otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Uzzīmēja skolotāju portretus ar zīmuli

Pievienots: 05.11.2019

Gatavojoties Skolotāju dienai, divi Krāslavas pamatskolas skolēni - Karīna Prudņikova un Raivis Paskevičs - ar grafīta zīmuli uzzīmēja izglītības iestādes 39 skolotāju portretus, kurus pedagogiem pasniedza Skolotāju dienas pasākumā. Šo apjomīgo darbu viņi paveica brīvajā laikā mājās un skolā.

Pamatskolas pedagogi savā īpašumā šos darbus pilnībā iegūs tikai pēc skolotāju portretu galerijas izstādes, kas izvietota skolas pirmā stāva foajē. Darbi ir ielaminēti, lai saviem īpašniekiem kalpotu ilgstoši.

Krāslavas pamatskolas direktora vietniece Skaidrīte Gasperoviča pastāstīja, ka   skolas vēsturē pirmoreiz izveidota šāda īpaša izstāde, kurai mākslas darbus skolotāju dienas priekšvakarā radījuši vien divi skolēni, realizējot devītklasnieku ideju. Uzzīmēti ir pilnīgi visi pamatskolas pedagogi. Lai taptu šie darbi, bija nepieciešams pavisam nedaudz - papīrs, zīmuļi, brīvais laiks un prasme zīmēt portretus. 

Karīna un Raivis pastāstīja, ka skolotājus nav lūguši pozēt, bet portretus radījuši no viņu fotogrāfijām. Tas nebija viegls uzdevums, jaunie mākslinieki atzīst, ka vairākos gadījumos bija visai grūti precīzi atveidot sejas formu. Taču bija arī tādi portreti, kas ar meistarīgiem zīmuļa vilcieniem uz papīra atainojās viegli un ātri.

Lai vai kā ir gājis māksliniekiem, visi skolotāji ir apmierināti ar savu portretu, savukārt Karīna un Raivis gatavi jaunam izaicinājumam. Viņi abi labprāt zīmē savus klasesbiedrus, vienkārši citus cilvēkus, kas palūdz, bet tieši skolotāji līdz šim ir bijis abu lielākais veikums. Karīna uzzīmēja 23 portretus, Raivis – 16.

Karīna: „Man patīk zīmuļi un pasteļkrītiņi, bet tieši parastais zīmulis – visvairāk, jo ar to var radīt melnbaltās fotogrāfijas efektu. Ar zīmuli zīmēju jau bērnudārzā, bet, pēc manām domām, labi zīmēt sāku tikai aptuveni piektajā klasē. Portretiem pievērsos nesen, patiesībā šī galerija palīdzēja daudz ko vērtīgu iemācīties.”

Raivis: „Arī es zīmēt ar zīmuli sāku sen, bet nopietnāk šai tehnikai pievērsos pamatskolas vecumā. Man ļoti patīk parastais zīmulis, jo ar to var izveidot interesantas ēnas, padarīt attēlu vairāk vai mazāk kontrastainu.”

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde