ceturtdiena, 25. aprīlis, 2024Vārda diena: Bārbala, Līksma
crest1 crest2

Visneticamākie stāsti un iespējas interešu izglītībā

Pievienots: 12.12.2022

Ik gadu rudenī plašajā interešu izglītības norišu, konkursu un skašu laukā notiek nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas un pārmantošanas programmas „Pulkā eimu, pulkā teku” stāstnieku konkurss „Teci, teci, valodiņa”.

Šajā konkursā piedalās bērni un jaunieši līdz 21 gada vecumam, kuri interesējas par tautas mutvārdu daiļradi un ir aktīvi stāstītāji dažādās ikdienas vai svētku situācijās. Stāstniekiem latviešu literārajā valodā, dialektā vai izloksnē jāsagatavo viena latviešu vai cittautu pasaka, viens neparasts atgadījums no dzīves un anekdote.

Arī šogad Krāslavas novads tajā tika pārstāvēts. 22. novembrī uz stāstnieku konkursa pusfinālu Līvānos pulcējās Dienvidlatgales novada labākie stāstnieki. Pusfinālā piedalījās Baiba Batarāga no Krāslavas Bērnu un jauniešu centra folkloras kopas „Mozī latgalīši” (vadītāja Silvija Stivriņa), kuras sniegums tika novērtēts ar 1. pakāpi. Savukārt 29. novembrī Ozolaines Tautas namā norisinājās Ziemeļlatgales stāstnieku konkursa pusfināls, kurā piedalījās mūsu novada Andrupenes pamatskolas 1.kl. skolēns Kurts Konošonoks, kurš ieguva titulu „Lielais stāstnieks” (pedagoģe Mairita Konošonoka), folkloras kopa „Saiveņa” (vadītāja Aija Vaičule). Konkursanti stāstīja pasakas, teikas, skaitāmpantus, mīļākās anekdotes un visneticamākos stāstus no savas vai tuvāko draugu un radu dzīves.

Arī stāstnieku konkursā „Anekdošu virpulis”, kas tradicionāli notiek agrā pavasarī ar finālu jau 1. aprīlī, 2023. gadā iedrošinām piedalīties ne tikai folkloras kopu dalībniekus, bet arī ikvienu izglītības iestādes audzēkni, kam tuvs stāstīt un jokot prieks (vairāk lasiet https://www.visc.gov.lv/lv/folklora).

Līdzās jau minētajiem konkursiem folkloras kopu dalībnieki ik gadu atbilstoši savām interesēm un stiprajām pusēm izvēlas piedalīties tradicionālās dejošanas konkursā „Vedam danci”, muzicēšanas konkursā „Klaberjakte” vai dziedāšanas konkursā „Dziesmu dziedu, kāda bija”. Visas šīs aktivitātes noslēdzas ar reģionālajiem sarīkojumiem, bet 2023. gada maija beigās plānots Latvijas bērnu un jauniešu folkloras kopu festivāls „Pulkā eimu, pulkā teku” Cesvainē.

Gan attālināto mācību laikā, gan šajā mācību gadā Valsts izglītības satura centrs pedagogiem piedāvāja profesionālās kompetences pilnveides kursus „Dzīvais mantojums un lokālo tradīciju daudzveidība: amatniecība, prasmes un to attīstīšanas veidi”. Jauna grupa kursu sāks apgūt arī 2023. gada janvārī, interesenti var sekot informācijai VISC tīmekļvietnē vai sazināties ar folkloras jomas koordinatori Krāslavas novadā Silviju Stivriņu.

Lai interesants un notikumiem bagāts šis mācību gads visu interešu izglītības jomu pulciņu audzēkņiem un viņu pedagogiem!

Folkloras kopu vadītāju informāciju apkopoja Krāslavas Bērnu un jauniešu centra metodiķe Sanita Kumpiņa.
Silvijas Stivriņas foto



Jauna aptauja

Decembris - 2022
P O T C P S S
 
01
02 03 04
05
06
07
08
09
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30 31  
ceturtdiena, 01.12.2022
pirmdiena, 19.12.2022

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde