trešdiena, 24. aprīlis, 2024Vārda diena: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
crest1 crest2

Vienvārd’- „dzīvajā”!

Pievienots: 04.04.2023

Attīstīt un pilnveidot bērnu un jauniešu skatuves runas kultūru un aktiermeistarību - tāds laiku laikos ir bijis skolēnu skatuves runas priekšnesumu konkursa viens no uzdevumiem. Tikties klātienē uz īstas skatuves, pieskaņotā apgaismojumā, dzirdot klausītāju un skatītāju aplausus, nebija iespējam divus iepriekšējos mācību gadus.

Šogad izdevās un pa īstam! Domas atklāsme, spilgtu priekšstatu gleznu esamība un atklāsme klausītājam, kontakts ar to, skaidra dikcija un artikulācija, repertuāra atbilstība runātāja vecumam un individualitātei - to visu vēroja arī šī gada 1. kārtas klātienes konkursa priekšnesumu vērtētāji: latviešu valodas un literatūras skolotāja Zinaida Konošonoka, skatuves runas un teātra konkursu dalībnieks Jurģis Jākobsons un Māris Susejs, multimākslinieks un pasākumu vadītājs.

Skanēja dzeja, prozas fragmenti, pasakas un teikas, epifānijas… Žūrija bija gandarīta: izteica komplimentus, norādīja uz iespējām augt, pilnveidot gan dzejas rotaļīgumu, gan valodas fonētisko skanējumu, neaizmirst par acu skatienu un ārējo izskatu, kāpjot uz skatuves, spēlēties ar balss tembru un dažādu noskaņu radīšanu, izvēloties darbus, jo katram konkursa dalībniekam no galvas jāzina divi. Kopā pasākumā piedalījās 26 skolēni no 7 novada izglītības iestādēm. Pēc vērtēšanas komisijas rezultātiem 10 dalībnieki tika izvirzīti konkursa 2. kārtai.

Tie ir augstākās pakāpes ieguvēji no Krāslavas ģimnāzijas Līga Jakovele, 6. klase (skolotāja Aija Jakovele) un Emīls Grišāns, 9. klase (skolotāja Ingrīda Grišāne), 1. pakāpes augstāko punktu ieguvēji savās vecuma grupās no Dagdas vidusskolas: Sandis Runis, 1. klase (skolotāja Karina Bluka), Rēzija Beinaroviča, 2. klase (skolotāja Rita Vaišļa), Ženija Čapkeviča, 3. klase (skolotāja Lidija Kartenko), Raivis Munda, 6. klase (skolotāja Aina Slesare), Undīne Goligina, 9. klase (skolotāja Ināra Krauliša); no Krāslavas ģimnāzijas: Elza Ekrena, 1. klase (skolotāja Irēna Jakovele) un Anna Umbraško, 8. klase (skolotāja Inta Japiņa) un Ezernieku pamatskolas 5. klases audzēknis Renāts Taranda (skolotāja Žanna Rapša). Viņiem jāveic savu izvēlēto daiļdarbu video ieraksts, kas tiks iesūtīts Valsta izglītības satura centram un rezultāti valsts līmeņa konkursa kārtā būs zināmi maijā.

Krāslavas Bērnu un jauniešu centrs arī šogad parūpējās par galveno balvu - grāmatām, šogad katrs, apbilstoši vecumam un lasītpriekam, izvēlējās kādu no šīm: Ievas Samauskas „Trakas lietas jeb ieraksti policijas dežūržurnālā”, Dainas Ozoliņas „Brīnumi notiek” vai „Izglābt vasaras brīvlaiku”, Arno Jundzes „Kristofers un Ēnu ordenis”, Rimanta Ziedoņa „Pastaiga” vai latviešu autoru fantāzijas un fantastikas stāstus grāmatā „Piena ceļa dvēseles”.

Ar interesi visi pasākuma dalībnieki vēroja trīs teātra pulciņu priekšnesumus. Mēs, organizatori, apzinājām skolu teātru kvantitatīvo un kvalitatīvo sastāvu, doto iespēju kolektīviem sekmēt māksliniecisko izaugsmi un snieguma kvalitāti. Pašiem kolektīviem tā bija pieredze un sevis popularizēšana novada skolu vidū. Par DRAUDZĪGĀKO PRIEKŠNESUMU tika nosaukts „Ezis Pukšķis un viņa draugi” pēc Sandras Vensko lugas „Eža Pukšķa zelta zābaciņi” motīviem, ko mums rādīja Indras pamatskolas teātra pulciņš „Skatuve” (skolotāja Vija Sjadro). Ezernieku pamatskolas teātra pulciņa (skolotāja Žanna Rapša) priekšnesums pēc Baibas Juknevičas „Par rāceni” tika nosaukts par ATRAKTĪVĀKO. Nomināciju MŪSDIENĪGĀKAIS VĒSTĪJUMS ieguva Priežmalas pamatskolas skolēnu priekšnesums pēc Aino Makoto „The four candles”/„Četras sveces” (skolotāja Karina Stivriņa). Stāsti bija par izpalīdzību un pateicību, par atbildību, par prasmi sadzīvot un cienīt vienam otru, par vērtībām, kas jāsargā un jāsaglabā, jo bez tām nav iedomājama cilvēces pastāvēšana…

Sanita Kumpiņa,
Krāslavas BJC metodiķe
Autores un Ērika Zaikovska foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde