ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Vīru dienā Indrā

Pievienots: 04.04.2017

Pagājušās nedēļas nogalē 167 vietās visā Latvijā notika pasākumi „Satiec savu meistaru! 2017”, kuros tautas lietišķās mākslas meistari, amatnieki, stāstnieki, muzikanti un dziedātāji dalījās savās prasmēs ar visiem interesentiem.

Šajā projektā iesaistījās ar Krāslavas novada aušanas darbnīcas „Indra” meistares, kuras nodarbojas ar dažādu tekstiliju darināšanu, lai saglabātu savam novadam tradicionālās aušanas amata prasmes. 31. martā aušanas darbnīcas „Indra” meistares gaidīja apmeklētājus ar nelielu satraukumu, jo iecere šoreiz bija neparasta - stellēs sēdās vīrieši. Starp citu, aušana ir fiziski ļoti smags darbs, kā reiz vīriešu rokām piemērots.

Indras Tautas nama vadītāja un pieredzējusī audēja Anžela Kuzminska pastāstīja, ka aušanas darbnīca „Indra” projektā „Satiec savu meistaru!” piedalās jau daudzus gadus, praktiski no pašiem pirmsākumiem.

„Pirmajā pasākumā bija atbraukuši viesi no Rīgas, kopš tās reizes katru gadu rakstām iesniegumu dalībai projektā, turpina Anžela. „Vairāku gadu laikā visādi pie mums bijuši ciemiņi, dažādi audām, bet šogad izdomājām iesaistīt aušanā vīriešus un organizējām „Vīru dienu”. Ideja dzima tālab, ka vīrieši īsti nesaprot aušanas procesu un to, kāpēc sievas vakaros ilgi aizkavējas darbnīcā, bet paveiktais ir neliels auduma gabaliņš. Strādā, strādā, bet uz priekšu kaut kā nevirzās... Tieši tāpēc šoreiz paaicinājām drosmīgākos vīriešus izmēģināt, kā ir strādāt ar stellēm un pašiem noaust kādu gabaliņu auduma. Starp citu, vīrieši izrādījās atsaucīgi un aktīvi atbalstīja mūsu ideju. Varbūt nākotnē mēs atradīsim arī citus projektus, kuros iesaistīt mūsu vīriešus.”

Pamatskolas saimniecības pārzinis Leonīds Šadurskis, kurš aušanas darbnīcām izgatavojis vienas no stellēm, noņēma izmērus nākamajām, kas taps lielākas. Pagasta pārvaldes vadītāja Ērika Gabrusāne šurp atveda savus radiniekus, lai parādītu viņiem šīs interesantās darbnīcas un te tapušos skaistos audumus.

Pensionārs Jevgēņijs Bartulis piekrita pozēt fotogrāfiem pie sienas dekora, kurā ieausts klasiskais Indras ornaments šai pusei tradicionālā krāsu salikumā - roze uz melna fona. Jevgēņijs atceras, ka šis audums tapis Vaivodos, radi to uzdāvinājuši viņa vecākiem, un ilgus gadus tās rotājis mājas sienu.

Vārdu sakot, 31. martā aušanas darbnīcās varēja satikt ne mazāk kā desmitu stiprā dzimuma pārstāvjus - gan jauniešus, gan dažāda vecuma vīriešus. Par to, ko viņi varēja ieraudzīt un paši pamēģināt darīt, pastāstīs aušanas pulciņa vadītāja Olga Jokste, kura audējas-meistares izglītību ieguva Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā.

- Visvienkāršākais ir grīdas celiņi, kas ir iekārtoti vairākās stellēs. Tos - daudzkrāsainus un svītrainus - auž ar lupatiņām. Tas ir visvienkāršākais darbs, ar kuru parasti sāk mācīties aust visi interesenti. Bet aušanas darbnīcās mums ir arī kaut kas vairāk. Šobrīd darbnīcā top Latgales brunči, krāšņas dreļļu segas un dvieļi (tos auž no vilnas un liniem), šalles, mazi gobelēni, lupatu grīdceliņi, skalu tehnikā - spilveni. Jau noausti astoņi svītraini Latgales brunči, top devītais. Mums brunči noderēs dažādos pasākumos, kuros darbosimies.

- Kāpēc Indrā aušana ieguvusi lielu popularitāti?

- Laikam mums ir gana daudz cilvēku, kuri grib ar to nodarboties. Pirms 12-13 gadiem pareizi cilvēki pareizā laikā visi kopā satikās – audējs Māris Maniņš no Rīgas, Rita Barča no Krāslavas un mēs. Ar to viss sākās.

- Kāds ir lielākais ieguvums, labums?

- Radošā izpausmes iespēja! Tas taču ir brīnišķīgi, ja cilvēkam ir kāds vaļasprieks, kurā var ielikt savu sirdi un dvēseli, atpūsties no ikdienas rūpēm. Mēs strādājam ne jau peļņai, bet gan savam vaļaspriekam. Daudz ko uzdāvinām, daudz audumu aizceļo kā suvenīri.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/ausanas-darbnica-indra-piedalas-projekta-satiec-savu-meistaru.html

 

 


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde