otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Virtuālā ekskursija pa „Getliņi EKO” teritoriju

Pievienots: 12.04.2021

Šogad mācību ekskursijas klātienē nenotiek, bet Latvijā ir vairāki uzņēmumi, piemēram, sadzīves atkritumu poligons „Getliņi”, kas apsaimnieko lielāko cieto sadzīves atkritumu poligonu, un kas arī piedāvā mācību ekskursijas tiešsaistē. Virtuālo ekskursiju mērķis ir iemācīt bērnus un jauniešus šķirot atkritumus un neaizmirst to darīt mājsēdes laikā.

24. martā Krāslavas Valsts ģimnāzijas 8.a klase piedalījās šādā ekskursijā.

„Getliņu” vides izglītības speciāliste Monta Atvase ar 8.a klases virtuālajiem ekskursantiem izgāja visu ceļu, sākot ar to, cik ilgi viens šāds atkritumu poligons ir gatavs pieņemt mūsu atkritumus, un beidzot par pašu procesu, kas notiek ar mūsu atkritumu maisu saturu, kad tas nonāk „Getliņos”. Skolēni attālināti redzēja gan pašu atkritumu pārstrādes cehu, gan jau sašķiroto plastmasu un citas atkritumu frakcijas – papīru, stiklu, metālu. Attālināti varēja redzēt arī atkritumu kalnus un varēja saprast, ko tad dara ar gāzi, kas veidojas trūdēšanas procesā. Moderni tehnoloģiski risinājumi šeit tiek meklēti pat šķietami tik nemodernam procesam kā dārzeņu audzēšana. Ekskursijas laikā varēja ieskatīties tomātu un gurķu audzēšanas siltumnīcās. Starp citu, gurķiem patīk rozā gaisma, tad tie aug labāk.

 Skolēni noskaidroja, ka poligons „Getliņi EKO” ir viens no modernākajiem Eiropā un šobrīd tas tiek veidots un attīstīts kā mūsdienīgs, videi draudzīgs un drošs atkritumu pārstrādes centrs, tas apsaimnieko un pārstrādā sadzīves atkritumus, ražo ekoloģiski atjaunojamu enerģiju, piedalās vides apsaimniekošanā un dārzeņu audzēšanā.

Savukārt otrajā nodarbības daļā skolēni grupās analizēja, kā cilvēku ieradumi un ekonomiskā situācija ietekmē atkritumu daudzumu un kā varētu samazināt nešķiroto atkritumu īpatsvaru.

„Getliņi EKO” darbinieki uzskata, ka stāstot, rādot un daloties savā pieredzē, uzņēmums palīdz jaunajai paaudzei gūt pareizu priekšstatu par to, kāpēc rūpēties par vidi ir labi, kāpēc atkritumi ir jāšķiro, kāds ir atkritumu dzīves cikls, kāpēc ikviens atkritums ir resurss, kāpēc nepirkt liekas lietas un rūpēties par atkritumu daudzuma samazināšanu, kā arī par daudziem citiem ar vides drošību un mūsu valsts ilgtspēju saistītiem jautājumiem.

Paldies „Getliņu” vides izglītības speciālistei Montai Atvasei par interesanto un izzinošo ekskursiju!

Inga Skerškāne, Krāslavas Valsts ģimnāzijas 8.a klases audzinātāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde