ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Vairāk labu darbinieku!

Pievienots: 12.04.2017

Daudzas mūsu pilsētas sievietes ir nodarbinātas tieši šūšanas biznesā, savukārt SIA „Nemo” ir lielākais darba devējs šajā jomā Krāslavā un novadā. Uzņēmuma veiksmes vai neveiksmes tieši ietekmē šo ģimeņu budžetus, tālab uz interviju aicināju SIA „Nemo” valdes priekšsēdētāju Ingu Zemdegu-Grāpi.

- Kā ir sācies šis gads jūsu vadītajam uzņēmumam?

- Gads aizsācies cerīgi, tagad varam teikt, ka ekonomiskā krīze ir pilnībā pārvarēta. Klienti ir atgriezušies, pasūtījumu ir vairāk, nekā varam pieņemt izpildei. Ja ir pasūtījumi, tad arī viss pārējais virzās uz labo pusi. Šuvēju alga 2016. gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, ir palielinājusies par 14%, savukārt apģērbu konstruktoriem algas pieaugums ir vēl lielāks. Arī šogad šuvēju algas pirmajos divos mēnešos ir palielinājušās jau par 9% un jau zinu, ka par martu tās būs vēl lielākas.

- Kas ir sekmējis algu kāpumu?

- Galvenokārt darba ražīguma celšanās - tas kāpis par 9% pret 2015. gadu, un arī algas likme ir cēlusies, sekojot minimālās algas pieaugumam. SIA „NEMO” šuvējas alga tagad stabili ir virs 450 eiro mēnesī, labākie darbinieki saņem pat virs 700 eiro. Lielākā daļa darbinieku pārpilda normas, un mums ir prēmiju sistēma, kas rosina cilvēkus strādāt ražīgi.

- Vai pērn uzņēmumā tika investēti lieli līdzekļi? Varbūt bija lietas, kas Jūs sarūgtināja 2016. gadā?

- Pagājušajā gadā ļoti daudz investējām – gan aprīkojumā, gan cilvēku apmācībās. Divdesmit tūkstošus eiro uzņēmumam izmaksāja vien dažādas atbalsta programmas gan bezdarbniekiem, gan skolēniem. Tieši šie ieguldījumi diemžēl nav attaisnojušies, jo reālā atdeve bija ļoti zema. Nepatīkami, ka vairāki pašmāju klienti mums palika parādā par darbu un radīja zaudējumus virs 40 tūkstošiem eiro. Nav jābrīnās, ka Latvijas veikaliem un citiem vietējiem pasūtītājiem savu preci tagad pārdodam tikai ar priekšapmaksu.

- Kādi jaunumi uzņēmumā sagaidāmi šogad?

- Ņemot vērā milzīgo klientu daudzumu, par pasūtījumiem vairs nav jācīnās. Tagad jācīnās par efektivitāti – lai katrs saražotais apģērbs tiktu sašūts vēl ātrāk, vēl kvalitatīvāk un šuvējai varētu samaksāt vēl lielāku algu. Ir arī jāsagatavojas lielajam algu kāpumam, kas paredzams ar 2018. gadu, saskaņā ar izsludināto nodokļu reformu. Izskatās, ka darbiniekiem reforma nesīs lielas un labas pārmaiņas, bet uzņēmumam nebūs viegli, jo katrs eiro vēl ir jānopelna. Neviens mūsu klients nepiekritīs būtiskam produkcijas cenu kāpumam, tāpēc ka mūsu kaimiņi, lietuvieši, neplāno paaugstināt minimālo algu. Attiecīgi ražot Latvijā kļūs par 6-8% dārgāk. Tāpēc mums jābūt daudz efektīvākiem, sākot no šuvējas ikdienišķām prasmēm, beidzot ar vispārēju darba organizāciju. Pašlaik plānojam iegādāties iekārtas, kas automatizēs vairākas operācijas, vienlaikus kāpinot darba kvalitāti.

- Ko jūs šogad visvairāk vēlētos savam uzņēmumam?

- Vairāk labu darbinieku. Mēs stabili varētu dot darbu vēl vismaz 20-30 šuvējām. Varam piedāvāt gan labas algas, gan pilnīgi visas sociālās garantijas, jo mēs godīgi maksājam visus nodokļus. Mums ir ļoti vajadzīgi tehnologi un konstruktori, kuri sagatavo modeļus, un plūsmas meistari, kuri organizē ražošanas darbu. Mums ir vēl daudzas idejas un iespējas, ir vajadzīgi uzņēmīgi un strādāt griboši cilvēki, kas varētu to visu realizēt.

Juris Roga



Jauna aptauja

Maijs - 2017
P O T C P S S
01
02
03
04
05 06 07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
 
ceturtdiena, 04.05.2017
sestdiena, 13.05.2017
trešdiena, 24.05.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde