegūtu nepieciešamo svaru. Mehāniķis izdomāja racionālu risinājumu – uzlikt virsū dzelzceļa sliedes gabalu, kas izrādījās nepieciešamā garuma. Bija tikai jāizdomā, kā piestiprināt.  Visu nakti zāģēja, urba, pielāgoja, beigās kaut kas sanāca. Tad bija jānomaina degviela, kas neatbilda nolikumam. Lielā stresā braucām uz trasi, jo bija jāiziet tehniskā apskate, un jāpārbauda dzinējs, degviela. Tehniskajā apskatē mums pateica, ka tā darīt nedrīkst, un mūsu sliedes konstrukciju bildēja no visām pusēm. Vienā mirklī kļuvām par „zvaigznēm” - visi atpazīst! Atkal visi sarosījāmies, pie citiem sportistiem sameklējam svina gabalus, stiprinājām ar vismaz divām skrūvēm pie kartinga. Tad skrūves par garu, tad caurumi jāurbj. Vieni vēl skrūvēja svinu, bet otri kartingu jau stūma uz trasi. Bet visu paspējām, viss bija kārtībā. Žēl, ka pūles nevainagojās ar labu rezultātu, bet viss priekšā! Tagad gatavojamies sacensību 3. posmam, kas atkal noritēs Madonā - 10. jūnijā.”

Sandris ir krāslavietis, šobrīd – RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības pirmā kursa students, topošais auto virsbūvju remontatslēdznieks. Šo izglītības iestādi un profesiju pats izvēlējās apgūt pēc devītās klases, tēvs ar māti neiebilda. Pirmais studiju gads ir aiz muguras, jaunietis principā ļoti apmierināts, jo ir ieguvis vairāk zināšanu, nekā cerējis un tās lieti noder, lai gūtu panākumus paša hobijā. Auto-moto sports jaunietim tuvs kopš agras jaunības – piecus gadus apmeklē Krāslavas bērnu un jauniešu centra auto-moto pulciņu un regulāri piedalās sacensības ar „VAZ 2101”. Starp citu, viņam bija labi panākumi – sacensības noslēdza lielākoties uz goda pjedestāla vai tuvu līdzās tam – otrās, trešās, ceturtās vietas. Retumis bijuši sliktāki rezultāti. Tad kāpēc jaunietis pievērsās pavisam atšķirīgam sporta veidam? Varbūt pamudināja puišu treneris Guntars Jeminejs?

Sandris: „Nē, bija savādāk. Šajā mācību gadā uz tehnikuma filiāli atveda kartingu, bet pilots vēl nebija zināms. Man bija liela vēlme izmēģināt sevi, un uzreiz sāku vairāk darboties ar kartingu, pievērsu tam lielu uzmanību. Tehnikuma Krāslavas filiāles direktors Aivars Andžāns pēkšņi piedāvāja pamēģināt braukt. Pirmo reizi pie kartinga stūres apsēdos skolas stadionā un pirmais iespaids bija īpatnējs – kur gan es ielīdu! Kas nepatika? Pirmais - gribējās vairāk jaudas. Kartingā ir Hondas dzinējs, ar kuru aprīko zāles pļāvējus un dārza traktorus, bet tas uztaisīts tā, lai var uzlikt uz kartinga rāmja. Nekas dižs - 270 kubi, 13-14 zirgi…”

Tomēr pirmie iespaidi jaunieti nenobaidīja, viņam bija vēlēšanās turpināt un tiekties pēc augstiem rezultātiem. Sandris ātri uztvēra, ka atšķirība pilotēšanā ir liela, jo „VAZ 2101” brauc pa smilts un grunts seguma trasi, bet kartings - pa asfaltu. Cita saķere, citi fizikāli spēki. Sandris atzinās, ka žigulī jūtas drošāk – pilotu vietā notur drošības jostas, visapkārt drošības karkass, virsbūves elementi. Kartingam ir vaļēja konstrukcija, lai arī tam speciālie aizsargelementi. Bet kartingā nav drošības jostu, tāpēc pilota ekipējumā ir nepieciešams papildus drošības elements - ribu sargi, lai pagriezienos nesasistu un nelauztu ribas. Neskatoties uz pieticīgajiem dzinēja parametriem, kartings nav lēns braucamrīks - labākie piloti sasniedz nepilnus 70 kilometrus stundā lielu vidējo apļa ātrumu, bet maksimālais ātrums trasē varētu būt vēl lielāks. 

Runājot par nākotni, skolotājs Jānis Kuklis saka: „Kartingu nedaudz paremontēsim, plānojam uzlabot dzinēju, piestrādāsim pie tā, lai iegūtu lielāku jaudu. Jāatzīst, šis ir dārgs sporta veids. Kopš saņēmām kartingu, esam nomainījuši daudz detaļu, kas nav lētas. Arī sacensību gaitā bija negadījumi, pēc kuriem nācās nomainīt salauzto bremžu disku, nomainīt stūres mehānismu, arī dzinējs ir labots. Vēl ir dalības maksa sacensībās, treniņi arī maksā naudu, ekipējums pilotam. Mūsu ieguvums ir izglītības iestādes reklāma un pieredze, kuru var iegūt, piedaloties šādas sacensībās. Pasākumā ir daudz sponsoru, pazīstamu sportistu, kuri nekautrējas stāties sarunās, un tā mēs iegūstam jaunus draugus.”

Juris Roga,
autora foto

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde