ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Vietējais siers piešķir smalkas garšas nianses izcilos restorāna ēdienos

Pievienots: 28.12.2021

Turpinot apmācību ciklu projekta „Local foods” ietvaros, kurās piedalās Krāslavas novada, Augšdaugavas novada un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumu pavāri, šefpavārs Tomass Godiņš motivē uzņēmējus izvēlēties vietējas izcelsmes produktus un pierāda, ka šiem produktiem piemīt tikpat unikālas garšas nianses kā pasaulē atzītajiem.

8. decembrī Rēzeknē pulcējās tie pavāri, kuriem tuva piena produktu izmantošana ēdienu gatavošanā. Šīs grupas produkti tiek izmantoti, gatavojot gan pamatēdienus, zupas, mērces, gan desertus.

Šo nodarbību pievienotā vērtība – ēdienu pagatavošanā tika izmantoti vietējo mājražotāju produkti, šoreiz dodot priekšroku sieriem.

Ēdienu radīšanā tika izmantoti Ināras Mālkalnes marinētie sieri un cepšanai paredzētais siers, Ludmila Peculevičas (Krāslavas novads, Kalniešu pagasts) „Belper Knolle” ar dažādām garšvielām, haloumi, rikota ar ķiplokiem un dillēm, puscietais siers, alpu siers, kā arī Smiltenes burrata un saldais krējums, „Rasas” krēmsiers.

Vietējo sieru bagātīgā garša pārsteidza ne vien apmācību dalībniekus, bet arī šefpavāru, kuram turpat uz vietas bija jāizdomā receptes, kādos ēdienus izmantot pēkšņi virtuvē parādījušos sierus no mājražotājiem. Nebija ilgi jāgaida, kad šefpavārs vienu pēc otra jau sauca ēdienus ar sieru.

Apmācību laikā tika pagatavoti un izgaršoti vairāki ēdieni, kuru receptes pavāri labprāt piefiksēja savās recepšu grāmatās. Tika pasniegts cepts Mālkalnes siers ar aveņu-ingvera marmelādi, marinēts Mālkalnes siers ar biešu čatniju un rukolu. Tika pagatavotas divas ziedkāpostu krēmzupas: vienā no tām tika pievienots Ludmilas „Belper Knolle” siers, otrā tika dekorēta ar Ludmilas alpu siera čipsiem un ķirbju sēkliņām. Visi kopā izgaršoja burratu ar bazilika pesto un hurmu. Bez ievērības un atzinības nepalika arī krēmīgā polenta ar puscieto sieru un trifeļu eļļu. Noslēgumā – klasika un visiem iemīļotais „creme brulee”.

Siera izmantošana ēdienos, tāpat kā piena produkti kopumā, ir neizsmeļama. Pielietojums ir tik daudzveidīgs, ka pavāriem atliek vien būt radošiem un nebaidīties eksperimentēt savā virtuvē un pārsteigt ar ēdieniem, kas uzbur svētkus. Vietējas izcelsmes piena produkti, kas nāk no vietējām zemnieku saimniecībām un mājražotājiem, ir lielisks resurss, ar ko pārsteigt gardēžus.

Apmācības organizē biedrība Eiroreģions „Ezeru zeme”, īstenojot projektu Nr.LLI-416 „Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienība Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.

Inga Pudnika-Skerškāne, 
autores foto 

 

 



Jauna aptauja

Decembris - 2021
P O T C P S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31  
ceturtdiena, 16.12.2021
piektdiena, 17.12.2021
trešdiena, 29.12.2021

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde