piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Viss sākās ar atkritumu tvertni

Pievienots: 20.12.2017

Šogad pašvaldības aģentūra „Labiekārtošana K” atzīmē savu desmit gadu jubileju, kopš sākās darbs pilsētas labiekārtošanā. Par sasniegto šajā periodā intervijā pastāstīja aģentūras direktors Ēvalds Cauņa. 

P/a „Labiekārtošana K” tika dibināta 2007. gadā, taču par pārmaiņu sākumu pilsētas labiekārtošanas sfērā var uzskatīt 2005. gadu, kad domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Gunārs Upenieks. Domes struktūrā tika ieviesta saimnieciskā nodaļa, un Ēvaldu Cauņu uzaicināja strādāt par šīs nodaļas vadītāju.

Visiem ir zināma frāze „Tīrība ir nevis tur, kur savāc atkritumus, bet gan tur, kur nepiesārņo”. Tāpēc, lai cik banāli tas neskanētu, kārtības ieviešana pilsētā sākās ar atkritumu tvertnēm. Tika izsludināts konkurss par labāko atkritumu tvertnes skici, kas būtu ideāli piemērota pilsētai: slēgta tipa atkritumu tvertne, lai nebūtu redzams tās saturs, lai vējš neiznēsātu papīrus un celofāna maisiņus un lai tajā varētu ielikt arī tukšās divlitrīgās plastmasas pudeles. Šādi „putnu būrīši” ar aicinājumu „Par tīru novadu” līdz šim laikam atrodami visās sabiedriskajās vietās mūsu pilsētā un novadā (idejas autors - Ēvalds Cauņa).
Tad sākās neliela mēroga labiekārtošanas darbi. Pirmie darba uzdevumi, ko jaunā domes vadība izvirzīja saimnieciskajai nodaļai, bija saistīti ar krūmu izzāģēšanu pilsētas parka teritorijā, trotuāru apmaļu ravēšanu no nezālēm, lielo koku celmu frēzēšanu Rīgas, Augusta un citās ielās, zaru izciršanu Jāņupītes un Florupītes krastos, pakāpienu ierīkošanu Karņicka kalnā.
Toreiz nodaļā strādāja tikai trīs darbinieki - Viktors Dunskis, Regīna Gerasimova un Anatolijs Bartkevičs. Sākumā trūka pieredzes, nebija tehnikas, taču bija liela vēlēšanās darboties un padarīt mūsu pilsētu sakoptu, labiekārtotu un pievilcīgu.

Pirmajos mēnešos nodaļas darbinieki pēc pieredzes vērsās pie kaimiņu pašvaldības speciālistiem. Ēvalds Cauņa atceras kādu kuriozu gadījumu. Daugavpils uzņēmums „Labiekārtošana D” iegādājies frēzi, lai varētu izfrēzēt koku celmus, taču, pateicoties nodibinātiem sadarbības sakariem, pirmie celmu frēzēšanas darbi norisinājās nevis Daugavpilī, bet Krāslavā.
Un arī tagad Ēvalds Cauņa uzskata, ka par darbiem jāvienojas nevis pa tālruni vai e-pastā, bet tikai personīgi, skatoties viens otram acīs.
Stabilitāte un darba apstākļi
Pēc gada domes saimnieciskajā nodaļā tika pieņemti vairāki sētnieki, bet Krāslavas zālājos un parkā parādījās pirmais raiders – zāles pļāvējs, kas nodrošināja pļaušanu.
Vēl pēc gada novada domes saimnieciskā nodaļa tika pārveidota par pašvaldības aģentūru „Labiekārtošana K”. 2009. gadā tā tika pārcelta uz citu ēku - Skolas ielā 7. Aģentūras funkcijas pamazām sāka paplašināties, un līdz ar to tika palielināti štati un nodrošināta tehnika. Pašlaik p/a „Labiekārtošana K” strādā 35 darbinieki, ir vairākas tehnikas vienības, kuras iesaistītas dažādu sarežģītu darbu veikšanā.

Pašvaldības aģentūras funkcijām ir pārsvarā sezonāls raksturs – koku apgriešana, zāles pļaušana, smilšu novākšana, sniega tīrīšana, koku zāģēšana pilsētas un novada kapos, ielu apgaismojuma uzturēšana. Taču ir arī cita veida darbi. Piemēram, p/a „Labiekārtošana K” darbinieku spēkiem tika ierīkota sabiedriskā tualete pie autoostas, atjaunots ēkas jumts Raiņa ielā 17, kur pašvaldība ierīkoja slidotavu. Turklāt pie aģentūras darbiniekiem pēc palīdzības bieži vēršas pašvaldību, mācību iestāžu, pagastu pārvalžu, dažādu pašvaldības finansētu projektu vadītāji, uzņēmēji un, protams, pilsētas iedzīvotāji.

„Labiekārtošana K” ir organizācija, kurai nepiemīt personāla mainība, kas mūsdienās ir retums. Ēvalds Cauņa uzskata, ka noteicošie faktori, kas ietekmē to, ka cilvēki atnāk un paliek strādāt aģentūrā, ir stabilitāte, attieksme un darba apstākļi. Jaunajās telpās Sporta ielā 10 uzņēmuma darbinieku rīcībā ir plašas un siltas garāžas, ģērbtuve, dušas telpa, veļas mazgājamā mašīna, kas ir domāta darba apģērba mazgāšanai, ēdamistaba, zāle dažādu pasākumu svinēšanai.

Izvēloties darbinieku, aģentūras direktors rūpīgi izvērtē visus plusus un mīnusus, jo cilvēkam jāprot strādāt vairākos darba virzienos. Ēvalds Cauņa atzīst, ka prioritāte ir lauku cilvēkam. Sakarā ar to, ka 60% no kolektīvā strādājošajiem ir vairāk nekā 50 gadu, viņš pievērš uzmanību pretendenta vecumam, piedāvājot darbu gados jaunākajiem.
Galvenais –  darba vietas
P/a „Labiekārtošana K” darbu pilnībā finansē pašvaldība. Ievērojama aģentūras budžeta daļa ir paredzēta darbinieku atalgojumam, pilsētas apgaismojumam, aģentūras uzturēšanai.
Uzņēmumā ir savs darba stils. Ik rītu p/a „Labiekārtošana K” tiek rīkotas sanāksmes, kurās tiek doti uzdevumi darba dienai, dažreiz tiek apspriesti aktuālie jaunumi un pēdējie notikumi valstī un pilsētā. Nav atstāti bez informācijas arī sētnieki, kas strādā dažādās pilsētas vietās, arī viņiem katru mēnesi notiek sapulces.

Vai Ēvalds Cauņa, uzsākot darbu šajā amatā, iedomājās, ka pēc divpadsmit nostrādātajiem gadiem viņa pakļautībā būs tik liels kolektīvs? Viņa atbilde: „Slikts ir tas kareivis, kas nesapņo kļūt par ģenerāli.” Ēvalds līdz šim laikam ir ļoti pateicīgs domes priekšsēdētājam Gunāram Upeniekam par to, ka toreiz, 2005. gadā, viņš ir uzticējis viņam šo darba sfēru – sakārtot un labiekārtot pilsētu.
Ē. Cauņa uzskata, ka liela priekšrocība ir tas, ka pašvaldībai ir sava labiekārtošanas aģentūra, ko var koordinēt un likt izpildīt noteiktā brīdī svarīgākos uzdevumus, un tā nodrošina vairākas darbavietas novada iedzīvotājiem. Vairāki cilvēki, kas tagad strādā p/a „Labiekārtošana K”, ir bijuši ārzemēs un atgriezušies dzimtajā novadā. Ir arī tādi, kuri bija izvēles priekšā – aizbraukt vai palikt un strādāt aģentūrā, daži atnāca strādāt no citiem uzņēmumiem.
Eksāmenu nokārtoja uz „izcili”
Stāstot par savu darba ikdienu, aģentūras direktors izsaka nožēlu par to, ka pilsētnieki ir nepacietīgi, citi nenovērtē paveikto. Gandrīz neviena dobe vai svētku noformējums nepaliek bez kaitētāju „uzmanības”. Ir arī tādi, kas, nesagaidot rezultātu, kritizē jauninājumus. Aģentūras darbinieki joprojām atceras, cik daudz bija neapmierināto, kad pilsētā sākās koku vainagu veidošana.
Turpretī pilsētas iedzīvotāju idejas un padomus par pilsētas labiekārtošanu p/a speciālisti vienmēr vērtē pozitīvi un uzklausa ieteikumus.
Par nopietnāko aģentūras darbinieku profesionalitātes līmeņa pārbaudījumu Ēvalds Cauņa uzskata to laika periodu, kad mūsu pilsēta gatavojās svētku parādei par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas atjaunošanas gadadienai pagājušā gada 4. maijā.

„Ja tajā dienā es ieraudzītu kaut kur pilsētā izmestu papīru, tad būtu sabojāts mans garastāvoklis, kā arī svētku izjūta.”
Pēc Ēvalda Cauņas domām, savu galveno eksāmenu p/a „Labiekārtošana K” darbinieki toreiz nokārtoja uz „izcili”, spriežot pēc atsauksmēm, ko izteica ne tikai mūsu novada iedzīvotāji, bet arī viesi, kas apmeklēja šo grandiozo pasākumu.
Ēvalds Cauņa: „Arī turpmāk kopā ar kolektīvu rūpēsimies par tīrību mūsu pilsētā!”

Elvīra Škutāne, autores foto

„Sveicu bijušos un esošos aģentūras darbiniekus, kā arī visus novada iedzīvotājus gaidāmajos Ziemassvētkos! Novēlu jūsu ģimenēm veselību un labklājību! Laimīgu Jauno 2018. gadu!”
Ēvalds Cauņa,
p/a „Labiekārtošana K” direktors


Jauna aptauja

Decembris - 2017
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25 26
27
28
29 30 31
piektdiena, 08.12.2017
ceturtdiena, 28.12.2017

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde